|
Angrešt a rybíz, 12.10.2010 Při udržovacím řezu dávám přednost uřezání těch "poléhavých" větví a až pak "pročistím" vnitřek. Ale obvykle to mám rozděleno na dvě etapy v opačném pořadí. Hned po sklizni pročistím vnitřek a redukuji počet nových výhonů na pár... celý příspěvek > |
|
Angrešt a rybíz, 11.10.2010 Stromkový angešt podle mne má asi tak 2 výhody. Opravdu se lépe sklízí a dá se pěstovat tam, kde je minimum prostoru ale jiné výhody nevidím. Obvykle jej 90% pěstitelů neumí udržovat (hlavně střih) a pak vzniká něco podivně zakrnělého s částmi... celý příspěvek > |
|
|
|
Angrešt a rybíz, 11.10.2010 To se nedivte, že nemůžete sehnat. Zájem je modní a modní záležitost je stromeček. Můžu Vás ale potěšit, velkovýsadba pojem stromečkový angrešt nezná a nebudu to rozvádět. Keříčkové jsem před 2 léty sehnal v zakořenovači jak V OBI, tak v Baumaxu a... celý příspěvek > |
|
Jak provést řez letos zasazené meruňky?, 10.10.2010 Takto posazena meruňka nikdy nebude mít pohodu ani tvar. Bude ji chybět světlo z jedné polosféry a nevím kam porostou kořeny. To kde jste na to přišel nebo viděl, že takto může (dobře) fungovat strom? |
|
Neznámé nebo známé jablko?, 9.10.2010 Děkuji za nasměrování a skutečně se ukazuje, že by to mohlo být ono. O Jonaredu je na webu toho poněkud méně a přesto jsem ukořistil nějaké foto a odpovídá to. V jedném jsem si jist. Nikdy jsem Jonathan nekupoval (měl jsem jiný starý strom). |
|
Lečo zavařené a zkažené, 9.10.2010 Pravděpodobné rozluštění zkažené várky leča, které se nejprve povařilo s přísadou oleje a později plnilo a sterilizovalo je v nedostatečné sterilizaci, tedy době výdrže aby steriliační teplota "doputovala" do prostředka sklenice. Snaha... celý příspěvek > |
|
Neznámé nebo známé jablko?, 9.10.2010 Podle habitusu koruny a slabších větévek nebo i podle velikosti plodů (jen mírně větší než Jonathan) nebo i podle chuti má něco z genů Jonathanu ale "čistokrevní" Jonathan to není. Dokonce během roku trpívá na konci větévek i padlím. |
|
Neznámé nebo známé jablko?, 8.10.2010 Děkuji za typ podívám se na to. Jinak jsem myslel, že bude větší odezva. Letos to rezavé mramorování u mnohých odrůd vlivem počasí se více zvýraznilo. Mám trochu podobnou ještě odrůdu ale u té vím na 100%, že je to Bacroft Red. Ta sice nevyniká chutí... celý příspěvek > |
|
Zacatecnik zachrana jabloni, 8.10.2010 Ani jedna jabloň nemá korunu ja se předpokládá. Je to dosti přehuštěné a vzájemně si stíní. Řez by musel být na jedné straně raidkální (to tak ze začátku neprospěje plodnosti) a taky detailní prosvětlovací. Jedině svěřit odborníkovi a na místě se... celý příspěvek > |
|
Neznámé nebo známé jablko?, 7.10.2010 Uvítal bych typ na zobrazenou odrůdu jablek, protože vůbec nevím co by to mohlo být. Je to strom stáří asi 20 - 25 let, který rodí na poměrně tenkých větvích, tak nějak jak Jonathan. I přes to, že rok byl výjimečně špatný, tak není patrna nějaká... celý příspěvek > |
|
|
|
Stará jabloň, 5.10.2010 Takový radikální řez pravděpodobně ten strom nepřežije. Např. za 2 roky sleze kůra z té spodní části kmenu a je "hotovo". Takto konfigurovaný nízký kmen má jasně daný kořenový systém a tá příslušná strana kořenů zcela odumře. |
|
Dub a jabloně, 4.10.2010 V sadu švestek a jabloní tedy na okraji jsme měli obrovský dub, který ničemu nevadil, byl ze strany severu. Problémem bylo listí, to zle uhnívá. Pak jak jsme jej porazili, tak jsem napočítal podle letokruhů asi 70 let. To bylo vroce 1969 a od té doby... celý příspěvek > |
|
Co je to za odrůdu 2, 3.10.2010 Důležitým znakem je délka skladování. To významně sníží nebo zvýší možné rozhodování. |
|
Jak provádět řez ovocných stromů, 2.10.2010 Je několik důvodů značného rašení po řezu, hlavně u vzrostlejších stromů. Předně záleží na druhu stromu a ovoce, pak hloubce řezu ale taky na podnoži. Ta podstatnou měrou ovlivňuje vitalitu. Takže snaha nějak omezovat bujně rostoucí strom je skoro... celý příspěvek > |
|
Jak zakracovat meruňku?, 30.9.2010 Dejte foto a posoudíme nakolik jsou to šlahouny. Ti co tvrdí, že zesílí a normálně obroste vzkazuji. Už jste něco dopěstovali? |
|