|
Poraďte jak a kdy a na co roubovat švestky, 17.4.2012 Nejde ani tak o to, jestli je větev vodorovná, ale kde se nachází a kolik do ní teče mízy. Podle zákona apikální dominance mají přednost v růstu partie po horním obvodu koruny (v místech jako kdybychom korunu přikryli polokoulí). Není proto dobré... celý příspěvek > |
|
Saponát v zahradě?, 16.4.2012 Moderní saponáty by měly být všechny biologicky odbouratelné. Je-li to pravda, nevím, tak bych to k choulostivějším rostlinám radši nelil. |
|
|
|
Ničení vytrvalých plevelů pod keřovými rybízy Roundapem, 16.4.2012 Nijak. Černý úhor je možná nejlepší, ale neudržuju ho, právě pro tu pracnost. Buďto namulčuji, nebo nechávám trávník. Nižší úroda mě netrápí. |
|
Ničení vytrvalých plevelů pod keřovými rybízy Roundapem, 16.4.2012 Černý úhor je možná nejlepší, ale neudržuju ho, právě pro tu pracnost. Buďto namulčuji, nebo nechávám trávník. Nižší úroda mě netrápí. |
|
Ničení vytrvalých plevelů pod keřovými rybízy Roundapem, 16.4.2012 To je přesné. |
|
Ničení vytrvalých plevelů pod keřovými rybízy Roundapem, 16.4.2012 Kdoví co je v těch kartonech za sajrajt a taky ta krása.
Kartony jsou ekologické. Balí se do nich potraviny a doporučuje se i jejich kompostování. Zakryté trávou je nerozeznáte od běžného namulčování.
Já nemám nic proti herbicidům, ale na... celý příspěvek > |
|
Ničení vytrvalých plevelů pod keřovými rybízy Roundapem, 16.4.2012 Podrobně jsem propustnost kartonů nezkoumal. Ale kartony nejsou nekonečné, takže v místech, kde přiléhají ke keřům a kde se stýkají jednotlivé kusy, samozřejmě voda odteče do půdy. |
|
Roubování, 16.4.2012 Některé odrůda jabloní tvoří květní pupeny i na jednoletém dřevě. Květní poupě v rašícím očku žádnou výhodou není, ale vegetativní pupen a z něj výhon pod ním vyroste taky. Květy bych ve fázi růžového poupěte odstranil.
Pro... celý příspěvek > |
|
Ničení vytrvalých plevelů pod keřovými rybízy Roundapem, 16.4.2012 Mně se nejvíc osvědčilo zakrytí půdy pod rybízovými keři rozdělanými papírovými krabicemi. Aby kartony neodvál vítr, zakrývám je posečenou trávou a podrcenými větvičkami z průklestu. |
|
Pojmy, 16.4.2012 V návodu na kvasinkách Vínka se píše toto:
Uvedená receptura odpovídá pro ovoce průměrně sladké. Je-li ovoce méně sladké, je nutno množství cukru ůměrně zvýšit.. Vína připravená podle této receptury jsou suchá až mírně nasládlá. Chceme-li... celý příspěvek > |
|
|
|
Poraďte jak a kdy a na co roubovat švestky, 16.4.2012 Já, v případě očkování, ponechávám čípky dlouho. Nejlépe až do doby, kdy je výhon z očka silný jako ten čípek. Pouze na něm pravidelně zakracuji obrost, který vyrůstá z pupenů, aby nekonkurovaly výhonu z očka. |
|
Roubování, 16.4.2012 U hrušní není obvyklé, že by se kmen pěstoval z podnože, jako např u třešní a višní na ptáčnici. Je to bez problémů, ušlechtilá odrůda v kmínku nijak významně kvalitu dalších naštěpovaných sort neovlivní. |
|
Roubování, 16.4.2012 Chcete-li mít na jednom stromku více odrůd, doporučoval bych z jedné odrůdy vypěstovat korunku a treprve na její ramena přidávat rouby či očka dalších odrůd.
Pokud nezakrátíte kmínek semenáče, očka se možná ujmou, ale neporostou... celý příspěvek > |
|
Odrůda jabloně Jonagored - pěstuje někdo?, 12.4.2012 Jonagoredů je několik. Jedná se tuším o mutaci odrůdy Jonagold (Jonathan x Golden). Podobných mutací je mnoho. Roste dost silně a je náročný na dobrou polohu (u nás dozrává jen v dobrých letech, loni ano). |
|
Co je příčinou?, 12.4.2012 Netvrdím, že je to nutně Roundup. Nejde o jarní aplikaci. Před lety zemědělci stříkali na podzim řepková pole k lepšímu vyzrání semen a příští jaro vypadaly podobně všechny rašící stromy do půli vesnice. |
|