|
Pracná, avšak levná a účinná ochrana jahod před slimáky, 13.6.2014 Díky za vysvětlení. Děláme to obdobně, já jsem navíc kolem záhonů s dal tiskové desky (kamarád je tiskař, desky jsou tenký hliník formátu B 2) které jsou nahoře otočeny směrem ven obloučkem dolů. Feramol dávám z druhé strany na záhon.... celý příspěvek > |
 |
Pracná, avšak levná a účinná ochrana jahod před slimáky, 12.6.2014 Nemám straky rád, jsou to likvidátoři drobných opeřenců. Nevraživě je pozoruji na zahradě a všiml jsem si, že se dost zdržují tam, kde jsou slimáci. I Vy píšete, že je žerou - máte to ověřené? Abych ty straky nevzal na milost... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co mám s bramborami, 22.4.2014 Jistě, koluje mnoho fám. Jen pro upřesnění: myslel jste, že bludem je a) namrznutí nevadí, dokonce prospívá, nebo b) pomůže silně zalít a nebo c) ten trik se sekačkou?
Ty první dva postřehy mám od dosti zkušeného zahrádkáře a moje zkušenost... celý příspěvek > |
 |
Co mám s bramborami, 21.4.2014 Je - li to způsobeno mrazem, není nic ztraceno. Dokonce je to cesta k vyšší úrodě. Brambory obrazí a a budou mít víc listové plochy. Můžete -li, tak je hodně zalijte. Slyšel jsem i o tom, že někdo rašící nať přejede sekačkou (výsledek je... celý příspěvek > |
 |
Střešní krytina na dřevník, 6.4.2014 Máte - li na to povahu a možnosti, nařežte si dřevěné šindele (nejlépe ze smrku). Asi před 15 lety jsem si takto pokryl domek s čerpadlem a překvapilo mne, jak to docela vydrželo. Normálně jsem to pokládal jako bobrovky. Je to pracné, ale dobře to... celý příspěvek > |
 |
Výběr čerpadla, 6.3.2014 Mám jen zkušenost s kapkovou závlahou ze sudu s převýšením cca 1 m, kde se osvědčilo zapojení " do kruhu" a tím se zajistil stejný tlak (a průtok tryskami) ve všech větvích při malém vstupním tlaku. Zvažte i tuto variantu.Jinak k ponorným... celý příspěvek > |
 |
Jaký štěpkovač mi doporučíte?, 8.1.2014 Tohle bylo konkrétně u zn. Parkside a tam musel být šroubovák s ostřím tvaru trojramenné hvězdičky (asi jejich specialita) a šrouby navíc zanořeny min 3 cm v dutině ucpané zezhora gumovou kuličkou naraženou až k hlavě šroubu jako... celý příspěvek > |
 |
Jaký štěpkovač mi doporučíte?, 8.1.2014 Opravdu je na přítlak na doraz? Není to jen zahnojený, případně zarezlý závit, který nemůžete běžnou silou protočit? Rozebrat a brousit určitě jde, jen jsem se setkal s tím, že na rozebrání musel být speciální šroubovák - to jsem si ověřil a upřesnil... celý příspěvek > |
 |
Jaký štěpkovač mi doporučíte?, 8.1.2014 Od známého jsem dostal válcový (na rozebrání, prošel povodní, Parkside).Po rozebrání, promazání a složení zpracuje i větvičky o průměru sirky. Jde o to, aby byl přítlačný šroub namazaný a snadno se s ním regulovalo. Brousil jsem to jen pilníkem a na... celý příspěvek > |
 |
Klejotok, 7.1.2014 Díky všem za názory. Pane doktore, co myslíte podmínkou " vzduch v kořenech"?. Broskvoň mám okopanou, hnojím a dobře přirůstá. Je na vápenité půdě a chráněna. A překvapilo mne, že vedle stojící starší (min. 15 let) a nektarinka (3 roky)... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Klejotok, 7.1.2014 Tak jsem se byl dnes podívat v tomto divném počasí na broskvoň a objevil na ní (R.H., je jí 6 let, dobrá kondice, loni nadúroda, i když byla silně protrhaná) čerstvý klejotok asi na 5 místech. Není to projev Mon. laxy? Bylo to úplně... celý příspěvek > |
 |
Přenos chorob mulčováním, 22.12.2013 Když použiju rozsekané větve ze zahradního drtiče na mulčování, není tu nebezpečí přenosu chorob (např. monilie)? Děkuji za názory. Jirka
|
 |
Nejde nastartovat benzínový fukar, 18.12.2013 Totéž se mně stalo (na jiném typu stroje) dokonce s úplně novou svíčkou- byl to dost nervák na to přijít. Takže od té doby na svíčkách nešetřím.
Jirka |
 |
Mlade smreky, 31.10.2013 Nezkoumal jsem různé kultivary, ale u náletových smrčků z lesa mám zkušenonost, že stříhat se musí od malička (nečekat, až doroste podle představ o výsledné výšce) a každý rok přidat několik centimetrů - čím méně, tím lépe. Je to běh na dlouhou trať.... celý příspěvek > |
 |
Ktere dřevo vhodne na uzení a grilování?, 9.10.2013 Ota Pavel napsal v jedné své povídce, že na uzení je dobré dřevo "které kvete bíle". Myslel tím tvrdé dřevo (ne třeba jasmín...) a dpocela to sedí. Těch dřev je docela dost a vůbec bych neriskoval a neexperimentoval s akátem, který dost smrdí když... celý příspěvek > |
 |