|
Špendlíky, 20.1.2013 Tak to byl Myrobalán. |
 |
Nevím jak na ovocné stromky, 9.1.2013 Jak dlouhé jsou roční přírůstky(přibližně). |
 |
|
 |
Přesazení na jaře, 9.1.2013 Vykopat s co největším balem, 2/3 koruny odřezat a dobře zalévat (pokud nebude mokrý rok). Samozřejmostí je zasazení do kvalitní půdy. |
 |
Sušené švestky, povidla, 16.12.2012 Švestky na sušení vypeckujete nebo je sušíte celé? |
 |
Sušené švestky, povidla, 14.12.2012 Zatím jsem se k sušení ovoce nějak nedokopal ale začínám o tom uvažovat, už dlouhá léta nás zásobuje sestra. Můžete doporučit sušičku, která se vám osvědčila? Kdysi dávno za dětských a mladých let moje máti sušila ovoce na pekáči v klasickém... celý příspěvek > |
 |
Sušené švestky, povidla, 13.12.2012 Je výhodnější sušit spíš velkoplodé odrůdy např. President nebo na velikosti nezáleží? Moje máti sušila jen Domácí, protože jinou odrůdu jsme tenkrát nepěstovali. Byly vždycky výborné a utvořily na povrchu bílý povlak údajně krystalizovaný cukr. PaR |
 |
Jaký druh švestky na slivovici?, 12.12.2012 Letos to bylo slabší jen 180 l kvasu, minulý rok 800. Na kvalitu si neztěžuji, letos je tak jako i loni slivovice výborná. Jinak povidla neděláme a švestky nesušíme, zato jich hodně spořádáme hned ze stromu samozřejmě i na buchty a zavařeninu. |
 |
Jaký druh švestky na slivovici?, 11.12.2012 Začíná doba pálení švestkových i jiných kvasů, otázka zní - jak se vám letošní rok vydařil, kolik bylo povidel, sušených švestek, slivovice a jiných švestkových laskomin. Jeden můj známý v tento čas vždy mezi řečí prohodí,,vyuzené mám, vypálené také,... celý příspěvek > |
 |
Durancie, 2.12.2012 Pěstuji Toptasty i Durancie. Mám asi jako jeden z mála pěstitelů štěstí, kterým jde od pecky velmi dobře. Sladké jsou obě odrůdy obě trpí monilií ve dřevě ovšem Toptast odolává na plodech, nehnije téměř vůbec. Jako výhodu bych u Toptastu viděl... celý příspěvek > |
 |
Slivoň President, 2.12.2012 Puchrovitost stříkám Championem ale i tak se ještě nějaká napadená švestka objeví. Na pilatku jsem letos používal Calypso. První postřik provádím standardně při odkvětu a kdy tedy aplikovat druhý postřik. Měl jsem za to, že jeden stačí. |
 |
|
 |
Produkta a Karmína, 1.12.2012 Produktu jsem narouboval na jaderničkový semenáč, myslíte že je to dobrá kombinace nebo to raději předělat a nečekat na výsledek. Navic jsme dost vysoko kolem 450 m n.m. |
 |
Slivoň President, 1.12.2012 Díky za opravu, trochu jsem se uťal. Zolone na pilatku ale už se nevyrábí, na monilii Horizon. Ale s těmi postřiky to nepřeháním 1x pilatka a 1x monilie u Domácích velkoplodých proti puchrovitosti čili také houba ale jiný postřik. |
 |
Topend plus, 29.11.2012 Stříkat proti moniliové hnilobě. Mně se to velmi osvědčilo a shnilo asi jen 10% plodů, v minulosti to byla třetina. |
 |
Slivoň President, 29.11.2012 President zatím spokojeně žbluňká s ostatními modrými plody v sudu. Jsem zvědav na výsledný produkt. Velice jsem se uvedenými přízpěvky pobavil, složil by některý z veršotepců pár veršů na škůdce, plody a výsledný produkt (slivovici)? |
 |
Boscova lahvice, 23.11.2012 Jenom tiše závidím, hrušní mám sice vysazených pět ale než zbude na kvas to bude ještě chvíli trvat. Zatím to stačíme všechno zkonzumovat. |
 |