 |
Sklizeň révy 2013, 31.10.2013 U nás, v okolí Lučenca môžeme iba ticho závidieť.Mráz ktorý bol začiatkom októbra ukončil sezónu hrozna, papriky,paradajok... Z hrozien ktoré som mal na kríkoch, po dvoch ránach kedy bolo -6°C sa dalo konzumovať iba hrozno odrody Poloskey Muskotaly a... celý příspěvek > |
 |
Rubín, 24.10.2013 Mne rodí každý rok nádherne, a strom je ozdobou záhrady.Popraskané plody však neustále treba preberať lebo hnijú, čo je veľká škoda keďže chutí všetkým naokolo.Ten borax vyskúšam.Ďakujem. |
 |
|
 |
Rubín, 24.10.2013 Bez Rubínu si moju zbierku odrôd jabloní ani neviem predstaviť, no v mojich podmienkach trpí jedným závažným nedostatkom.Šupka plodov v okolí stopky každoročne praská v malých pásikoch na takmer 50% plodov, a je jedno akej veľkosti ten plod je.Je... celý příspěvek > |
 |
Jablcny kvas, 21.10.2013 Pre Rafaela-Že sa to dá je isté, či si už pomôžete nejakími roštami alebo čistou hrubšou tkaninou je jedno, výlisnosť je však slabá tak ako som písal.V jednom príspevku hovoríte o zlej kvalite jablkovice a v druhom prečo to nerobiť z muštu???
Pre... celý příspěvek > |
 |
Kdouloň obecná, 20.10.2013 V každom recepte ktorý som na nete našiel sa píše že treba dule predvariť.V skutočnosti som zaváral iba Vranju keďže druhé dve odrody v mojom okolí (pravdepodobne nejaké semenáče) by ma zavárať ani nenapadlo.Za nepresnosť sa ospravedlňujem. Stano |
 |
Kdouloň obecná, 20.10.2013 Odroda Vranja má oproti druhím odrodám ktoré poznám tú výhodu že ju netreba predvárať.Stačí otrieť chĺpky, opláchnuť a nakrájať rovno do pohárov, a sterilizovať rovnako dlho ako napr.hrušky. Stano |
 |
Jablcny kvas, 20.10.2013 Dobrá jablčná pálenka vyrobená z jablčnej drte samozrejme existuje pokiaľ ju vyrobíte z dostatočne aromatických jabĺk(napr.Spartan),bez prídavku cukru a z odstránením stopiek... atď, záleží na tom ako sa s výrobou kvasu pohráte..O triedu lepšia je... celý příspěvek > |
 |
Becky na kvas, 12.10.2013 Chcel by som sa spýtať či používate na kvas aj sudy z recyklovaťelného HDPE ktoré nemajú potravinársky atest.Konkrétne mám na mysli zelené 120 a 220 litrové vyrobené v Maďarsku ktoré sú minimálne o polovicu lacnejšie. Stano |
 |
Durancie a šárka, 1.10.2013 Slivkový kvas cedím iba vtedy pokiaľ ho pripravujem z divých sliviek ktoré u nás voláme trnky. Sú veľkostne zrovnateľné napr. s čerešňou Kordia, a keďže podiel kôsty k dužine je takmer 50%,tak by chuť kôstok úplne potlačila slivkovú chuť.Pri tomto... celý příspěvek > |
 |
Aprimira, 1.9.2013 Červený myrobalán(aspoň ten čo už 2 roky zbieram do kvasu),vonia veľmi zaujímavo.Najlepšie to zistíte pokiaľ privoniate k celému vedru práve nazbieraných plodov.Táto aróma sa prenáša aj do pálenky, a prerazí menej aromatické odrody(Stanley,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Aprimira, 1.9.2013 Na to aké vlastne odrody v skutočnosti boli použité pri vyšľachtení Aprimiry asi neprídeme.Očakávať ale že,,čerešňa bude chutiť ako višňa´´??? |
 |
Aprimira, 1.9.2013 Myslím si že pri Aprimire je chybou vôbec očakávať nejaké slivkové arómy, keďže by to mala byť krížená myrabelka s marhuľou.Takisto ako je chybou napr.vytýkať Zel.rynglote že jej plody alebo výrobky z nich nedosahujú kvality Domácej... celý příspěvek > |
 |
Aprimira, 1.9.2013 Pri Aprimire je nepochopiťeľné odkiaľ nabrala ten slivkový tvar plodov keďže rodičovské odrody sú dokonale guľaté.V mojich podmienkach, už druhý rok je to úplný prepadák.Suchšia dužina, textúrou podobná marhuli avšak bez príslušných aróm.Mám ju na... celý příspěvek > |
 |