 |
TopTaste?, 25.6.2019 Mám 2ks Toptaste starší -kmen asi 8cm a 4ks mladší - kmeny od 2 do 4cm. Onehdy teďka se prohnala bouřka kdy za 25 minut napršelo 6 cm vody a poryvy větru nebyly z jedné strany, ale točilo se to opakovaně ze všech stran. Po bouřce zůstal jeden ze... celý příspěvek > |
 |
Olej v TK14, 27.4.2018 Je jedno jaký olej se tam naleje, hlavní je aby tam vůbec nějaký byl. Dolévá se po horní rysku. Dvoutakt má ztrátové mazání, tzn olej se za provozu ztrácí -spotřebovává. Každých 36 otáček motoru dá mazací lis jednu dávku oleje. 1 dávka = 1... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Oskeruše, 26.4.2018 Oskerušu jsem zasadil v roce 2007, teď má asi 4 metry (2m kmínek a 2m korunka), a letos poprvé pokvete. Jsem velice zvědavý, jestli z těch květů taky něco naroste. Alespoň na ukázku. Výška 300m. |
 |
Ako dosiahnúť kvalitu?, 25.9.2017 Koštuje se litr, který právě vyteče. Musím ho chytat zvlášť a do hrnca k celku přidat až po schválení že je bez vady. Ten úplně poslední - vadný s kyselkou si nechám na mazání kolen, ale zaplatit ho musím, když protekl přes hodiny. |
 |
Ako dosiahnúť kvalitu?, 25.9.2017 Jezdím do pálenice kde je kolona. V nejvyšším bodě zařízení, tzn těsně před chladičem je čidlo, které ovládá přítok chladicí vody nikoli do chladiče, nýbrž do předchladiče, který je v horní části komína nad kotlem. Předchladič je dimenzovaný tak, aby... celý příspěvek > |
 |
Kácení ořechu, 8.12.2016 V září 2011 jsem pokácel ořech. Pařez měl v průměru asi 90c, takže obvod v prsní výšce musel být min. 2 metry.. Okamžitě jsem pařez naočkoval hlívou ústřičnou a nahoru jsem naházel piliny a něco hlíny proti vysychání. První plodnice narostly až... celý příspěvek > |
 |
Kvalita domacej palenky, 2.12.2016 Do 5% se to netáhne ani při prvním pálení. Jedině mě napadá že snad možná kdyby to byla kolona, topilo se převelice pomalu a předchladič nad kolonou by pracoval ve velice úzkém teplotním rozmezí, tak že by dál do chladiče pouštěl jen chuťově dobrý... celý příspěvek > |
 |
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár, 14.11.2016 UTAJENÝ VAR. Do nádoby dát pár skleněných kuliček nebo nerez matiček. Jak jsem koupil, tak prodávám. |
 |
Technika orby s tk 14 a podobným typem - Holdr, 3.10.2016 Na fotkách je vidět, jak rovně oře TK s pluhem s neomezenou boční vůlí. Letos budu orat zas až okolo 20.října -do dušiček, a to už takové sucho nebude. Pořídil jsem originál pluh PON25a a mám ho opět ve starém dobrém dělaném závěsu s... celý příspěvek > |
 |
Technika orby s tk 14 a podobným typem - Holdr, 30.9.2016  orba 2015 u souseda |
 |
|
 |
Technika orby s tk 14 a podobným typem - Holdr, 30.9.2016  orba 2015 doma |
 |
Sudy na kvas, 5.9.2016 Anebo vzít štětku a vyhašeným vápnem vnitřek beček zalíčit, nechat aspoň 1 den a potom vydrhnout vodou. Vápno leccos vyžere a není jedovaté. |
 |
Padané ryngle do kvasu?, 18.8.2016 Co se týká dilema co do bečky ano a co ne, tak mě co malému pacholátku při nucených pracech při sběru vždy bylo vtloukáno do hlavy: Co si troufneš strčit do huby, to patří do bečky, co si netroufneš sníst, to tam nepatří. Výjimka jsou červivé, které... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Jugoslávských švestek, 22.3.2016 Je pravda, že sušení trvá dlouho. Mám obyčejnou sušičku za 1200,- , byly v ní 4 patra, 4 další jsem dokoupil okamžitě při nákupu sušičky, tak to trvá o to déle. Odpoledne trnky vypeckuju, skládám slupkou dolů, takže té šťávy moc vytéct nemože.... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Jugoslávských švestek, 21.3.2016 Jugoslávky se nejvíc hodí na sušení. Tím se chuť zkoncentruje a je víc trnková. Na pálení se hodí taky. V roce povodní 1997 jsme z čistých jugoslávek vypálili vynikající slivovicu. Nikdy víc se už tak dobrá nepovedla. Asi to bylo počasím při... celý příspěvek > |
 |