|
Jak ostříhat 2-leté jabloně? viz foto, 29.3.2011 Vlky nevyrostou za týden a jsou výsledkem malého zájmu o strom. Tento řez je přípravou pro tvarování stromku během celého roku. Tyto práce by měl dělat majitel stromu. Stromek potřebuje povzbudit plodonosný obrost. Jestli se bojíte vlků, tak se... celý příspěvek > |
 |
Jak ostříhat 2-leté jabloně? viz foto, 28.3.2011  Stromek roste moc silně, proto je nutný letní řez. Větve nemají obrost a proto bych celkově snížil korunku a začal odstraňovat větve prostoucí nahoru. Sředový výhon je moc vyholený a tak je nutný kompromis. V létě zkrátit přirůstek , aby... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Růstový stimulátor, 25.3.2011 Řízkování běžných kěřů je velmi jednoduché. Já požívám veliký květináč s ovory a místo obyčejné zeminy používám čerstvé piliny s příměsí hrubšího písku (potěrový) a něco substrátu. Toto provádím v únoru. Nádobu umísťují v kotelně. Koncem... celý příspěvek > |
 |
Rubín, 25.3.2011 Na jaře vysazený stromek bych vůbec nestřihal. V polovině května podle kondice pupenů bych se vrátil k řezu, tak abych neměl vyholené větve. Terminál bych zkrátil rovněž podle narašených oček. Ještě nyní všechny větve bych ohnul do vodorovné... celý příspěvek > |
 |
Přesazení lilií, 20.3.2011 Přesazení lilií je možné kdykoliv, pokud je půda nezamrzlá. Jsou termíny ideální a to v říjnu a na jaře v březnu. Pozdní jarní termín není moc vhodný, protože cibule velmi rychle raší a je možné zlomení výhonu. Jiný problém tvoří výsadba nenarašených... celý příspěvek > |
 |
Sirius, Luna, Otava na Ostravsku?, 18.3.2011 Tato otázka je správná bez uvedení nadmořské výšky. Nadmořská výška 300 m n.m. je v oblasti Bohumína a tady už toho místa na ovocnaření moc není. Mám malý sad v oblasti Beskyd 350 m n.m. a tyto odrůdy zde velmi dobře prosperují. Problém bývá v... celý příspěvek > |
 |
Ako a cim pohnojit podu pred sezonou?, 12.3.2011 Paní Zuzana vám to pěkně popsala. Stejně z dotazu nelze usoudit, zda jste mladý začatečník nebo starší pán a chcete si připomnět starší časy. My tady na Karvinsku tento problém nemáme, protože se zde nechová ani jedná kráva a hnůj se požívá... celý příspěvek > |
 |
Jak ostříhat tuto jabloň?, 12.3.2011 To co se přihodilo tomuto stromu je příkladem řezu za každou cenu. Já bych nechal strom v klidu alespoň jeden rok a pak pomalu obnovil korunu do původního stavu. Tato odrůda není převislá a tak je zbytečné pokoušet se o převislý solar. Budeme- li... celý příspěvek > |
 |
Staré jabloně a zahrada, 6.3.2011 Toto diléma nevyřeší tato diskuze, ale právo silnějšího. Já jsem tuto cestu jíž absolvoval. Chtěl bych popsát můj příběh. Stromy jsem zredukoval na třetinu a řekl jsem dost, to zde zůstane. Kácel jsem postupně pět lét, abych si na tu spoušť... celý příspěvek > |
 |
Letošní boj se strupovitostí, 26.2.2011 Pane Rostislavík, jedná se o močovinu z obchodu, která má kolem 50% dusíku a je nejlevnějším dusíkatým hnojivem u nás i na Slovensku. Ta se přimichává rovněž do berbicidů při ničení plevelů. Musím podotknout, že močovina není Savo, který se používá... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Letošní boj se strupovitostí, 26.2.2011 Na co jsme zapomněli při boji se strupovistí. Mám malý sad 40x40 m a v něm 130 ks jabloňových vřeten. Postřík proti strupovitostí provádím 2 x o to Syllitem a Dithanem. Mědnaté postříky nepoužívám k vůli zamoření půdy mědí i když jsem si vědom, že... celý příspěvek > |
 |
Popel na zahradu?, 21.2.2011 Je velmi zajímavé poznat názory vlastníků půdy. Správný názor je p. 133.198. Asi o tom něco více ví. Omezujeme postříky na 0 a pak si nasypeme kadmia pod zeleninu a budeme se těšít z čerstvé zeleniny. Nejvíc škodí zdraví zamořená půda. Není to... celý příspěvek > |
 |
Jak často zalévat slepičincem, 20.2.2011 Slepičince nebo jinak trus slepičí a holubí obsahuje 1,7% N, 0,1% P, 0,42% K a 0,32% Ca. Cheme-li hnojit zálivkou, kde se doporučuje 1%, tak stačí ředit 1:3, pro hnojení na list postačí 0,4% tj. 1:5. Počítal jsem všechny živiny z trusu 2,54%. ... celý příspěvek > |
 |
Zelená voda v sudu - zalévat s ní?, 20.2.2011 Velice mě pobavilo toto řešení, které řešíte jíž třetím rokem. Jestliže výpar z vodní hladiny je cca 50 cm za rok, pak by tam už nemělo nic být. Na druhé straně ze srážek musela přibýt další voda, která ten maras zředila. Z toho vyplývá , že... celý příspěvek > |
 |
Jak zastavit předčasné rašení lilií ve sklepě, 16.2.2011 Paní Lído, mám několik květináčů se zakrslými liliemi, LO hybridy a další, které mi v minulych létech venku namrzly a mladé cibulky úplně zmrzly. Jednoduché je nádoby uložít do studené mísností, než je zakopávat do země. Při jarních... celý příspěvek > |
 |