|
Naschi, 30.8.2011  Dnes 30.8. 2011 jsem dotrhal poslední plody letní žluté asijské hrušky Nashi (odrůda by měla být Shinseiki nebo Nijiseiki, viz foto). Lokalita : Vyškovsko, 230 m n.m. Plody jsou každoročně velmi šťavnaté a sladké. Letos jsou ve zvýšené míře napadány... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 30.8.2011 Tak jsem otrhal asi 3/4 jablek Akane, ty zastíněné ještě chvíli ponechám dozrát. Plody jsou tradičně každoročně pěkně vybarvené bez strupovitosti (žádný postřik), ale plody jsou pouze střední velikosti.
Lokalita : 230 m n.m. Vyškov, střední Morava |
 |
|
 |
Stará (ne)známá jablon, 29.8.2011 Tak jsem zkusil zjistit nějaké bližší informace o tomto neznámém jablku s červenavou dužninou přímo v obci, kde se stromy vyskytují. Na místním obecním úřadu mě zástupkyně starosty doporučila jednu paní v obci, která tento strom pěstuje také na své... celý příspěvek > |
 |
Postupné zakládání kvasu, 25.8.2011 Děkuji za odpověď. Marec |
 |
Postupné zakládání kvasu, 24.8.2011 Zdravím,
asi deset dní zbírám švestky do 220 litrového sudu. jsem už více jak v půlce, ale přece jen to bude ještě nějakou dobu trvat. Už to začíná kvasit, nevadí to? Asi se stromkama zatřepu ať je sud rychleji naplněný. Mám koupené kvasinky, kdy... celý příspěvek > |
 |
Ockovanie, 22.8.2011 Minulý týden jsem zkusil jsem naočkovat několik podnoží na spící očko a nevím, kdy odstranit PVC pásku – ještě nyní na podzim nebo až na jaře dalšího roku. Některá očka mám převázána klasicky s ponechaným řapíkem a několik oček jsem zkusil obalit... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 22.8.2011 Včera sklizeno jablko Ametyst - první plod na mladém stromku. Plod je střední velikosti, celoplošně vybarvený, ojíněný. V pomologii jsem se dočetl, že konzumní zralost nastane, když ojínění zmizí, takže s ochutnáním počkám. Lokalita : 230 m n.m.... celý příspěvek > |
 |
Tůje Smaragd zasychání, 21.8.2011 Děkuji za příspěvky.Stromky jsou 4 za sebou, všechny koupeny v Hornbachu jako tůje Smaragd.Ten přední stromek vypadal 7 roků úplně stejně jako ten za ním, až letos nastala ta optická změna.Budu rád, když to bude jenom těmi šišticemi.
Jaroslav |
 |
Tůje Smaragd zasychání, 21.8.2011  Dobrý den,
přikládám obrázek asi 8 roků starých tůjí Smaragd.V minulých letech naprosto stejně vypadajících.Letos ta přední má velké množství šištic a zdá se, že zasychá.Prosím o odborný názor, případně radu. Děkuji Jaroslav |
 |
Stará (ne)známá jablon, 19.8.2011  Dobrý den, jel jsem autem kolem místního zrušeného JZD a u cesty za plotem jsem uviděl neudržovaný ovocný sad. Zaujaly mě 4 vzrostlé jabloně s právě zrajícími temně fialovými plody. Stromy jsou ve stáří asi 30 roků (čtvrtkmeny s rozložitými korunami)... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Granny Smith, 18.8.2011 Poprosil bych pana Boštičku o sdělení zeměpisné oblasti jeho zahrady (+ nadmořská výška a sklon pozemku ke světovým stranám). Pořídil jsem si vloni Granny Smith i Fuji Beni Shogun, a chtěl bych odhadnout svoje možnosti dozrávání těchto odrůd na jžní... celý příspěvek > |
 |
Granny Smith, 17.8.2011  závěr příběhu |
 |
Granny Smith, 17.8.2011  předposlední strana příběhu o Granny Smith |
 |
Granny Smith, 17.8.2011  další strana příběhu |
 |
Granny Smith, 17.8.2011  Skvělá kniha Příběhy slavných odrůd (autor P. Chobotský,1. vydání r. 2000) poutavě popisuje kromě jiných starých ale i novějších odrůd také odrůdu Granny Smith. Pokusil jsem se naskenovat 4 strany z této knihy zabývající se odrůdou Granny Smith,... celý příspěvek > |
 |