|
Myrobalán versus špendlík a mirabelka, 4.8.2015 a ing. Filda nech si ich katalogizuje ako chce.
Mýlíte se. Ing. Fidla chce, aby se ovoce nazývalo správnými názvy a má pravdu. To, že se někde jinde něčemu říká jinak, je hezké a etnograficky zajímavé, ale pokud všichni nebudou znát správné... celý příspěvek > |
|
Cukernatost ovoce, 4.8.2015 Ano, listová plocha a fotosyntéza jsou jedním z faktorů, ovšem ne asi nejdůležitějším. Švestka na horské stráni bude mít víc slunce a větší možnost fotosyntézy než švestka v nížině, plody její ale sladší nebudou. Vinaři révu osečkují a před sklizní... celý příspěvek > |
|
|
|
Velkoplodý myrobalán jako podnož?, 4.8.2015 Plané (resp. selektované) myrobalány jsou asi nejpoužívanější podnoží pod slivoně a nejen pod ně. Mají několik dobrých a pár špatných vlastností.
Ty dobré: dobře se množí vegetativně i generativně, dají se očkovat někdy i v roce výsevu, dobrá... celý příspěvek > |
|
Myrobalán versus špendlík a mirabelka, 4.8.2015 Chybí tam pro nás Moraváky nejdůležitější kategorie, to jsou trnky a durancie.
Trnky se říká někde švestkám, jinde se tak nazývají povidla. Botanicky správně jsou to kyselé malé kuličky na keři.
Durancie je odrůda slivoně, pomologicky je... celý příspěvek > |
|
Ovocné stromky v mulčovací kůře, 3.8.2015 Já to mám vše zamulčované kůrou a vše výborně prosperuje, kůra lépe drží vláhu, zvlášť v těchto sušších letech. |
|
Broskev saturn, 30.7.2015 Myslím, že budete spokojen - já má 4 stromky 3. rokem - letos jako vše - obalené -chodím kolem nich jako mlsná kočka, protože naše celá rodina je zbožnuje právě pro tu chuť - ale včera utržený plod ještě trochu tvrdý, byť již krásně vybarvený, byl v... celý příspěvek > |
|
Muchovník - Indiánská borůvka nemoc, 26.7.2015 Vydržte. Některé odrůdy muchovníku kvetou až za několik let. |
|
Řez višní, 21.7.2015 Já bych asi radši stromek po výsadbě každoročně seříznul. Mnohé višně mají sklon k vlasatění a bez řezu jim letorosty vyholí a listy porostou jen na koncích. Takový stromek kvalitní pevnou korunku nevytvoří. |
|
Stříhání rok starých švestek, 21.7.2015 Má-li stromek 2 terminály, jeden se odstraní jako konkurenční výhon (to lze udělat v podstatě kdykoli). To není žádný problém. Růst konkurenčních výhonů je normální a neznamená, že muselo být řezáno špatně. |
|
Matčino, 21.7.2015 Je to pravda, třebaže někteří Matčino na zákrsku pěstují, mně se to neosvědčilo, plodnost byla malá a řez - vzhledem k špatnému obrůstání - obtížný. Nabela je pro zákrsek ideální odrůdou, chutí se ale Matčinu nevyrovná. |
|
|
|
Uzení kolen, 20.7.2015 Dělám to prakticky stejně, někdy udím hned následující den (často je třeba stihnout vše během jednoho víkendu). Přesto ale s uzením kolen - a obecně masa s kostí dobré zkušenosti nemám. Když už člověk udírnu roztápí, nemá to smysl dělat pro jeden kus... celý příspěvek > |
|
Čačanská raná, 20.7.2015 Kľudne aj č. rodná.
Ta to určitě nebude. Čačanská rodna patří k pozdním švestkám.
|
|
Letní jablka dozrávají, 20.7.2015 Nejpravděpodobněji Stark Earliest.
|
|
Stříhání rok starých švestek, 20.7.2015 Možná jste mohl bujně rostoucín výhony zakrátit o něco dřív a podpořit tak tvorbu předčasného obrostu a květních pupenů. V tuto dobu provedený řez by už k vyrašení sekundárních výhonů zřejmě nevedl a pokud ano, špatně by vyzrály. Ještě můžete kolmo... celý příspěvek > |
|
Rozdíl ve víně a v postupech, 20.7.2015 Vážený pane, zdá se, že chcete ohromit co nejodbornějšími slovy z vinařské terminologie. Nejsem si ale jist, jestli jste někdy rybízové víno vůbec připravoval. Nevím, k čemu nám jsou údaje, co povoluje zákon a co zakazuje EU.
Dozreté biele ríbelze... celý příspěvek > |
|