|
Hruška neznámá, 4.1.2017 Pro p. Mikeš13
Podívejte se do vlákna Vienská. Jsou tam vyfocené.
|
|
Elektricky zahradny rosic, 3.1.2017 Nerozumím ani motorům. Ale existují např. benzínová čerpadla - poháněná patrně benzínovým motorem, čím jiným. Elektrická čerpadla ale většinou nejsou - co vím - vybavena elektromotorem. Přesto mají slušný výkon. |
|
|
|
Elektricky zahradny rosic, 3.1.2017 Akumulátorové rosiče samozřejmě existují
Můžete dát nějaký tip? |
|
Konvert, 3.1.2017 Miloš dává jednoznačně přednost novým křížencům před starými odrůdami.
Možná to tak vypadá. V první pětce mých hruškových favoritek jsou Junsko zlato (červnová), Wiliamsova, Vienská, Konference a Charneuská. |
|
Hrušeň Dicolor, 27.12.2016 bych rád slyšel porovnání s hruškama se sklizňovou zralostí listopad - únor!
Máte pravdu, třebaže v tuto dobu se u nás nikde hrušky nesklízejí. |
|
Jakou vybrat odrůdu na pálení?, 27.12.2016 Amatéři to asi nejsou, ale vyděrači ano. Při průměrné výtěžnosti 1 l pálenky z 10 kg ovoce mi vychází přepočet na cenu suroviny 60Kč za kilo kaki. Pamatuji akci v Albertu 29,90 za kg. |
|
Hrušeň Dicolor, 27.12.2016 Já bych byl u nás k dikolorkám tvrdší. O krásném stanovišti se mluvit nedá, přesto řada odrůd přinese slušné plody. Dicolor ale kope sotva okresní přebor, má zajímavou jen barvu slupky. Plody jsou drobné, chuťově předvedou jen sladkost, nic víc,... celý příspěvek > |
|
Jakou vybrat odrůdu na pálení?, 27.12.2016 Vidíte a já si taky myslel, že ta pálenka ze Lžína je jen fór, něco jako princ z Nemanic. A ona ta ves sxistuje a ten lihovar taky! To tedy oskeruše musí být se svou pálenkou za čtvrtinu ceny závistí zelená až do konečků listí... |
|
Keřkovské rohlíčky, 27.12.2016 S tím vlašákem to sedí. Rozdíl v chuti tehdejšího a dnešního je dán mnoha surovinami, nejvíc asi šunkovým salámem tehdy a výrobním salámem nyní. |
|
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?, 20.12.2016 Boscova, tuším, s kdoulí nesrůstá. Muselo by se použít mezištěpení. Ale běžně se to nedělá, Boscova nemá ráda přísné tvary a neplodí bůhvíjak brzy.
Když jsem Boscovu pěstoval v Brně, byla její chuť bezkonkurenční. V horší poloze a půdě... celý příspěvek > |
|
|
|
Výsledky organoleptického hodnocení jablek Lysice 2016, 20.12.2016 Pro degustaci a hodnocení "jablko roku"se jablka připravují na stromě hned jak odkvetou
Myslím, že se mýlíte. Soutěž o jablko roku už nějakou dobu nesleduju, ale byly doby, kdy jsem tam pravidelně posílal vzorky, samozřejmě ty lepší z běžné... celý příspěvek > |
|
Množení turbo kvasinek, 20.12.2016 Jsou to ti lihovarnící ve Vizovicích ale hlupáci, že do švestek nepřidávají žádné čisté kultury, ba ani přípravek z celulózy (ten slouží k čemu?)
A propoś - my se tu bavíme víc o i ovocných kvasech než o medovině a vínu. Med je... celý příspěvek > |
|
Výsledky organoleptického hodnocení jablek Lysice 2016, 20.12.2016 Jasně, obehraná písnička to je. Ale jak přesvědčit těch 155 ochutnávajících, aby jim nedávali tolik bodů? Nota bene když při ochutnávání odrůdu neznají!
Taky jsem si říkal, že ty chronicky známé odrůdy by se už degustovat nemusely, ty... celý příspěvek > |
|
Zakalená slivovice, 14.12.2016 Měl bych trochu strach, že tuk obsažený v mléce, se v alkoholu rozpustí a nevysráží se. Ale nezkoušel jsem to. |
|
Jesenno - zimné práce, 13.12.2016 Nevím, kde se jím líp vede. Ale díry od hrabošů mám jak v trávě, tak v kolech kolem stromů.
Na strništi pravidelně obdělávaného pole mají možná nepohodu, zato víc žrádla. |
|