|
Kdy zasadit velkopavlovickou merunku?, 14.10.2011 Zo skúseností nás všetkých, ktorí sme zakladali osadu v ťažkej ílovici, si pamätám, že pri jarnej výsadbe stromčekov sa neujímali akurát broskyne. Napr. u mňa sa neujali 2 z piatich. Jarná výsadba je náročná na zalievanie, pri jarnej manipulácii s... celý příspěvek > |
 |
Skladování hrušek, 14.10.2011 Najviac etylénu uvoľňujú banány. Jablká istotne tiež. Na druhej strane kyslík je potrebný k oxydatívnym procesom, pri ktorých sa počas dozrievania jabĺk rozkladajú kyseliny a iné organické látky s dlhším reťazcom. Ak to majú s tými vreckami... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co právě sklízíte?, 13.10.2011 Musí byť naozaj veľmi chutná! Vedela byste pár slovami charakterizovať jej chuť? Ďakujem. Paľo |
 |
Postřik jablek před uskladněním, 13.10.2011 To je ale škoda, Václave, že ste nenašiel na internete spojitosť medzi prípravkom Mythos a jeho účinkom na čiernu či hnedú moníliovú hnilobu jabĺk. Ja by som ho pred sklizňou radšej nepoužil. Nielen preto, že by som najprv odskúšal fyzikálny spôsob... celý příspěvek > |
 |
Ako Vám dozrievajú strapce?, 13.10.2011  AT 6-3 SK má atraktívne bobule dĺžky takmer 4 cm, chrumkavú mäsitú dužinu, tvrdé semienka, ale málo cukru aj v októbri. Paľo |
 |
Ako Vám dozrievajú strapce?, 13.10.2011  Ukrainská veľkoplodá odroda AT 6-3 SK, o ktorej na vine.com.ua píšu, že je rane stredná až stredná (v Novočerkassku dozrieva začiatkom septembra), v podmienkach Záhoria stále nie je sladká ani uprostred októbra. Bobule sa síce zakalujú do... celý příspěvek > |
 |
Skladování hrušek, 13.10.2011 Zdravím Vás Mirku! Vlani som počúval v rádiu ideálny spôsob uchovania jabĺk: Teplota okolo +2 a uzatvoriť do sáčkov. Jablká si "nadýchajú" vlastnú atmosféru a pomalšie dozrievajú. V pivnici je problém nielen zabrániť prístupu kyslíku, ale aj znížiť... celý příspěvek > |
 |
Kongresovka, 13.10.2011 Kongresovka rastnúca na pôde prahorného pôvodu, ako písal pán AB, môže byť naozaj delikatesná a chutnejšia ako Konferencia. U nás na myjavských kopaniciach dozrela Kongresovka už v septembri. Okrem dusitanov sú v salámoch aj emulgátory, kožné... celý příspěvek > |
 |
Braeburn, 13.10.2011  Keďže koncom týždňa hlásia prízemný mráz aj v nížinách, obral som dnes tých pár plodov z mlaďúčkej "polopalmetky". Rád si Braeburn kupujem cez zimu v marketu. Je to jedna z mála odrôd, ktorá si aj po dlhej preprave cez more a zložitej manipulácii... celý příspěvek > |
 |
Braeburn, 13.10.2011  Plody sú pomerne veľké, na výšku cca 7 cm. Je to pravdepodobne náhodný kríženec Coxovy renety a odrody Lady Hamilton. Po koxovke získal Braeburn lahodnú aromatickú chuť a po druhom rodiči zrejme pevnú šťavnatú dužinu a v kvalitnom sklade veľmi dlhú... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Braeburn, 13.10.2011  Začiatkom októbra mi začala dozrievať takmer 60ročná novozélandská odroda Braeburn. Pestujem ju na M9. V tomto roku bez chrastavitosti sa jej darilo, napriek tomu, že som polovicu palmetky preštepil rezistentnými vrúbľami. |
 |
Postřik jablek před uskladněním, 13.10.2011 Máte pravdu Václave. Okrem Flint Plus má aj Euparen účinnosť na moniliózu jabloní. U Vámi odporúčaného prípravku Mythos som však žiadne info o účinnosti proti Monilii, ktorá robí v pivnici na jablkách najviac neplechy, nenašiel. Ak nájdete zmienku o... celý příspěvek > |
 |
Kanadská borůvka, 13.10.2011 Dobrý deň! Ak Vám nestačí 250 l rašeliny, musíte mať riadne veľké kríčiska! Na normálne veľké bežne predávané sadenice Vám 5 kýblov rašelinovej zmesi musí stačiť. Nezabúdajte vnútri jamy fóliou oddeliť rašelinový substrát od ílovice okolo jamy.... celý příspěvek > |
 |