|
Kočka a mléko?, 18.10.2016 my ho také pravděpodobně nepotřebujem, ale rádi se občas napijem
To ano, jenže člověk je vybaven enzymem štěpícím mléčný cukr (tuším galaktozo-1-uridyltransferáza). Kočky - až na výše zmíněné mutanty(kterých už je skoro 1/3 populace) - to neumí.... celý příspěvek > |
|
Pozdní slivoň Presenta, 12.10.2016 St. Julien nepovažuji za příliš slabě rostoucí, i když se samozřejmě myrobalánu nevyrovná.Ale jestli to chceš slyšet - když po třech letech stromek přestane růst, je to způsobeno pěstováním, ne odrůdou, kdyby byla podnož jakákoli. Samozřejmě v tom... celý příspěvek > |
|
|
|
Sušená rajčata - zavařit?, 12.10.2016 společně se stroužky česneku zaléváme panenským slunečnicovým olejem.
Panenské oleje o dost rychleji žluknou. Nemáte strach s nimi zalévat rajčata, které se hned nejí jako třeba salát? Chuť slunečnic taky v panenském oleji zanikne ve výraznější... celý příspěvek > |
|
Bystrická muškátová nebo Čerčinská?, 12.10.2016 Na 3 letém roubu Čerčinské jsem měl pár drobných plodů. Kvalitu nemohu hodnotit.
Takže se jedná zřejmě o klon Švestky domácí, která je odolná šarce.
Obávám se, že jen první polovina věty je pravdivá.
Řadu desetiletí jsem si myslel, že... celý příspěvek > |
|
Pozdní slivoň Presenta, 12.10.2016 Presenta vytvořila za ty roky na St.Julien korunu malou a je téměř bez přírůstků.
Nojo, ale jak to, že i pan Jano popisuje Presentu jako mimořádně bujnou?
Podle mě, když po 3 letech nemá slivoň přírůstky, není to... celý příspěvek > |
|
Florina, 12.10.2016 To máte pane Vlastimile samozřejmě pravdu, já dokonalost plodů pana Hlavatého - i Vašich - nezatracuji, naopak obdivuji.
Na své zahradě se ale taky snažím hledat odrůdy, které by poskytly plody srovnatelné s tržními i bez... celý příspěvek > |
|
Florina, 11.10.2016 Při pohledu na poslední obrázek mě napadají myšlenky: v malířství je to kýč, ve fotografii mistrovství fotoshopu, na stromech taková jablka nerostou. Ve skutečnosti je to ovšem bohapustá závist... |
|
Pozdní slivoň Presenta, 11.10.2016 Naopak, příspěvek ví, o čem mluví. Viděl jsem úpspěšně vypěstované meruňky ještě ve vyšší poloze. Podmínkou je samozřejmě příznivá mikrolokalita. A tu pan Lucas zmiňuje. |
|
Plesnivé švestky v kvasu, 11.10.2016 Nebožtík tchán na Slovácku míval kvas u zdi domu v dřevěných škopcích přikrytých jen lepenkou, aby do nich nepadalo listí. Ovšem kvasil jen pravé švestky a durancie. Slivovici míval vyhlášenou, i když už si její chuť přesně nepamatuju. Troufnu si ale... celý příspěvek > |
|
Florina, 11.10.2016 Já bych taková jablka na soutěži diskvalifikoval za doping. |
|
|
|
Prosím o určení velmi chutné staré odrůdy, 11.10.2016 dochází k jakémusi scvrkávání a vatovitosti
Vypadá to, že jste to trefil. Přezrávání formou "vatovatění" je jeden z typických znaků hornokrajského malináče. |
|
Určení odrůdy jabloně, 11.10.2016 Že tam máte jedinou větévku jsem nemohl tušit, to jsou takové zavádějící informace...
To nejsou zaváděcí informace. Jablka jsou stejná, ať rostou na jedné větvičce nebo na celém stromě a já jsem nic o růstu této odrůdy nic nepsal. To pouze Vy... celý příspěvek > |
|
Pozdní slivoň Presenta, 11.10.2016 Vy jste, pane Jano, samá otázka. Haroma přinesla prvních asi 25 plodů. Jáké z toho mám učinit závěry? Nějaký plod shnil, něco ozobali práci, něco jsem během 2 týdnů průběžně pokousal já, abych sledoval zrání. Pár jich zůstalo ještě na... celý příspěvek > |
|
Hruškový kvas z neskorých odrôd, 11.10.2016 Jak píše p. Rafael, přirozená flora ovocných kvasů je směs mnoha kmenů různých kvasinek a nejen kvasinek. Lze předpokládat, že se kmeny liší i teplotou, při níž jsou schopny pracovat. Tedy v chladu může dojít k selekci chladomilných kmenů, zatímco ty... celý příspěvek > |
|
Prosím o určení velmi chutné staré odrůdy, 11.10.2016 Tam kde malináč vydrží do Vánoc (u mě ne), tam vydrží Spartan do dubna (u mě ano). Myslím tím hornokrajský, ne holovouský. |
|