|
Lis na ovoce, 31.10.2014 Odstředivka je oblíbená alternativa klasického lisu. Jen mi není jasné, proč ždímačku - anebo stroj na podobném principu - nepoužívají komerční moštárny a profesionální vinaři.
Problémem klasických lisů je m.j. to, že jak se... celý příspěvek > |
|
Vhodné odrůdy pro pálení, 30.10.2014 Zkušení milovníci destilátů se shodují, že ideální slivovice je ze směsi Domácí a Durancie. Diskuze se vedou jen o vzájemném jejich poměru. Domácí má tu nejlepší sametovou švestkovou vůni, Durancie pak dodá cukr a příchuť jader. Gabrovská i... celý příspěvek > |
|
|
|
Lis na ovoce, 30.10.2014 tak bych pořídil něco jako odšťavňovač Champion 2000 nebo Odšťavňovač OMEGA 8224
Zkuste odhadnout, jak dlouho byste odšťavňoval popadaná jablka z průměrně zaplozeného stromu střední velikosti. Dva dny? Jak velké jablko se do nich vejde bez... celý příspěvek > |
|
Konference - právě zasazená, 29.10.2014 Lze to udělat i bez úplného vytažení sazenice - přisypáním substrátu, třepavými pohyby stromek povytáhnout a znovu přišlápnout.|
Váhal bych nad kombinací kdouloň + Konference. Tato odrůda tvoří malé koruny i na semenáči. |
|
Vhodné odrůdy pro pálení, 29.10.2014 Kromě Hermana jsou na pálení vhodné všechny. Tedy, jestli je Weigerka něco jako Domácí. |
|
Podnož Alycza, 29.10.2014 Takže jinými slovy - je to obyčejný myroš, ale zní to líp. |
|
Oprava zahradní houpačky 2, 29.10.2014 Naštěstí havárie zahradní houpačky má jen málokdy fatální následky. Já bych se sváru v železe neznámého původu až tolik nebál. Větší riziko vidím v opření žebříku o neakreditovanou větev jabloně bez ISO certifikace stromu. |
|
Biogolden, 29.10.2014 Je třeba odlišit pouhé podélné trhliny (praskliny) a rakovinové nekrotické rány. Ty první tolik nevadí, zacelí se a strom se ani nebrzdí v růstu. Rakovinné rány často přivedou stromek k záhubě. Čím slabší podnož, tím víc trpí těmito ranami.... celý příspěvek > |
|
Hnilobné fleky na jablkách, 29.10.2014 To jsem hádal v první odpovědi. Jonathanová = lenticelová skvrnitost. |
|
Konference - právě zasazená, 29.10.2014 Udělal bych 2 malé změny. I když jste zeminu v jámě přišlápla, ona ještě trochu sedne. Proto bych stromek přivázal jen navolno, aby se "neoběsil". Ze stejného důvodu je dobré stromek vysdadit na mírný kopeček (s miskou nahoře), aby se po sednutí... celý příspěvek > |
|
|
|
Golden Delicious a Golden Delicious Reinders, 28.10.2014 Fakt divné. Já jsem ochutnával Rubíny. Ty, co jsem sklízel před měsícem, už docházejí k jídlu, ty sklizené před pár dny se sice jíst dají, ale jsou ještě tvrdé a v chuti příliš převažuje kyselé nad sladkým. Rubín tak patří k odrlůdám (a je jich... celý příspěvek > |
|
Rajka, 28.10.2014 Netrhal jsi ji Petře příliš pozdě?
Teď se zeptám trochu naivně. Vám se skutečně stává, že jablka některé odrůdy sklizená dřív a dozrálá na skládce mají lepší - plnější - chuť než ta, sklizená později? Teď nemyslím jablka, které na... celý příspěvek > |
|
Hnilobné fleky na jablkách, 28.10.2014 Ta hraniční mez bývá povětšinou až na skládce. Tyto skvrny se ale - jak pozoruji já i zadavatel - v posledních letech projevuje na jablkách dost dlouho před sklizní. |
|
Hnilobné fleky na jablkách, 28.10.2014 Nojo, ale ty skvrny na jablkách jsou již na stromech, ne až na skládce. |
|
Golden Delicious a Golden Delicious Reinders, 28.10.2014 Tož ba že....
|
|