 |
Ruská zima, 8.2.2012 To je zaujímavý názor. Vždy som si myslel, že tmavé a matné povrchy odrážajú menej a vyžarujú viac tepelných lúčov ako biele a lesklé. V noci, aj keď je jasno predsa povrch snehu neodráža, neprijíma žiadne žiarenie, takže povrchy biele a lesklé by... celý příspěvek > |
 |
Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud, 8.2.2012 Mňa napríklad zaujímalo, či niekto pestuje aj moderné rezistentné odrody takým spôsobom ako staré jablone. Ukázalo sa, že áno a ceľkovou úrodnosťou dokonca predstihujú tie starodávne. Ja by som moderné sorty nehádzal do jedného vreca a neodsudzoval... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Archivace slivovice, 8.2.2012 V kopaničiarskej pálenici na Vrbovciach nepredávali slivovičku skôr ako po 4 rokoch. Veľké nádoby mali iba ľahko zaštuplované hrdlo, aby sa destilát dobre odvetral. Ak si chcete slivovicu zakopať, radím až po odvetraní a pred zakopaním kvalitne... celý příspěvek > |
 |
Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud, 8.2.2012 Namiesto Topazu byste mohol skúsiť Red Topaz. Vyfarbuje sa cca o 2 týždne skôr a je údajne o niečo chutnejší. Skúšal ste u Vás aj Rezistu? |
 |
Ruská zima, 8.2.2012 Zdravím Mirku! Rusi to majú prešpekulované, aj so vstupom a výstupom vzduchu na vetranie. Pri mínus 40 ani nemajú inú možnosť. Neviem si predstaviť, že by u nás takýmto spôsobom niekto chystal na zimu 300 hlavový vinohrad. Zohnúť záložný kmienik... celý příspěvek > |
 |
Ruská zima, 8.2.2012 Včera na Záhorí napadol poprašok snehu. Aspoň na zvýšenie albeda (odraznosti povrchu voči slnečným lúčom) to je dobré. Ako tepelná izolácia to nestačí. Dnes máme slnečno, ráno bolo mínus 14, teraz mínus 3. Frankoamerikány do mínus 35 som uviedol ako... celý příspěvek > |
 |
Jaká podnož?, 8.2.2012 Dobrý deň pane Miloši! Chcel som sa ráno pozrieť, čo ste mi to zas odpísal, ale naša korešpondencia ohľadne záhradkárskej problematiky bola vymazaná. Nevadí, všetko zlé je na niečo dobré!
Což takto zmeniť tému? Aký je Váš názor na Blenheimskú... celý příspěvek > |
 |
Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud, 8.2.2012 Ďakujem za Vaše skúsenosti s rezistentmi vo vyšších polohách na semenáčoch. Ani sa nečudujem, že o Vandu majú záujem šľachtiteľské ústavy. Je to jedna z najvydarenejších českých odrôd, matka skvelého Topazu aj pruhovanej novinky Karneval. Selenu som... celý příspěvek > |
 |
Ruská zima, 8.2.2012 Neviem si predstaviť napr.10-ročný kmienik ohnutý k zemi bez toho, aby sa zlomil. K tomu práve slúžia pružné jednoročné záložné kmienky, ktoré je možné ohnúť a zahrnúť zeminou. Ale ktovie, v Rusku je všetko možné... |
 |
Ruská zima, 7.2.2012 Ročník 010 bol nedobrý nielen k vyzrievaniu často krúpami poškodených ťažňov, ale aj ku kvalite vína. Ročníky predchádzajúci a nasledujúci boli diametrálne lepšie, možno najlepšie za dekádu. |
 |
|
 |
Ruská zima, 7.2.2012 Stále si robím nádej, že ťažne počas minulej extrémne teplej jesene kvalitne vyzreli, takže by teoreticky mali vydržať silný mráz. Lenže teplý január, ako ukázal na fotkách Mirek, spôsobil narašenie očiek. Neviem, či sa stihla pred príchodom Ruskej... celý příspěvek > |
 |
Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud, 7.2.2012 Vďaka Tondovi za krásný citát! Diskúsia o starých odrodách naberá solídnu úroveň. Vlastenectvo a vzťah k prírode je krásna kombinácia. Rád by som sa opýtal, či niekto pestuje Blenheimskú renetu? Foto jabĺčiek je napr. zde. Blenheimská má takisto... celý příspěvek > |
 |
Ruská zima, 7.2.2012 Pravdepodobne záleží nielen na absolútnej hodnote mrazivej teploty, ale aj na dĺžke pôsobenia týchto teplôt. Neverím, že by Rakušiaci za Moravou- kúsok od nás mali mínus 20 a menej. Réva im zmrzla aj pri mínu 16, pretože tieto nízke teploty pôsobili... celý příspěvek > |
 |
Kupa rakytnika, 7.2.2012 Pred niekoľkými rokmi som zachytil info o množení rakytníka s extrémne veľkými plodmi v akomsi záhradníctve na severe Čiech. Bohužiaľ, adresu som si nepoznačil. |
 |