|
Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy, 10.12.2013 mám dotaz - budu mít možnost naroubovat Sir Prize nebo Goldstar. Čemu dá přednost?
Lucas |
 |
Krásné z Kentu, 28.10.2013 Kent (kříženec Cox.orange Pippin + Jonathan), Red Devil je kříženec Kentu a Disvovery. Lucas |
 |
|
 |
Hrozny přešly mrazem, 3.10.2013 Včera u nás byl mráz -3st. a na keřích mi zůstala nedozrálá Kodrjanka a Onyx.V noci dnes lze čekat opakovaný mráz, potom snad již ne. Lze konzumovat (pokud ještě dozrají) hrozny takto opakovaně prošlé mrazem?
Lucas
|
 |
Řez broskvoně, 7.9.2013 a co takhle pánové a dámy kombinovaný řez? Já po úrodě začátkem září dlouhým řezem odstraním u broskvoní ty nejvhodnějí dlouhé větve. Na jaro si pak nechám krátký řez, kdy už si člověk trochu vybere podle i jiných parametrů-např. násady plůdků, směru... celý příspěvek > |
 |
Tipala, 1.9.2013 Tak mi letos poprvé dozrála Tipala-asi 8 plodů. Nevím co si o tom mám myslet. Chuť nic moc, téměř není sladká.Mám ji nechat přezrát? Chápu, že letošní rok byl podivný, navíc je to první úroda. Tak uvidím za rok.
Lucas |
 |
Nektarinka, 12.8.2013 tak jo, já se taky trochu přidám, letos jsem umírněný chemický boj prakticky prohrál- zahrada 480m.n.m., podhůří Šumavy, sadařská oblast. Peckoviny obstály-meruňky i broskve (postřik jen na kadeřavost a moniliový úžeh). Zato jabloně nerezistenty... celý příspěvek > |
 |
Přeroubování jabloně, 5.8.2013 Pro dnešní dobu trochu jiné téma. Ale již 2.rokem uvažuji o přerobování pozdní odrůdy Melrose za Topaz (či Red Topaz). A to z důvodu strupovitosti a horšího dozrávání (480m n.m.).U ostatních citlivých odrůd jsem se 4-5 postřiky na strupovitost jakž,... celý příspěvek > |
 |
První broskvoně dozrávají, 28.7.2013 letos prvně u mně (480m n.m.,jižní svah) poprvé zaplodil Springcrest, překvapilo mě, že jej těsně předběhla FM3, i když měla být dle literatury 3-5 dní pozdnější.
Lucas |
 |
Topfirst, 24.7.2013 Tak s Topfirstem jsem vloni udělal krátký proces. Měl již 2. úrodu. Pokaždé většina plodů opadala, chuťově "prázdný", málo šťavnatý a aromatický.Sice rannější než Katinka, ta je však proti tomu lahůdka...
Lucas |
 |
Nejaromatictejsi odruda, 22.7.2013 Dovoluji si přidat dosud zde neuváděnou novinku z Escande: Sweet Red- u které jsem sklidil prvně asi 40 plodů. Chuťově lepší než o pár dní rannější Spring Blush (ta měla větší plody, ale méně sladké). Jinak plody byly s pevnou, ale šťavnatou, sladkou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Redlove, 11.6.2013 Když už jste u toho Red devilu. Mám také u 2.letého stromku slušnou násadu. Má někdo zkušenost s jeho chutí?
Lucas |
 |
Konec pesticidů pro zahrádkáře?, 5.5.2013 Tuto diskuzi jsem založil a tak bych taky rád provedel shrnutí:
Jestliže během roku ve své vlastní zahradě postříkám stromy měďnatým prostředkem, dále k tomu broskvoně Syllitem na kadeřavost, meruňky 2x Horizontem na moniliozu, slivoně 1x na... celý příspěvek > |
 |
Konec pesticidů pro zahrádkáře?, 29.4.2013 V posledním čísle časopisu Zahrádkář jsem se dočetl smutnou zprávu. Panstvo z EU, potažmo naši lokajové rozhodli, že v rámci snižování reziduí v potravě výrazmě omezí užívání pesticidů. V nejbližších 2 letech budou přehodnoceny stovky prostředků na... celý příspěvek > |
 |
Zalevani pri vysadbe, 22.4.2013 mohu potvrdit rady p.Vysloužila - taky zalévám jednou týdně, jelikož se na zahradu ani dříve nedostanu a za celá léta mi po výsadbě odešla jen jedna namrzlá broskev.
Lucas |
 |
Zásilkový prodej ovocných stromků, 15.4.2013 U toho Havlise jsem vloni koupil Springcrest- cena sice nehorázná kolem 1000 Kč, nikdo mě ale nenutil to koupit, že.
Jednalo se o kontajnernovaný asi 4 letý stromek se zapěstovanou korunou, nyní je již obalen květy. Takže si človk tak trochu kupuje... celý příspěvek > |
 |