 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 17.2.2011 Měl jsem zato, že Hammerite i Alkyton reagují s železem a rzí a proto tak dlouho a dobře drží. Nevím, jestli stejnou afinitu budou mít k plastu |
 |
Zelená voda v sudu - zalévat s ní?, 17.2.2011 Manganistan draselný má antiseptické účinky, ostatně se řadu let takto používal v medicíně. Upouští se od něj pro riziko kancerogenity. V půdě je množství mikroorganizmů, mnohé jsou pro její úrodnost potřebné.
Otázku bych ale obrátil.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zelená voda v sudu - zalévat s ní?, 17.2.2011 Nic nezkazíte ani když do vody nic nenasypete. Řasy a sinice kořenům rostlin neubližují. |
 |
Několik roubovacích rad do začátku, 14.2.2011 U roubu, který je silnější než podnož je lepší použít jen očko. Naštěpování celého silnějšího roubu na slabou podnož je jinak často neúspěšné, zejména u peckovin. |
 |
Jinan dvoulaločný a houbová choroba, 10.2.2011 Líšejník, jestli Vám tolik vadí, snadno odstraníte kartáčem |
 |
Jaký drtič větví, 9.2.2011 Řekl bych, že levné válcové drtiče za pár tisíc udělají dobrou službu, pokud drtíte přiměřené množství větví z několika stromů. Jistě, nemají ložiska a vůli mezi frézou a deskou je potřeba průběžně upravovat Jsou si konstrukčně tak podobné, že je... celý příspěvek > |
 |
Zatretie ran po reze, 6.2.2011 Větší rány (pilkou, nůžkami ne) taky zatírám, ale netroufám si tvrdit, jesli je to nutné či potřebné. Za důležitější považuji dodržování určitých pravidel řezu.
1. Předejít rozštípnutí větve či sloupnutí kůry
2. U odřezávání slabších větví od... celý příspěvek > |
 |
Kdy postřik proti kadeřavosti?, 2.2.2011 Nechat vyhodnotit polohu? Kým?
To byste se jako po vyhodnocení nedobré polohy přestěhoval jinam? |
 |
Roubování na vzrostlejší ptáčnici, 19.1.2011 Doporučil bych něco podobného. Zkraťte na cca 20 cm pahýly větve i terminál a naroubujte je všechny. Kozí nožkou, sedélkováním či plátováním v předjaří, některé třeba za kůru v květu. Všechny se nejspíš neujmou. Pokud se ujmou jen některé,... celý příspěvek > |
 |
Jak na šlechtění nových odrůd, 11.1.2011 Literaturu neznám, ale měl bych tip na strategii šlechtění. Niko se nezabývá šlechtěním jablek pro přípravu destilátů. A věřím, že by o ně byl zájem, stačí, jaká je poptávka po slivoni Toptaste. Chtělo by to zkombinoval vlastnosti vysoce cukernatých... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pálení z hrušek - vedení kvasu, 11.1.2011 Tak, jak správně píšete, ze sladšího kvasu bývá aromatičtější destilát. Je to logické, sladkost a aroma jde u daného ovocného druhu a odrůdy ruku v ruce. Čím je ovoce blíž optimální zralosti, tím je sladší i aromatičtějí. Stejně tak, čím příznivějí... celý příspěvek > |
 |
Ako uchovať vrúble, 8.12.2010 Mylo to psáno vícekrát. Já rouby zapíchnu do změ (asi 1/3 a 1/2 délky) do země ve stínu na severní straně kůlny. Důležité je, aby rouby byly co nejsilnější. Řezné rány je možné (ne nutné) zatřít či zavoskovat. Roubování těmito rouby kopulací počátkem... celý příspěvek > |
 |
Společný kvas švestky s broskvoní?, 8.12.2010 Osobně si, ve shodě s Vám, i myslím, že pecky kvasu níjak zvlášť neublíží. Před pálením bych je ale odstranil - třeba přecezením přes zeleninovou přepravku. |
 |
Ako ošetriť poranenú slivku silonom, 8.12.2010 Podle mě je to celkem jedno. Asi balzám, lépe se roztírá, nemusí být tak hustý jako vosk (kvůli nezatékání mezi řezné rány roubů) a obsahuje nějaké ty stimulátory růstu a hojení. |
 |
Vrúble, 2.12.2010 I přes ten smajlík máte možná pravdu. Kdysi jsem četl (bohužel si nevzpomenu kde), že ve výškách nad 600 m n.m. se šarka nevyskytuje. Bylo mi divné, proč se o této skutečnosti, víc nemluví a nepíše. Asi to už doslova neplatí. Problém taky je, že v... celý příspěvek > |
 |