|
Spicak nizsi ako planovana vyska koruny, 28.3.2018 Je to všechno o kompromisech.
1. Špičák je nehotová sazenice, obvykle jednoletá. Lze čekat, že rozdíl mezi redukovanými kořeny a ponechanou nadzemní částí tak nebude velký.
2. Ano, pokud špičák zkrátíte, podpoříte jeho růst. Ale taky ho snížíte,... celý příspěvek > |
|
Ovocny strom v zeleninovem zahonku, 28.3.2018 Je to všechno teorie, museli bychom vidět, jak to místo a ten strom konkrétně vypadá.
1. První problém - jak píše PP je zastínění zeleniny. To je minimální, pokud stromek stojí na sever od záhonku. Taky nároky na světlo jsou různé. Jiné mají... celý příspěvek > |
|
|
|
Rez staršej slivky - dlhé minuloročné letorasty, 27.3.2018 Toľko plodonosného dreva aby sa slivka "rozevřela" váhou úrody už v tomto roku tam nevidím.
Museli bychom se podívat zblízka, jestli na letorostech jsou květní pupeny. Některé slivoně je na jednoletých (i kolmých) již mívají, jiné ne. Jak... celý příspěvek > |
|
Rez staršej slivky - dlhé minuloročné letorasty, 27.3.2018 Podívám-li se na tu "staršiu slivku" ještě jenou, napadně mě několik myšlenek:
Jaký je zamýšlený tvar stromu? Pokud to má být kmenný tvar (pro slivoně nejpřirozenější), není kmen příliš krátký? Není tam zbytečně moc pater?
Osobně... celý příspěvek > |
|
Roubování - vhodný termín?, 27.3.2018 Jestli sever nebo jih, to je stromu, resp. jeho apikální dominanci, celkem jedno. Ropubování ze stromu na strom je u hrušní v pohodě.
Uřízneme-li spodní větev v půli, obvykle již nedoroste, ať už naroubovaná nebo ne. Pokud... celý příspěvek > |
|
Vysadba stromu pro budouci presazeni, 21.3.2018 Já bych stromky zasdadil do kontejnerů a ty zakopal do země |
|
Stará jabloň s vlky, jak ji zachránit?, 21.3.2018 Řeknu trochu kacířskou myšlenku. Tyto stromy, řezané tzv. "na babku" vídáme často v předzahrádkách starších rodinných domků. Na jaře na nich vidíme pahýly a ježky, na podzim pak desítky kolmých dvoumetrových přírůstků. Dřív jsem tento... celý příspěvek > |
|
Totální herbicid bez glyfosátu?, 21.3.2018 Co se týče Reglonu, ten má i další přísady a zůstávají po něm rezidua. Finalsan je asi totožného složení, je to jen otázka koncentrace.
Ve škole nás učili, že přípravky Gramoxone a Reglone obsahují paraquat a diquat. To asi nebude to stejné. Jeho... celý příspěvek > |
|
Mladá třešeň nevětví, 21.3.2018 Kombinace slabá podnož, zatravněné místo a chybějící opora není ideální. Třšně obecně snášejí dobře sucho (líp než příliš vlhko), proto se jim daří víc na mezích a na svazích než u potoků. To se ale týká kmenných tvarů na ptáčnici. Jaké nároky má... celý příspěvek > |
|
Stará jabloň s vlky, jak ji zachránit?, 20.3.2018 Protože nemám dost času ani sil, začínám zimní řez v lednu a končím v květnu. Posuneme-li termín zimního řezu do období rašení, květu či po odkvětu, následný růst se tím skutečně oslabí, ale poměrně nevýrazně.
Hlavní problém hosta 48 25 není... celý příspěvek > |
|
|
|
5 TOP odrůd jabloní, 20.3.2018 Pane Vysloužile pokud nebudete stále podsouvat Admirál do každé diskuze o jiných odrůdách a uvádět superlativy kterými neoplývá pak není problém... V budoucnu jim budou muset stačit Vámi doporučené odrůdy
V tomto vlákně jsem se o Admirálu... celý příspěvek > |
|
Mirabelky - Miragrande a Bellamira, 20.3.2018 Čistá mirabelkovice je výborná - a vzácná. Ani přidáním mirabelek ke švestám nic nepokazíte. Sběr je ale přeci jen dost pracný.
Osobně bych věřil spíš stromku od seriozního prodejce. Rouby "staré dobré Nancyské" mohou být zavirované. |
|
Problem so starsimi jablonami, 20.3.2018 Chcete říci, že jabloň na fotce měla po celou sezónu málo listů?
Je pravda, že loni zmrzly květy mnoha pěstitelům. Mně naštěstí jen meruňkám, broskvoním a hrušním. |
|
Vysokokmen, 20.3.2018 Podnož A2 mi hryzci sežerou do 3 let od výsadby. Semenáče jabloní i hrušní se naučili brát taky (slabší podnože skoro nepoužívám). Pane Oto, bojím se, že volbou staré odrůdy na A2 své hryzce neoblafnete. |
|
Mirabelky - Miragrande a Bellamira, 14.3.2018 A jak je odolná proti špačkům a vosám? |
|