|
Poupata květů na roubech, 14.5.2010 Nedávno jsem přerouboval 3 vřetena jabloní. Mimo jiné asi 10 letou Rajku novou odrůdou Andego. Použil jsem 4 rouby se třemi pupeny. Všechny rouby se ujaly a vyrašily na nich všechny pupeny. Na třech roubech z nejvyšších pupenů se však vytvořila... celý příspěvek > |
 |
Vadnutí broskvoně, 13.5.2010 Moniliový úžeh. Přečtěte si vlákna o této chorobě v sekci meruňky nebo třešně a višně. |
 |
|
 |
Postřik proti pilatce, 13.5.2010 Pilatka švestková a žlutá má už vajíčka nakladená. Použitím insekticidu v současné době m o ž n á stihnete nějakou housenku zlikvidovat, než se zavrtá do plodu. |
 |
Tank mix: Baycor, Calypso, Omite, 13.5.2010 Nevím, co použítím takového tank mixu sledujete. Podle mne to je zbytečné. U hrušně lze ještě v této době použít Baycor proti rzi, u jabloní proti strupovitosti. Nevím, proč s ním stříkat švestky. Na použití proti dírkovitosti u třešní je ještě brzy... celý příspěvek > |
 |
Rez hrušňová - vím jak na ní, 12.5.2010 Z jakého zdroje jste zjistil nákazu plodů rzí? Jak jsem již uvedl, většina listů na stromě byla velice silně napadena a podobné útvary byly i na plodech. Plodů nebylo mnoho a skvrny byly podobné těm na listech, bylo to někdy koncem srpna. Proto... celý příspěvek > |
 |
Letošní problém s kvetením, 12.5.2010 Třěšně bych přihnojil fosforem. Není mi jasné, jaký to má splnit účel, případně jakým by to mělo být hnojivem. |
 |
Letošní problémy s kvetením, 12.5.2010 Stříkat jabloně v době květu proti květopasu je naprosto zbytečné, protože škody způsobuje právě ta jeho larva. Samička květopase klade vajíčko do zelených poupat, ošetřovat je třeba přibližně v této době.
Podobně zbytečné a neúčinné je... celý příspěvek > |
 |
Letošní problém s kvetením, 11.5.2010 Podobně. Viz vlákno v jabloních. Padlím to rozhodně u mne není, |
 |
Letošní problémy s kvetením, 11.5.2010 Podobné problémy jako popisuje paní Dita mám i já. O broskvoních a meruňce ani nemluvě. I když i unás podvakráte poklesly v zimě noční teploty pod -2O°C, myslím si, že na vině jsou pozdní jarní mrazíky někdy před 2 nebo 3 týdny, kdy po 4 dny... celý příspěvek > |
 |
Červené tečky nebo skvrnky na listech, 6.5.2010 Tipuji to na toho vlnovníka. Případná rez by se měla projevit později. Při použití akaricidu Omite pozor na teplotu, pokud nedosahuje alespoň 17°, má nižší účinnost, pokud je vyšší než 23°, pálí. Výhodnější je Sanmite, ale není v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Postřik proti pilatce, 6.5.2010 Já jsem stříkal Herman, Altanovu a Valjevku v pondělí, dnes jsem chtěl Stanley a Tophit, ale bohužel počasí nepřeje. Asi 33O m. |
 |
Broskvoně - kadeřavost - rok 2010, 6.5.2010 Po odkvětu už žádný fungicid nepomůže a Dithane už vůbec ne. |
 |
Spálila jsem stromek cereritem?, 6.5.2010 Tím cereritem jste určitě stromky nespálila. Nejspíše to skutečně bude moniliový úžeh, tedy napadení plísnív době květu. |
 |
Hnojení broskvoní, 4.5.2010 Jako jeden z mnoha příkladů matení zákazníků pří nákupu malospořebiteských balení nejrůznějších hnojiv je uvedení na trh Cereritu hobby.
Dolomitický vápenec bych k broskvoni přidal jen za předpokladu, že půda má mírně kyselou či neutrální reakci.... celý příspěvek > |
 |
Jalovec a hrušeň, 4.5.2010 Vždy být vidět nemusí. |
 |