|
Uzení domácích klobás, 29.12.2015 Pravda, nadbytek dusitanu působí kancerogeně. Ale dusitany najdete prakticky ve všech komerčních uzeninách, včetně šunky pro děti. A není tajemstvím, že rakovinu způsobují v klobásách i látky pocházející z kouře a nakonec i samo červené maso. |
|
Jak pěstovat slivoně v 21 století? Lze se něčeho dopěstovat?, 29.12.2015 Možná by nebylo od věci využít účinku mědi při bílení kmenů. Tedy zamíchat do vápna roztok modré skalice a vyrobit tak něco na způsob boreauxké jíchy.
|
|
|
|
Opět Těchobuzická, 29.12.2015 Tedy od posledního mého příspěvku se Těchobuzická rozplodila, ale prvotní nadšení beru trochu zpět. Roku 2012 zmrzlo všechno, 2013 úžasná úroda sladkých aromatických plodů, 2014 propadák - velká úroda, nakyslé, bez cukru - podobnně, jak psal Petr z... celý příspěvek > |
|
Kysele maso, 29.12.2015 ale stale to nieje ono vôbec to nije do červena ako to maju iny udiči to ma sere
Červenou barvu masa nezpůsobuje kouř, nýbrž nasolení masa v řádu týdnů. Chcete-li barvu zvýraznit, přidejte do soli něco dusičnanu - sanytru (1-2%). Chcete-li... celý příspěvek > |
|
Jak udržet napadený kvas ještě týden?, 29.12.2015 Do šesti králů bych asi velké změny s kvasem (umístěným v chladnu) nečekal. Pokud by měl stát ještě 2 měsíce, pak by přídavek konzervantu mohl mít smysl. Jestli jsou účinné proti křísotvorným bakteriím a jak se chovají aromatické kyseliny a... celý příspěvek > |
|
Jak pěstovat slivoně v 21 století? Lze se něčeho dopěstovat?, 29.12.2015 Podle mě se bakteriální a moniliová spála od sebe makroskopicky - bez kultivace či mikroskopie - odlišit nedají. Ta moniliová je naštěstí o hodně častější. |
|
Roubovani Durancie na Althanovu, 28.12.2015 No a co když strčím pár proutků do mražáku, budou po rozmrznutí použitelné?
Zkusil jsem to jednorázově asi před 20 lety s rouby Domácí švestky. Výsledky byly horší než u těch zapíchnutých, ale asi 1/3 roubů se - kupodivu - ujmula. |
|
A až Z o uzení, 28.12.2015 Tak to zkuste. Vemte kus kýty 15 cm v průměru, nasolte ji na 2 týdny a pak ji rozkrojte a posuďte barvu na řezu.
Další věc je, že Ježíšek nebere v úvahu, že různé druhy maswa mají různou strukturu a taky délku nasolování. Alespoň... celý příspěvek > |
|
Jak udržet napadený kvas ještě týden?, 28.12.2015 Nezkoušel jsem to. Jenom ze školy vím, že tyto látky jsou velmi účinné proti alkoholovémum kvašení, ale podstatně méně proti jiným patogenům, např. plísním.
Akorát mi není jasné, jakou by mělo výhodu sypat sorbát do kvasu oproti jinému... celý příspěvek > |
|
Roubovani Durancie na Althanovu, 28.12.2015 rouby jen tak zapíchnuté ve stínu nebo jen pohozené pod stromem vydrží do dubna ale tím jejich použitelnost končí.
Mýlíte se. Ani zkušený ovocnář nebyl až tak zkušený anebo nevěděl roupama co dělat. Podívejte se na moje fotky z 19.4. a z 6.7.... celý příspěvek > |
|
|
|
Ptačí mladě vypadlé z hnízda, 28.12.2015 Rolnička na krku kočky je kravina. Kosí mládě učící se létat to neuchrání a u myší díry lze úspěšně číhat i se zvonečkem na krku. Akorát to bude otravovat lidi a okolní faunu. |
|
Roubování meruněk, 28.12.2015 Roubovat roční nebo dvouleté výhony podnoží.
Dvouleté výhony mají o tolik horší výsledky ujmutí, že je nepoužívám a (konkrétně u meruněk) roubuju jen na jednoleté (letorosty). |
|
Roubovani Durancie na Althanovu, 28.12.2015 Nerozumím, proč kvůli uchování roubů děláte tak složitá opatření. A proč pro uschování vytváříte bezmrazé prostory? Rouby přece nezmrznou.
Využil jsem příznivého počasí a nařezal rouby peckovin minulý týden. Ve stínu jsem vyhloubil... celý příspěvek > |
|
Jak spálit mokré větve v tomto počasí, 21.12.2015 zasadni ale je, ze na jare zcela prevazuje korenovy vztlak a pohyb mizy je de facto jednosmerny
Uvědomte si, že při velkém toku mízy na jaře ještě nejsou vyvinuty listy a míza se nemá jak odpařiít. Musela by vytékat z konců větví.
Akáty v mém... celý příspěvek > |
|
Tuhé střívko klobásy, 21.12.2015 Myslím, že tuhé střívko má příčiny jiné nebo možná příčin víc. Taky se mi to občas stává. Pomáhají následující kroky:
1. Nasolené střevo nechat 24 hodin ve vodě odmočit. Krátkodobé namočení nestihne vytáhnout veškterou sůl a střívko je tužší.
2.... celý příspěvek > |
|