|
Česnek 2015, 19.10.2016 Ano, takovou představu mám. Osobně jsem přestal mořit sadbu česneku před dvaceti roky a vůbec nic se nestalo. |
 |
Česnek 2015, 19.10.2016 Když není na pozemku háďátko, tak je moření Sulkou zbytečné. Vysaďte několik stroučků bez moření a po sklizni budete vědět, jak jste na tom. |
 |
|
 |
Totálne neškodný herbicíd, 17.10.2016  K tomu okusu listů na ovocných stromech mám jeden letošní postřeh. V mojí miniškolce začaly mizet listy na roubovanci Rozely. Vrchol špičáku byl zcela zbaven listů. Něco podobného by mohli dělat chrousti zjara, ale v létě! Bylo mi divné, že okolní... celý příspěvek > |
 |
Totálne neškodný herbicíd, 15.10.2016 Příkmenný pás nebo kruh bez vegetace udržují někteří pěstitelé plynovým hořákem napojeným na propanbutanovou láhev. Používá někdo z vás tento způsob? |
 |
Pozdní slivoň Presenta, 14.10.2016 "A Vy znáte chorobu nebo škůdce, kvůli kterým by po roce odešly vysazené stromky slivoní do věčných lovišť a pěstitel s tím nemohl nic dělat?"
Samozřejmě že neznám a příčin přichází do úvahy více, např. podvodné/ nečestné jednání ze strany... celý příspěvek > |
 |
Pozdní slivoň Presenta, 14.10.2016 Za mnohem větší nesmysl považuji možnost, že by profesionální produkční sad investoval do vytrhání vzrostlých stromů a do rekultivace půdy, aby nakonec špatně vysadil novou výsadbu nebo se o ni nestaral. |
 |
Pozdní slivoň Presenta, 13.10.2016 Uvažuji podobně, ale mnohem větší obavy mám z kořenových výmladků podnožového myrobalánu a pravokořené domácí švestky, kterými bych zaplevelil okolí. Proto nejprve hledám vhodnou podnož. Úďajně Zelená ryngle nemá sklon ke tvorbě kořenových výmladků,... celý příspěvek > |
 |
Pozdní slivoň Presenta, 13.10.2016 "Já to ale neriskuju a hledám tolerantní odrůdy."
Oproti tomu ten kdo má zdravou domácí švestku, ten náhradu hledat nemusí. Slyšel jsem že v jednom produkčním sadu před rokem nahradili starší část jabloňového sadu slivoňovou "super" odrůdovou... celý příspěvek > |
 |
Angold, Andego, Antonovka, 9.10.2016 Přestože je Andego zde v předešlé diskuzi hodnoceno chuťově lépe než Angold, v holovouských degustacích jsem Andego nenašel. Proč asi? Že by snad z důvodu určité tvarové nevyrovnanosti samotné Holovousy "diskvalifikovaly Andego jen na zahrádkářskou... celý příspěvek > |
 |
Kam se poděl Šampion?, 5.10.2016 To: bunny,
Jestli je vaše poloha na jižně orientovaném svahu, tak si myslím, že i přes vysokou nadmořskou výšku to za zkoušku stojí. Slunečního svitu a tepla zde bývá dostatek, určitě více než na severně orientovaných svazích v údolích.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kam se poděl Šampion?, 3.10.2016 To je různé podle odrůdy a podle podnože 3- 5 a více roků. Ale roubování kvůli první úrodě, což představuje jen pár plodů, se přece nedělá. |
 |
Kam se poděl Šampion?, 3.10.2016 Letošní rok přál u nás více Šampionu než Rubínu, ze kterého jsem postupně odnosil v kbelících většinu spadených nahnilých plodů na kompost. Naproti tomu Šampion na sousedním pozemku se pochlubil velice pěknými plody bez strupovitosti. Tak nevím,... celý příspěvek > |
 |
Sekačka 3000m2, 30.9.2016 Hmotnost sekačky Dakr Tekton Enduro je podle specifikace 51 kg, díky sklopným řídítkům a madlům pro uchopení se dá snadno naložit a přepravovat v kufru osobního auta. Vlastní pojezd má dostatečnou sílu, sekačka klidně vyjede i do velmi prudkého... celý příspěvek > |
 |
Sekačka 3000m2, 30.9.2016 Mohu doporučit sekačku Dakr Tekton Enduro, se čtyřtaktním motorem 6,5 HP. splňuje všechny vaše požadavky až na cenu, ta se pohybuje kolem 20 tis. Kč. |
 |
Staré odrůdy bez postřiků, 29.9.2016 Jak jsem pilně hledal na netu, tak s největší pravděpodobností se jedná o Coulonovu renetu, připomínající "Kraczmarovu těžkotonážní renetu" z filmu Adéla ještě nevečeřela. Jediné co neštimuje je ta nesouměrnost polovin, ta ale mohla být... celý příspěvek > |
 |