 |
Zbytkový cukr, 6.6.2010 Pokud se kvašení zastaví na 12 % musí být šťáva z kvasu výrazně sladká - asi jako vylisovaný mošt ze sladkých jablek. Jestli byl kvas založen ze švestek, pak se kvašení zastavilo a má málo alkoholu. Takový kvas je třeba nechat dokvasit.... celý příspěvek > |
 |
Zvonkové, 5.6.2010 Škrábat v krku by Vás asi přestalo i bez konzumace zvonkového. C vitamín jistě není žádný zázrak, ale jeho pravidelný přísun (nejlíépe v přirozené formě) je pro organizmus nepochybně prospěšný, jako biokatalyzátor i antioxydant. Jeho nadbytek... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kvas jablek, 5.6.2010 54% byla výsledná koncentrace, nebo jste musel doředit? |
 |
Nové výhony u meruňky, 30.5.2010 Jestli výhony vyrůstají nad místem štěpování, lze z nich zapěstovat nový stromek. Pokud vyrůstají z podnože, je asi lepší zasadit nový . |
 |
Nemocný stromek, 29.5.2010 Taky si myslím, že jde o poškození mrazem. Je-li možné seříznutí do zdravého dřeva, tak je to asi optimální řešení. Pokud ne, a zůstává dost zdravých pletiv kolem, stromek nekrózu demarkuje a časem zatáhne. |
 |
Meruňka Exnarova, 22.5.2010 Díky za sdělené zkušenosti, byť nejsou tak povzbudivé, jako údaje z literatury. Hlavně ta citlivost k šarce. Přesto bych rád se v zimě poohlédnul po roubech. Nejsem přítelem zaručeně odolných anonymních místních semenáčů. |
 |
Sparťan, 22.5.2010 Lord považuji za jedno z nejchutnějších jablek - alespoň pro můj vkus. I v Rubínu cítím víc chuti po něm než po Goldenu. |
 |
Jak důstojně vylepšit slivovici, 21.5.2010 Možná by název tématu neměl znít "Jak důstojně vylepšit slivovici" - dobrá slivovice je nevylepšitelná a řadu jejich milovníků to dráždí. Spíš bych napsal "Co dobrého lze ještě vyrobit ze slivovice"
Ten přídavek... celý příspěvek > |
 |
Už nastal čas roubovat za kůru?, 21.5.2010 Nemohu posoudit, jestli anglická kopulace lépe srůstá, nevím, jak by se to dalo objektivně porovnat. Teoreticky by mohl napomáhat srůstu fakt, že srůstová plocha je větší. Já ji ale dělám proto, že je mi přijde snadnější. Zasunutý roub drží sám... celý příspěvek > |
 |
Mošt z černého rybízu, 15.5.2010 Jde Vám za každou cenu o 100%ní ovocnou štávu nebo jakýkoli nápoj? Neředěná rybízová šťáva má příliš výraznou chuť, nevyrovnaný poměr cukrů, kyselin, je jí málo a rosoluje. Proto se spíš vyrábí sirup nebo nápoj dochucený a naředěný.
... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Herbol? Xyladecor? Johnstones?, 15.5.2010 Je to možné. Všechny moderní lazury jsem samozřejmě nevyzkoušel. Souhlasil bych s novým dřevem Ale j.c. natírá staré dřevo s obroušeným nátěrem. Navíc není jasné, jak by se silnovrstvá lazura spojila s čerstvou tenkovrstvou. |
 |
Jak udělat drenáž k sudu pod okapem?, 14.5.2010 Máte pravdu. Mně to nefungovalo, protože jsem hadici vedl jenom vrchem. Jak klesla voda v sudu, hadice se mi vyprázdnila, jako když stáčíte víno z demižonu a hadičku dáte výš než hladinu. Tak jednoduchá věc, jako vést hadici po zemi mě nenapadla |
 |
Herbol? Xyladecor? Johnstones?, 14.5.2010 Mám naprosto stejnou zkušenost jako Martin i. j.c. Slunce je největší žrout lazurovacích laků. Sám jsem si taky oblíbil lazuru Primalex. Ne kvůli kvalitě, všechny tuzemské a slovenské lazury beztak vycházejí ze starého Luxolu, a nevidím mezi nimi... celý příspěvek > |
 |
Podnož Montclar?, 14.5.2010 Myslíte Mirabelku nancyskou nebo myrobalán?
V podstatě je možné naroubovat meruňku na obojí. |
 |
Rostliny pro zmirneni kyselosti pudy, 14.5.2010 Vápno není třeba zaorávat. Když je rozhážete na tající sníh, velká část ho vsákne pod povrch. Naopak neumím si představit přidávání statkových hnojiv - třeba hnoje - bez zapravení do půdy. Snad močůvku.
Chcete-li vysadit zeleninu, asi se bez... celý příspěvek > |
 |