|
Špendlíky či ryngle?, 25.7.2018 Vyfoťte ten koš s úrodou, ať vidíme, co máte vlastně za ovoce. |
|
Bergeron je nejlepší, 25.7.2018 Letos bylo meruněk jako již dlouho ne. A tak jsem měl možnost ochutnat desítky odrůd z různých lokalit. A výsledkem je to, co se obecně ví. Z dobré polohy je prastará Velkopavlovická chuťově stále nedostižná. Snad nejvíc je to poznat ve vůni... celý příspěvek > |
|
|
|
Clappova červená se zelenými plody na jedné větvi, 25.7.2018 Já bych řekl, že je to Radana. |
|
Nejchutnější švestka, 25.7.2018 Já jsem trochu zmatený ze slivoní postižených PPV v letošním roce a nejenom v něm. Mnohé tolerantní odrůdy mají flekaté listy a sem tam i projevy na plodech. Jiné, citlivé odrůdy, mají plody i listy čisté. Dokonce některé stromy Domácí švestky, dříve... celý příspěvek > |
|
Podnož pro meruňku, 24.7.2018 Slivoně na myrobalánech narostou větší, plodí později, lépe snášejí sucho a jsou dlouhověké. U meruněk to tak úplně neplatí. Snad proto, že ne všechny odrůdy mají s myrobalánem ideální afinitu, růst se příliš neliší od meruňkového semenáče, sucho... celý příspěvek > |
|
Švestky ve vlastní šťávě, 24.7.2018 Zkuste vhodit do vařící vody rozpůlené nebo vypeckované švestky. Možná Vás to udiví, patrně nepraskne ani jedna.
Pokud byste chtěl dělat ještě nějaké zkoušky, můžete ke švestkám - ať už celým nebo půleným - přihodit pár lžic cukru. Já tak... celý příspěvek > |
|
Nesamosprašnost, 24.7.2018 Vaše znalosti jsou správné. Jen s malým rozdílem - včela není jediný opylovač a že nějaký jiný strom téhož druhu se skoro vždycky poblíž najde. |
|
Švestky ve vlastní šťávě, 24.7.2018 To s Vámi souhlasím, toho jsem si nevšiml. Ovšem zavařovat jakékoli ovoce - nota bene měkké švestky - při 100 stupních je naprostý nesmysl. Žádné ovoce - ani nezralý angrešt či tvrdé hrušky nepotřebují víc než 80-90 st.
Nicméně i při... celý příspěvek > |
|
Kam mizí holovouské šlechtění, 24.7.2018 Koupím li si stromek mohu z něj za 5÷6 let naklonovat desítky stromků nebo roubů a šířit je dál mimo obchod.Jsou tací co to tak dělají.Tak jaký to má smysl?
Ten smysl se jmenuje čas. Když si koupíte stromek, tak v tu dobu má školkař pár let... celý příspěvek > |
|
Kam mizí holovouské šlechtění, 24.7.2018 Střížovice produkují odrůdy pro zahrádkáře, křehká jablka s tenkou slupkou. K odrůdě nedodávají nic z technologií...
Opravte mě, pokud se mýlím, ale v každém druhém supermarketu se prodávají jablka odrůd Šampion, Rubín, Bohemia, Rubinola, Topaz.... celý příspěvek > |
|
|
|
Nesamosprašnost, 24.7.2018 Letošní rok, myslím, ukázal, že na přítomnost opylovačů se není třeba příliš ohlížet a stejně netřeba žehrat na absenci včel. I cizosprašným odrůdám se nadúrodou lámou větve.
Když byla opylovaná ta původní renklóda, proč myslíte, že... celý příspěvek > |
|
Názov odrody, 24.7.2018 James grieve ma šupku hladkú, voskovú a toto jablko ju ma matnú
Hladkou mastnou slupku má J.G. až v plné konzumní zralosti. Navíc červených mutací se to týká jen částečně. |
|
Plodové myrobalány, 18.7.2018 Jsem přesvědčen, že ani teplá poloha jim mnoho nepomůže. Soudím tak podle toho, že plody chutnají prakticky stejně každý rok, zatímco u náročnějšího ovoce jsou zřetelné rozdíly.
Myrobalány jsou jinak po pěstitelské stránce vděčné... celý příspěvek > |
|
Hitparáda odrôd sliviek podľa reálnej skúsenosti, 18.7.2018 Nechci opakovaně vyzdvihovat kvalitu odrůd, které byly zmíněné - Katinku, Hanitu, Toptaste. Zmíním ty méně probírané.
Z letních bych vyzdvihl odrůdu Carpatin - velmi dobrá chuť, velikost plodů, plodnost. Možná sklon k moniliové hnilobě je... celý příspěvek > |
|
Bergeval, 17.7.2018 Hargrand má plody velké, dobře vypeckovatelné. Ale zruším ho, protože šarkovité skvrny na plodech jsou tak výrazné že je to znehodnocuje. Navíc sušší dužina je chuti sotva průměrné. |
|