|
Hrušeň, roubování srpen, 20.8.2015 Učinit lze všechno. V tomto případě by však šlo jen o experiment s menší pravděpodobností úspěchu. Na druhou stranu - i v případě úspěchu vyrazí rouby až na jaře. Přitom myslím, že rouby jsou už dobře vyzrálé a není to problém roubů. Jinými... celý příspěvek > |
 |
Zlomený kmen meruňky, 14.7.2015 Meruňka s kmenem nenabíleným do Vánoc často v předjaří praská. Už to tady bylo vícekrát. V lednu se probudí silným slunečním svitem a tmavý přehřátý kmen, často jen na jižní straně, nasaje mízu. Co se stane s mízou (vodou) v noci, když je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rozkvétání broskvoní, 15.4.2015  Tak asi by měl vypadat Suncrest. |
 |
Calamondin opadavají listy, 6.3.2015 Potřebuje k zimování chladno, co nejvíce světla a velmi malou zálivku bez přihnojování. Teď už bude světla více, tak se to snad spraví. |
 |
Šípková růže - přesadit nebo namnožit?, 27.1.2015  Za několik dní bude snad vhodné počasí k vykopání šípkových keřů. Osobně bych z vyrytých keřů vysekal sazenice z jednoletých výhonů zastřižených ve výšce 150 cm nad zemí. Každý výhon musí mít dobrý kořen. Pokud se sazenice zasadí do kbelíků, daly by... celý příspěvek > |
 |
Slimáci a zima, 14.1.2015 Škoda, že hlístice nepřežijí zimu. Naštěstí ani dospělí slimáci zimu také zřejmě nepřežijí. Naposledy jsem viděl malé slimáčky před Vánocemi ve skleníku. Včera a dnes jsem ryl na zahradě a hloubil jámy až do 70 cm a na slimáky jsem... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat pěkný dřevěný kompostér?, 16.12.2014  Já mám fošny v takových U profilech. A je to docela přijatelné. Až shnijí, dám tam plastové desky z Bohdanče (recyklace.cz). |
 |
Jak vypěstovat citrusovník, 13.11.2014 Nemusí. Ovšem bez označení odrůdy je to jen pro laiky, kterým to je jedno. |
 |
Moruše převislá, 28.10.2014 Vaše semenáčky by se měly převislou moruší štěpovat ve výšce cca 1,5 m a tloušťce 10 mm. Osobně doporučuji očkování Forkertem v únoru v zimní zahradě na mírně narašených podnožích. Pokud máte rostlinky mnohem menší, nemá to zatím smysl zkoušet. Venku... celý příspěvek > |
 |
Pěstování máty přes zimu, 15.9.2014 Oddělené výhony s kouskem oddenku jsou životaschopné. Pěstování máty v zimě v interiéru je však neefektivní. Při slabém osvětlení jsou rostliny velmi slabé a vytáhlé a je lepší je nechat zimovat venku. |
 |
|
 |
Drtička větví, 11.9.2014 Já používám AL-KO Power Slider 2500R. Mám ho asi 4 roky a stál asi 5000 Kč. Na rotujícím disku jsou dva nože. Štěpka je dekorativní, ale vhodná i na kompost. Včera jsem drtil maliny - asi 200 kusů suchých i zelených s listím. Dobře bere dlouhé révové... celý příspěvek > |
 |
Půda po rajčatech s plísní, 3.9.2014 Já jsem tomu rozuměl tak, že jde např. o ředkvičky. |
 |
Pomoc s očkováním, 19.8.2014 Broskvoně se chytají i do dvouletého dřeva Forkertem (např. v září nebo v únoru) nebo roubováním kopulací, sedélkováním a plátkováním v předjaří (čerstvým roubem). V říjnu jsou i původně titěrné rouby už vyzrálé a mají i výrazné... celý příspěvek > |
 |
Listnáče na zahradě, 15.7.2014 Jezdím do práce tříkilometrovou pajasanovou alejí. Stromy mají 8 - 10 m a jsou 30 - 40 let staré. Přestože jde o teplou meruňkovou oblast, o moc víc asi nevyrostou. Nikde jsem neviděl 25 m. Tím se tohoto stromu nezastávám. Je... celý příspěvek > |
 |
Listnáče na zahradě, 15.7.2014  Pajasan je v teplých oblastech invazivní dřevina, která se nedá vyhubit. Má milióny semen a silně odnožuje. Až je z toho tma. Navíc odolává suchu, soli a chemikáliím. Na Vysočině ho naopak vůbec nevídám. Takže ta nebezpečnost je relativní.
|
 |