|
Uskladnění podnoží, 29.11.2016 Prosím o radu jak správně uchovat jabloňové podnože, které mám dojednané ke koupi v prosinci.
Dále pak jak uskladnit naroubované podnože do jara. Postačí ve studeném vlhkém sklepě se zabeným kořenovým balem ve vlhké látce?
Předem děkuji za... celý příspěvek > |
 |
Záchrana staré třešeně, 23.6.2015 Roub jsem omotal klasickou PE páskou. Utáhl jsem tak, aby se roub nehýbal a zavázal na uzlík. Jestli moc silně netuším, nejsem v tomto znalý.
Jak jsem psal výše. Roub se nějak ujal a nyní druhým rokem má opět listy a "žije". Jen ty přírůstky jsou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Boskopské (koženáč) a boskopské červené, 4.3.2015 Boskopské červené je barevná pupenová mutace odrůdy ´Boskopské´ nalezená v roce 1923 v Německu. Od původní odrůdy se liší intenzivnější krycí červenou barvou a poněkud oblejším tvarem plodů.
|
 |
Pěstební tvar Vertiko, 25.2.2015 Teď nevím jestli si rozumíme. V dotazu jsem asi nenapsal přesně. Má otázka měla znít jestli mám výhon ustřihnout cca 1,5 cm nad ponechaným očkem (základem 1. patra) nebo střihnout přímo nad očkem bez ponechání "pahýlu).
V literatuře jsem vyčetl,... celý příspěvek > |
 |
Pěstební tvar Vertiko, 23.2.2015 Mám dotaz k pěstebnímu tvaru vertiko. KDyž zakládám první patro, stříhám loňský výhon těsně nad očkem (patrem) nebo nechávám čípek jako u jiných druhů řezu?
Petr |
 |
Staré pomologické příručky, 11.2.2015 Tak ty knihy určitě prohlédnu. Ty novější snad v knihovně mít budou a antikvariát též vyzkouším. Chtěl jsem nasměrovat, abych věděl po čem pátrat. Přeci jen publikací je mnoho.
Petr
|
 |
Staré pomologické příručky, 11.2.2015 Na uvedených odkazech jsem nenašel úplně, co hledám anebo jsem slepý. Potřebuji informace jak a co s čerstvě vysazenou jabloní ve tvaru vysokokmen a také co se staršími stromy na vysokokmeny.
Na druhou část jsem si objednal publikaci „Pečujeme o... celý příspěvek > |
 |
Staré pomologické příručky, 11.2.2015 Děkuji za pomoc. Nečekal jsem, že jsou to až tak staré publikace :D. |
 |
Staré pomologické příručky, 11.2.2015 V diskuzích jsem občas narazil na zmíňku/odkaz na staré příručky ohledně pěstování jabloní. Konkrétněji popis o pěstování jabloní na vysokokmenu. Nezná někdo název těchto příruček? Rok, autor apod. Máme poměrně zásobenou knihovnu (krajská) a tak by... celý příspěvek > |
 |
Staré německé odrůdy, 22.1.2015 Moc děkuji za reakci a osvětlení. Přesně toto jsem měl na mysliy. Netrvám na konkrétní odrůdě, jen na podobných vlastnostech.
S tím ontariem to říkalo už mnoho lidí, ale mě přijde docela sladké a nebo to co máme není ontario, ale všichni tvrdí že... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Staré německé odrůdy, 21.1.2015 Může mi někdo pomoc s informacemi o starších německých odrůdách jabloní? Jedná se o doporučené odrůdy na výrobu Apfelwein (Cider), který se v německu dělá suchý a více "kyselý". Našel jsem tyto odrůdy:
Erbachhofer Mostapfel
Weißer... celý příspěvek > |
 |
Příprava pozemku na výsadbu vinice, 13.11.2014 Co člověk to názor. I tak děkuji všem přispěvatelům za rady a názory. Snad to nějak zvládnu a uvidím co z toho vzejde.
Letos na jaře jsem právě zkušebně zasadil 10 hlav stolních odrůd metodou do jamky. Některé sazenice rostli jako blázen a... celý příspěvek > |
 |
Příprava pozemku na výsadbu vinice, 11.11.2014 OK, děkuji. Teď ještě sehnat ten vrták. Zatím jsem nenašel v ÚL žádnou půjčovnu, která by nabízela vrták o průměru 30 cm. Většinou tak do 20 cm pro lotové sloupky. |
 |
Příprava pozemku na výsadbu vinice, 11.11.2014 V KN jsem našel kód BPEJ 1.37.55 kde je uvedena hloubka ornice<30 cm.
Radíte tedy vrták délky cca 0,5 m průměru 0,3 m. Pochopil jsem správně? do těch děr rovnou na jaře sázet sazenice nebo nechat rok proležet a sázet až další.
Možná... celý příspěvek > |
 |
Příprava pozemku na výsadbu vinice, 11.11.2014 Teď jsem tedy znejistěl jak mám postupovat. O kus dál je vyhloubena jáma cca 1,5 m hluboká, na které je půdní horizont dobře patrný. Cca 15 cm humusu, dále odhaduji tak 0,5 - 1,0 m zeminy s přímeší písku a jemných částic a dál už jen navětralá spraš.... celý příspěvek > |
 |