|
Založit trávník teď nebo na jaře?, 21.9.2011 To je zaujímavá myšlienka. Vy viete, ako sa zbaviť pýru v trávniku? Poraďte. Akým herbicídom? Tráva aj pýr sú predsa rastliny úzkolisté. Paľo |
 |
Odruda?, 21.9.2011 Nemohlo by to byť aj podľa farby jahod či ríbezlí? Paľo |
 |
|
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Posledný obrovský plod Orionu ešte visí pri vrchole palmety. Netypické je jeho žíhanie na velkej časti povrchu šupky. Paľo |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Na záver minigalérie jedno sklamanie: odroda Orion. Vlani boli na pekne vyrastnutej palmete iba 3 plody. V tomto roku až 4 (!). Jeden mi ešte v júli "očesal" vnúčik. Zo zvyšných minulý týždeň dva pehovité plody odpadli (na snímke). Paľo |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Úrodu voňavého a sladkého rezistentu Florina mi v tomto roku zredukovali daaké potvôrky vŕtajúce do plodov chodbičky. Obaľovače to neboli. Okrem 1 postreku (tuším Reldan v 1-litrovom rozprašovači- iba na plody) som v tomto roku na jablone opäť... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Kvalitný kyseľkavo chutiaci rezistent Melodia má v prvej rade veľmi lákavo vyfarbené plody. Ukazuje sa dosť náročná pri tvarovaní v ovocnej stene, podobne ako sladká Florina, takže úrodnosť obidvoch je u mňa nízka. Paľo |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Ešte raz prvé plody odrody Sirius naštepenej do Braeburnu. |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Chuťovo a skladovateľnosťou patrí Braeburn k top jablkám. Napriek tomu som z dôvodu vnímavosti k chrastavitosti navrúbľoval do palmetky Braeburn rezistenty- napr. Sirius (na snímke). Paľo |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Ešte raz Braeburn. |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Teplé septembrové počasie spôsobilo zakvitnutie nielen viničových ťažňov, ale aj jabloní. Na snímke je kvitnúci a dozrievajúci Braeburn. Paľo |
 |
|
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Na tomto kultivaru si cením jeho tolerantnosť k chrastavitosti (vlani na rozdiel od Pink Lady, Gala a Braeburn bola postihnutá iba polovica úrody), extrémne vysoký potenciál každoročnej rodivosti a výrazne aromatickú chuť silno pripomínajúcu Coxovu... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Z východnej strany spôsobujú slnečné lúče nesprávne fialové sfarbenie. V skutočnosti má Pinova žiarivo pomarančové žíhanie. Paľo |
 |
Co právě sklízíte?, 21.9.2011  Tohtoročný teplý záver leta aj slnečné počasie počas jesennej rovnodennosti urýchlili dozrievanie zimných odrôd. Budem sa musieť pustiť do oberačky odrody Pinova- na snímke. Paľo |
 |
Kam se poděl Šampion?, 21.9.2011 Máte pravdu, a overil ste si to, že na odlišných podpníkoch rastie Šampion rôznorode. Ale to asi robia aj iné sorty? Pamätám si, že bez prerezávania sa táto sorta neobišla. Trochu to v popisoch preháňajú s citlivosťou k hubovým chorobám. Verím, že je... celý příspěvek > |
 |
Ochrana mladych sadenic pred mrazom, 21.9.2011 Zdravím Vás Vlado! Dovolte mi ešte pár slov k Vášmu dobrému nápadu zatepliť kmienky. Pravdepodobne nepestujete vinič v teplej vinohradníckej oblasti, takže chápem Vašu snahu. Na výber máte celú škálu materiálov- od textilných jutových a... celý příspěvek > |
 |