|
Skvrny na ceresni, 25.8.2012 Skvrnitost listů třešně
|
 |
Jablko podobné James Grieve, 24.8.2012 Při prvním molštování (většinou na přelomu července a srpna se spotřebnovávají padaná jablka, která jako nezralá ještě nehnijí, ale povětšině jsou červivá. Protože jablka jsou malá a tvrdá, nikomu se nechce červivá místa vykrajovat. Je-li takových... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jablko podobné James Grieve, 23.8.2012 Úplně nesouhlasím s tím, co píše Stano. Zmoštovat lze naprosto jakákoli jablka v jakémkoli stupni zralosti. Je s podivem, že i když vylisujeme zcela nezralá a naprosto nepoživatelná jablka, je mošt z nich - i bez přislazení - docela pitelný.... celý příspěvek > |
 |
Jablko podobné James Grieve, 23.8.2012 James Grieve je velmi plastická odrůda. Rodí pravidedlně a hojně a to i v horších podmínkách. Nemá-li dostatek živin, ploidnost neklesne, ale jablka jsou menší a víc kyselé. Na trhu je kromě základní varianty - žlutozelené plody s lehce žíhaným... celý příspěvek > |
 |
Proč hnojit lilie kompostem, 23.8.2012 Na kompostu je výjimečného především to, že řeší problém rozložitelného odpadu a současně nabízí substrát s optimálním poměrem živin pro většinu plodin a příznivým vlivem na strukturu půdy. Lilie hnojíme kompostem již pár desetiletí a... celý příspěvek > |
 |
Mrazenie celých kukuričných šúlkov, 22.8.2012 Mrazit se dá obojí syrovýá i povařená. Na chutri se zmrazení neprojeví, mají se ale povařit, protože pak jsou v mrazáku déle skladovatelné (kvůli inaktivaci enzymů) |
 |
Sklizet najednou nebo postupne, 22.8.2012 Postupná sklizeň je výhodná. Ponec hané plody lépe vyzrají, některé se i zvětší. Nemusíte každý plod brát do ruky a zkoušet, jestli pustí. Stačí protrhat ty na pohled větší a vybnarvenější. |
 |
Stará hrušeň - odrůda?, 22.8.2012 Merodova tak skutečně vypadá, ale v tuto dopbu ještě není zralá. Typická je pro ni přitrpklá chuť dužimy a hlavně slupky |
 |
Řez jabloní, 19.8.2012 V posledních letech se začíná propagovat pozdní srpnový řez jabloní k redukci nadbytečných plodů, taky pro zvětšení a lepší vybarvení těch ponechaných. Podobně, jako se prostřihávají hrozny. Já jsem tento řez zatím nedělal, přijde... celý příspěvek > |
 |
Určení odrůdy staré slivoně 2, 18.8.2012 Je to na 90% Viktorie (Královna Viktorie).
|
 |
|
 |
Pomozte s určením názvu jabloně, 17.8.2012 Podle čeho soudíte na letní jabloň? Mohl to být klidně Jamers Grieve, Grávštýn nebo jiná z mnoha desítek odrůd. |
 |
Co je to za slivon?, 17.8.2012 Že někdo pokazí kvas nebo destilaci, za to myrobalán nemůže. Slivovice z něj není tak švestkově aromatická jako z modrých plodů, ale při správném postupu lze získat jemný a chutný destilát. Ostatně takový lze získat, při adekvátní péči, prakticky z... celý příspěvek > |
 |
Háčky do udírny, 15.8.2012 Napřed jsem si je vyráběl z mosazného drátu 4 mm, pak jsem koupil hotové nerezové. |
 |
Lis na ovoce, 15.8.2012 Dají se koupit přímo lisovací plachetky, nahradit se dají třeba sítí, kterou se na stavbě chrání lešení. Silonové sítě do oken, záclony a jiné náhražky se potrhají při prvním lisování. |
 |
Starý holubí trus, 15.8.2012 Vůbec ne. Možná něco dusíku vyprchalo, ale i tak to bude kvalitní hnojivo |
 |