|
Ořešák omlazovací řez?, 17.9.2007 Ideální to není. Když chcete v tuto dobu řezat, třeba kvůli prostoru nebo zvýšení koruny, nechejte pahýly tak 50 centimetrové, a ty odřízněte zazelena, v době, jak radí host 204.1 |
|
Ruční sekačka - zkušenosti?, 14.9.2007 Esxistují i sekačky akumulátorové, v ruce jsem je ale neměl. |
|
|
|
Dřevité řízky - kdy...?, 14.9.2007 Ad pan L. DoušaJá bych tak radikální s nemožností řízkování stromů nebyl. Podívejte se na stránku:http://dendro.mojzisek.cz/m_rizkov.phptam je to i s návodem.Z vlastní zkušenosti: Vyrostla mi pravokořená jabloň - Průsvitné ze zahrabané větší... celý příspěvek > |
|
Klejotok třešně, 14.9.2007 To je správný postup, jak léčit vzniklý klejotok. Jeho příčina obvykle vězí v kombinaci nevhodného stanoviště a náchylné odrůdy. Vyskytuje se častěji v místech s vysokou spodní vodou, s těžkou jílovitou půdou, v mrazových kotlinách. Vylehčení půdy a... celý příspěvek > |
|
Jaký druh švestky na slivovici?, 14.9.2007 Moje řeč. Její kvality ocenuji zejména v horších a neúrodných letech. |
|
Jahody, 14.9.2007 Řekl bych, že pěstování na folii (čehokoli) patří minulosti. Textilie zachovala přednosti folie a odstranila její nedostatky. |
|
vlašské ořechy, 11.9.2007 Scvrklá jádra obvykle nejsou následkem přesušení. Na vině je buďto nedostatečné vyzrání plodů nebo onemocnění - tuším antraknózou. Zdravé ořechy se suší v jedné vrstvě na lísce - třeba na nevytopené, ale suché půdě. |
|
rajčata papriky, 11.9.2007 U skleníku záleží na tom, jestli je vytápěný a do jakých teplot uchrání před mrazem. Např. skleník přilepený na vytápěnou budovu promrzá později.Papriky se vysévají již v únoru, pro začátečníka je proto možná lepší koupit přímo sazenice. Není-li... celý příspěvek > |
|
žitná, 11.9.2007 Připomínám znovu, pokud chcete něco dobrého vypálit, berte jako surovinu raději ovoce a ovocné šťávy. Pokus o náhražku obilného destilátu kvašením řepného cukru nad namočeným obilím skončí v nejlepším případě lihovinou připomínající... celý příspěvek > |
|
Lis na ovoce, 11.9.2007 Rozbití molekul šťávy odstředěním? To jste někde četl? Co by na to řekly bílkoviny odstředěného mléka? Odstředění je dle mého v podstatě akcelerované přecezení vlastní vahou šťávy, neboť odstředivkou se vyrobí přetížení... celý příspěvek > |
|
|
|
Černání jablek, 11.9.2007 Jde o černou skládkovou hnilobu - jablka zčernají až v bedně. Slupka je mikroskopicky poraněná např. sáním hmyzu a infekce se dostane do rány. Zčernání je pak otázkou několika málo dní. Naštěstí jablka nehnijí jedno od druhého jako při... celý příspěvek > |
|
Špendlíky či ryngle?, 11.9.2007 To asi budeme každý mluvit o něčem jiném. Pod pojmem špendlík se myslí protáhlý plod velikosti a tvarem podobný pravé švestce, jen žluté barvy a trochu jiné konzistence dužiny. To co Vy popisujete - něco nepravidelně kulatého 2,5 cm v průměru... celý příspěvek > |
|
Althanova ryngle, 11.9.2007 To je docela možné. Pamatuji z dětských dob - kdy byly skladba škůdců a infekční tlaky zřejmě jiné - obsypané stromy bez postřiků. Dnes však nad bídnými úrodami rynglí při dobré květní násadě, včetně Althanových, jen kroutím hlavou. |
|
Špendlíky či ryngle?, 11.9.2007 Můžete ještě, prosím, upřesnit tvar plodu - případně rozměry v cm? Fotku v tuto dobu asi nenabídnete. Myslím, že odrůda by jistě stála za rozšíření. |
|
Jak na kvas z hrušek?, 11.9.2007 Postupné přidávání ovoce samo od sebe kvasu ani kořalce nijak neubližuje. Při této technologii je jen udáváno vyšší riziko octového, propionového a mléčného kvašení. Pokud se podaří udržet správné tempo alkoholové kvašení -... celý příspěvek > |
|