|
Podnož Zelená ryngle, 16.10.2014 Je to kvalitní podnož, růstem o něco málo slabší než myrobalán, mám na ní ale jen 2 stromy. Velkou výhodou je že (oproti M.) neodnožuje. Pro bujnější odrůdy (Presenta, Top 2000, Topking) může být lepší volbou. Pro renklódy spíš... celý příspěvek > |
|
Vápno hašené, 16.10.2014 Vápno v půdě zlepší využití biogenních prvků rostlinami a urychli mineralizaci těch organických. Poklud jich je tam málo, půdu to "vyždímá" a později bude chudá. V podmínkách drobného zahrádkaření přísloví ztrácí smysl, větším problémem je... celý příspěvek > |
|
|
|
Vápno hašené, 16.10.2014 Kypření oxidem uhličitým je samozřejmě nesmysl, rozpouštění uhličitranu je tak pomalé, že k žádnému měřitelnému úniku plynu nedochází, natož ke "kypření plynem".
Zkuste malý pokus Rozsypejte po trávníku (nebo kdekoli jinde) prachové... celý příspěvek > |
|
Alexander Hardy nebo Alexander Lucas?, 16.10.2014 Hardyho i Konference by už k jídlu být měly. S tou Betou to byl jen nástřel. |
|
Charneuská (Fondante de Charneu), 16.10.2014 Nevím, jestli se Charneuské říkalo fíkovka kvůli její příchuti (já tam ty fíky moc necítím) nebo proto, že se hojně sušila (jako fíky). Já jsem z nich letos, krom křížal vyrobil i jednodruhová povidla. Ještě zvažuji udělat jednu várku z Konferencí a... celý příspěvek > |
|
Alexander Hardy nebo Alexander Lucas?, 16.10.2014 Tvar mi připomíná zimní hrušku Beta, ale ta je touto dobou ještě na stromě a jíst se nedá. |
|
Podnož Zelená ryngle, 16.10.2014 Zkušenosti p. 25.2 nemohu potvrdit. U mně většina slivoní na Zelené rostla příliš slabě.
To, co se píše o myrobalánu (žeprý bujně roste na úkor úrody a taky později plodí) platilo beze zbytku pro pravé Domácí švestky. Tak to nové... celý příspěvek > |
|
Dicolor, 16.10.2014 Letošní úroda Dicolor byla slušná (cca 25kg), přesto byla poslední. Pěkně červené líčko, dužina brzy po sklizni příjemně chruplavá, ale jen sladká, nic víc. Plody malé a padající i při malém vánku. Nevím, proč se řadí k zimním odrůdám. I ty, co... celý příspěvek > |
|
Jaká je to odrůda?, 16.10.2014 To mě dost přeceňujete. Kdybych viděl jen ty 4 jablka na druhé fotce, řekl bych Smiřické. Ale podle té žíhané slupky to vypadá spíš na něco jiného. Wagenery by měly být víc žebernatější. Ty obrázky se sirkama skutečně zbarvením připomínají... celý příspěvek > |
|
Špatný rok pro Topaz, 16.10.2014 Souhlasím. Mít jalovice vedle v ohradě je k jablkům nesoudné a cenit si víc Melrose je vůči lidem v rodině neslušné. |
|
|
|
Alexander Hardy nebo Alexander Lucas?, 16.10.2014 Hardyho, co jsem míval, nebyly tak protáhlé a bronzové zbarvení zaujímalo celý plod. |
|
Vápno hašené, 16.10.2014 Nikoli. Zarytím vápna uhličitan teprve vzniká karbonizací hydtroxidu (hašeného vápna)
CaO + H2O = Ca(OD)2 - hašení vápna
Karbonizace: Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 - tvrdnutí malty
V půdě robíhají obě reakce pomalu, ale prakticky současně.... celý příspěvek > |
|
Koňský hnůj, 16.10.2014 Čerstvý hnůj je trochu protimluv. Úplně čerstvý se nazývá chlévská mrva, tedy to, co vyvezete od zvířat - sláma s močí a výkaly. Uzráním v hromadě obsah projde tepelným procesem, částečnou mineralizací a desinfekcí, sláma se rozloží natolik, že se... celý příspěvek > |
|
Vápno hašené, 16.10.2014 Je to samozřejmě i o struktuře půdy. Těžká kyselá jílovitá či jílovitohlinitá půda bude profitovat z prachového vápna. Po zarytí do půdy se vyhasí půdní vlhkostí a zkarbonizuje vzdušným CO2. Tím nabude na objemu, půdu tak vylehčí zneutralizuje i... celý příspěvek > |
|
Vápno hašené, 15.10.2014 Samopzřejmě se takové vápno použít může. Chce to ale vědět, kolik má vápníku a jakou máte půdní reakci. Pokud je kyselá, pak je vápno vhodné, je-.li zásaditá, tak ne.
...mletý vápenec a mletý dolomit, které jsou několikanásobně... celý příspěvek > |
|