|
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?, 14.7.2012 Já si to vysvětluju tak, že jablkovice byla možná právb proto tak dobrá, že z velkého množství jablek bylo málo pálenky (asi méně sladká jablka). Tudíž veškeré jablečné aroma z 1000 kg jaderniček se zkoncentrovalo do pouhých 26 litrů destilátu. |
 |
Topfirst, Herman - dotaz, 11.7.2012 U nás byl mrazík důsledný Na celé zahradě nemám ani švestku. |
 |
|
 |
Proč mi nechytají víčka?, 11.7.2012 Ty pružiny na Omnia víčka pro opakované použití se prodávaly dávno a v posledních letech jsem je nikde neviděl. Používám je asi 25 let. Na malé 300 ml sklenice jsem se vyrobil rozstřižením, přiblížením a snýtováním těch větších. Fungují bez problémů,... celý příspěvek > |
 |
Proč mi nechytají víčka?, 11.7.2012 Po původu se nepídím. Na sklenice pasují a chytají stejně jako ta dřívější. Nevím, jestli půjdou použít tolikrát jako ta stará, ale to je vcelku jedno. |
 |
Proč mi nechytají víčka?, 9.7.2012 Omnia víček jsou plné prodejny, prodávají se včetně sklenic, zavíracích hlav, otvíračů. Já s nimi mám stále o něco spolehlivější výsledky než s twist off víčky. Jedinou nevýhodou Omnia víček je nemožnost pevného uzavření načaté... celý příspěvek > |
 |
Vrúbľovanie - višňa, 9.7.2012 Samozřejmě to naštěpovat můžete a v případě zdravé podnože a svěžích roubů by se to mělo ujmout. Ale já bych ten postup pro praxi nedoporučoval, pouze pro pobavení a experiment
1. Semenáč ušlechtilé třešně svými vlastnostmi bude pravděpodobně... celý příspěvek > |
 |
Nehasene vapno na zahradu?, 9.7.2012 Samotná kombinace hnojení a vápnění se nepodoporučuje - ne proto, že by to rostlinám nějak vadilo, ale hlavně proto, že vápno reaguje s některými složkami hnojiv (např. dusíkatými), vytěsňuje je a tyto se ztratí do vzduchu. Budete-li na podzim... celý příspěvek > |
 |
Založení úrody třešní na příští rok, 30.6.2012 Třešně patří k ovocným druhům, které plodí začátkem léta, takže z větší části diferencují květní pupeny na poříští rok až po sklizni.. Proto mají menší sklon ke střídavé plodnosti způsobené předešlým přeplozením než např.... celý příspěvek > |
 |
Rez hrušňová, 30.6.2012 Přiznám se, že se snažím ověřit většinu pouček v praxi, stejně tak se přiznám, že některé postupy znám jen z literatury - v tom mě PP trochu přeceňuje. Týká se to samozřejmě i chorob a boje proti nim. Zahradu nepovayžuji za... celý příspěvek > |
 |
Třešínky, 30.6.2012 Jednoznačně bych se držel doporučení Ing. Šlosara. Argumenty typu "znám paliče...," jsou zavádějící. Znám lidi, kteří si před jídlem nemyjí ruce a nemocní nejsou, ale nebudu je následovat.
Každý, kdo třešňovici pálil ví, že připravit... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co patří a co ne do kompostu, 30.6.2012 Dnešní tiskařská čerň na novinách je údajně ekologicky nezávadná. |
 |
Svestka neroste, 20.6.2012 Myslím, že obavy z popálení kořenů hnojem - jakýmkoli - jsou trochu nadnesené. Jistě, v každé publikaci je psáno, že čerstvý hnůj ke kořenům nepatří a je to pravda. Málokdo ale sází stromek tak,, aby všechny kořínky byly v přímém kontaktu s čerstvým... celý příspěvek > |
 |
Velka tresen bez plodov, 16.6.2012 Nejde ani tak o mezidruhovou konkurenci. Ovocné stromy obecně neprospívají ve stínu, ať už jej vytváří cokoli. |
 |
Zkušenosti z řetězovou pilou na akumulátory, 10.6.2012 Podle toho na co ji chcete mít. Já prořezávám stromy Dolmarem AS-1212LGE - lehoučká jednoruční pilečka na větve do 11cm průměru (raději tenčí). Dost rychle se vybije, ale prodává se se 2 baterkami a rychlonabíječkou (1/2 hodiny), takže to... celý příspěvek > |
 |
Akátová pergola, 10.6.2012 Hádám vistárie |
 |