|
Kdo pozná jablko?, 23.9.2008 Moc pěkná stránka. |
|
Gabrovská pro slivovici, 23.9.2008 Ono to s těmi švestkami vhodnými na pálení je trochu složitější. V minulosti dominovaly jako surovina převážně 2 odrůdy: Domácí velkoplodá a Durancie. Obě se vyznačují vysokým obsahem cukru a pozdní dobou dozrávání. Z těchto důvodů byla... celý příspěvek > |
|
|
|
Staré odrůdy, 23.9.2008 Jeptiška - tzv. železné jablko tmavě červené až dohněda. Je to asi nejtrvanlivejší odrůda vůbec, nehnije, nemoučnatí. Má jen jedinou vadu. Není moc k jídlu. Občas jsou k vidění staré stromy podél silnic, hlavně v... celý příspěvek > |
|
vyřezání výhonů, 23.9.2008 Nechal bych to asi na jaro, ale zřejmě je to jedno. Spíš bych se zamyslel, proč se na Vašich stromech vlky v takovém množství tvoří. |
|
Zralé plody mišpule, 23.9.2008 Zkuste je zmáčknout, mají-li být k jídlu, budou měkké. Samotného mě ale nenadchly, konzistencí a příchutí trochu připomínají hnilé ovoce. |
|
Moření cibulí mečíků, 23.9.2008 Taky jsem dřív máčel cibule do hypermanganu a Fundazolu. Jenže třásněnka je, tuším, hmyz a na ten ty fungicidy moc účinné nebudou. Přidal bych při moření hlíz nějaký insekticid. |
|
Kroucená vrba nebo vrba obecně - kdy lze řízkovat?, 22.9.2008 Je to asi jedno. Sám to dělám tak, že pruty na jaře namočím na Velikonoce před pletením pomlázek do sudu a zapomenu je tam. Za pár týdnů je vyhazuji s mohutným kořenovým vlášením. Nebo vysadím. |
|
Jak na neudržovanou jabloň?, 22.9.2008 Přiznám se, že jsem ovocné stromy v zimě nikdy nezaléval. Nemám čím, potrubí je vypuštěné a sudy na dešťovku taky. Maximálně k nim přihodím sníh. |
|
Kdo pozná jablko?, 22.9.2008 Kmen Panenského červenou barvu zelenému jablku nepřidá. |
|
Jabloň do malé zahrádky, 22.9.2008 Těžko oklamete jabloně ve špatné půdě bezpracně nějakou zázračnou podnoží. Raději zkuste vylepšit tu půdu - pohnojením kultivací, mulčem.
Každopádně bych volil i tak nějakou vzrůstnější podnož - semenáž, A2, MM 106. |
|
|
|
Rozlomení staré jabloně - jak ošetřit, 22.9.2008 Tak jako patřím k umírněným zastáncům zatírání řezných ran, u odlomené větve praktikuji jakýsi nihilismus. Když ses ulomila, tak si poraď.
Obvykle se traumatické rány (po okusu, ulomení) hojí lépe než třeba po rakovině či řezu... celý příspěvek > |
|
rez na hrušni Williamsova, 22.9.2008 Přikláním se k optimistům. Ano, rez mám na listech hrušní mnohem víc než před lety (tehdy snad ani nebyla...), na úrodě, velikosti a kvalitě plodů nepozoruji rozdíly. Přitom proti houbovým chorobám - vyjma kadeřavosti a moniliové spále,... celý příspěvek > |
|
můžu ještě zachránit staré jabloně?, 22.9.2008 I letité a ne zcela zdravé jabloně (např. s částečně dutým kmenem, či s nezahojenými starými ranami po odstraněných větvích) mohou řadu let, při adekvátní péči a dobré výživě plodit kvalitní jablka, poskytovat stín a dokreslovat ráz krajiny i... celý příspěvek > |
|
Gabrovská pro slivovici, 22.9.2008 Vlastnosti, jako Domácí švestka - vydržet na stromě zralá měsíc, být sladká ještě před vybarvením, aj. žádná z tolerantních švestek nemá nebo já ji alespoň neznám. Podobně se chovají některé slivoně - např rumunská Tulu Gras nebo švestka... celý příspěvek > |
|
Jaké odrůdy jabloní pro 420m n.m, 22.9.2008 Krasokvět žlutý bych v chladnější poloze příliš nedoporučil, jeho kvalita tam bývá horší. Do mrazivých poloh byly spolehlivé odrůdy Croncelské a Wealthy. |
|