|
Hořké třešně, 13.6.2017 Andreo, ptáte se k čemu mohou být dobré hořké třešně? Zkuste z nich vyrobit sladký likér, tam je určitá hořkost žádaná.
|
 |
Rozkvétající broskvoně, 13.5.2017  Broskvoně mají ve vyšších polohách větší naději na úspěch než meruňky, právě z důvodu pozdějšího kvetení. Já se snažím dokázat sobě i světu, že to jde i v mých 480 m.n.m. Na obrázku je tříletý semenáč, výška asi 2,5 m. Nyní je již kompletně po... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kvitnú jablone, 10.5.2017 Jsem si vědomý toho, že s Karnevalem to u mne nemusí vyjít. Proto jsem jej zatím jen 2x narouboval na větvičky, které nejsou kosterní. Když se neosvědčí, tak větvičky jednoduše odřežu a bude to vyřízené. |
 |
Kvitnú jablone, 10.5.2017  Přidávám fotky z dnešního dopoledne. |
 |
Kvitnú jablone, 10.5.2017 Rozdíl to je a pořádný, pane Hlavatý. Všechny pěstitelské práce mohu dělat také s měsíčním zpožděním oproti vám, snad s vyjímkou sklizně pozdních odrůd. Pro ni bude rozhodovat termín nástupu silnějších mrazů. Dnešní ranní teplota zde prý byla -2 st.... celý příspěvek > |
 |
Kvitnú jablone, 9.5.2017 Severní část moravského krasu 470 m.n.m hlásí, že jabloně jsou na počátku kvetení, což je přesně o měsíc později než u p. Hlavatého. Předpověď počasí na zítřejší ráno je nula st. C a dále už nad nulou, tak to snad letos bude v oukeju. |
 |
Broskvový semenáč bez řezu, 27.4.2017 Na přesazení pětileté broskvoně se dívám skepticky, ale zkusit to samozřemě můžete. Výsev pecek z letošních plodů bude jistější, ale vlastnosti potomků nemusí být shodné s rodičovskou odrůdou. Ještě je tu možnost zaset nyní nějaké pecky broskve nebo... celý příspěvek > |
 |
Broskvový semenáč bez řezu, 27.4.2017 Naprostý souhlas, starší semenáč přesazení nesnese. Nejlíp se mi osvědčilo vyset pecky na záhon a přesazování semenáčků na trvalé stanoviště provést ve stadiu tvorby prvních tkzv. pravých listů. |
 |
Kvitnú jablone, 27.4.2017 U nás jabloně zatím nekvetou, odhaduji že začnou kvést příští týden. Rozkvetla mi teprve broskev. Na stránich kvetou trnky a třešně ptačí. |
 |
Brambory 2017 - odrůdy, termíny předklíčení a sázení, 21.4.2017 Podle záznamu v kalendáři. jsem na den přesně měl před rokem zasázené brambory. Potom se prudce ochladilo, s ranními mrazíky. Letos je tomu zdá se, právě naopak. K sázení se zatím ani nechystám, protože je mokro a chladno, není zatím potřeba spěchat.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kvitnú jablone, 21.4.2017  Ze zvědavosti jsem šel dnes dopoledne prohlédnout následky prudkého ochlazení minulých dní a všechno vypadá dobře. Jabloně zatím nekvetou, květní poupata na broskvoni zdá se ustála mrazík -3 st.C. Ale ten téměř měsíční rozdíl v době kvetení oproti... celý příspěvek > |
 |
Kvitnú jablone, 15.4.2017 Těch nevýhod je zde mnohem víc pane Hlavatý, ale protože právě začíná tak dlouho očekávaná lepší polovina roku, převládá ve mě zatím optimismus. Jinak ale u nás stále platí. že "Březen, za kamna vlezem - Duben, ještě tam budem" a výsledek... celý příspěvek > |
 |
Kvitnú jablone, 14.4.2017 dto |
 |
Slivovice vs. calvados, 6.4.2017  Dovolím si trochu zamachrovat s výsledky svého domácího patlání, ovšem s vyjímkou Slivovice, ta je pálená v legální pálenici.
Mě a sousedovi chutná nejvíc Slivovice a v těsném závěsu za ní Ořechovka. |
 |
Jabloň rubín, 24.3.2017 Pěkně zamotaná je ta historie ohledně původu Red Delicious, mutace odrůdy Delicious, původně pojmenované jako “Hawkeye”.
Existují tedy tři možnosti vzniku odrůdy Delicious /Hawkeye.
Výhon z pařezu Krasokvětu Žlutého s pupenovou... celý příspěvek > |
 |