|
Koupě + výsadba nyní, 5.4.2017 Bez problémů. V tuto dobu je ideální doba na jarní výsadbu peckovin. |
|
Maďarská višeň, nevím jak sestřihnout nový stromek, 5.4.2017 odstřihnout spodní výhony, teď když začínají rašit lístky?
Můžete teď, mlůžete klidně i později. Peckoviny nejlíp hojí řez v květu. |
|
|
|
Černý a červený rybíz, a angrešt - jaká odrůda?, 5.4.2017 Určitě bych nevynechal černý Démon. Zraje ze všech jako první a dobře chutná. Z červených nedám dopustit na klasický Losan a z bílých mi nejvíc chutná Jantar |
|
Mám ich nechať?, 5.4.2017 Já tam ty květy nechávám. Obvykle samy odpadnou. Pokud ne, odstraním ty dvě odkvetlé malé hruštičky, co zbyly. |
|
Nádrž na vodu - zelený povlak na stěnách, 5.4.2017 Zelené řasy obsahují chlorofyl, tedy potřebují k růstu světlo. Když IBC zatemníte (obalením černou folií, nátěrem), voda bude čistá.
Existují vtokové filtry, většinou na proincipu šikmého síta, které propustí vodu do nádrže a větší... celý příspěvek > |
|
Jaký je to stromek? (z pecky), 4.4.2017 Určitě jsou to semenáčky, mají děložní lístky. Nechte je povyrůst, pak se to pozná. |
|
Rozkvétání slivoní, 4.4.2017 Viac by som sa potešil sýkorkám, ale pánboh zaplať aja za tie vrabce..
Vrabec potřebuje o pár mm širší vletový otvor než sýkory (a i mezi jednotlivými sýkorkami jsou rozdíly) Vrabec si umí otvor rozšířit. Otvor lze kvůli tomu udělat plechový. |
|
Vyhlazení stromů hryzci, 4.4.2017 Teorie o vsáknutí tekutiny do půdy je taky mimo praxi? Já první bych byl rád, kdyby to fungovalo. Louh je levný, v draselné formě je to vlastně hnojivo a pro mou kyselou půdu dokonce přínosem. Zkusil jsem pálené vápno, je to taky zásada, pravda,... celý příspěvek > |
|
Vyhlazení stromů hryzci, 4.4.2017 S hryzci je skutečně svízel.Obávám se, že to od nich okoukali i hraboši, protože voda je daleko a kořeny beztak ohryzané.
Dřív si hryzci vybírali typové podnože jabloní. Ty jsem vyměnil za semenáče, tak se naučili žrát i ty. Nejdřív... celý příspěvek > |
|
Čím natřít lávku?, 4.4.2017 Ptal jsem se toho chytrého pána v Domě barev, co chodí mezi regály a radí bezradným nakupujícím. Ten mi říkal, že Karbolineum extra je dobrý nátěr, ale že se jedná v podstatě o tenkovrstvou lazuru - něco jako Luxol s biocidním přípravkem. I cena tomu... celý příspěvek > |
|
|
|
Loni vysazená meruňka - střihnout nebo ne, 28.3.2017 Koupili jste dobře. Stromek je normální. |
|
Jablone na skladovanie - doporucene odrody, 28.3.2017 Jako čtvrtou doporučuji Rozelu. |
|
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom, 22.3.2017 Souhlasím, že řez na vnitřní očko (DSŘ) u stromků s malými (20 cm) přírůstky není ideální, neboť růst spíš brzdí a odebírá delší výhon. Na druhé straně nezkracovat přírůstky proto, že jsou příliš krátké, bych se bál. Další přírůstek bude ještě kratší... celý příspěvek > |
|
Jaké hnojivo k rybízu?, 22.3.2017 jaké hnojivo se dává k rybízu a angreštu, když nemáme kompost? Stromečky jsem zasadila na podzim 2015.
1. Ke stromečkům zasazeným loni na podzim se žádné hnojivo nepřidává. Stačí dobře připravená úrodná půda. Ani ty zasazené předloni a dobře... celý příspěvek > |
|
Jablko Karmen, 21.3.2017 Typická Karmen je na společné fotce vlevo dole. To celočervené jablko ji moc nepřipomíná
Jinak by mě zajímala ta první odrůda v soutěži. Juno jsem pěstoval řadu let. Vypadalo prakticky přesně jako Ontario (žebernaté zelené s... celý příspěvek > |
|