|
Slivovice, 17.9.2009 " Osobně ještě do pečetního vosku razím svou pečeť. A nyní zvažuju jestli nebudu láhve opatřovat leptem. "
Vaše opatření mně připomenulo moji maminku.Vyměnila otci slivovici za bílý ocet a slivovici uschovala jinde, aby jí tak rychle... celý příspěvek > |
|
Pálenka - letos poprvé, 17.9.2009 Drcené nebo půlené letní ovoce v tom horku kvasí jako sběsilé.Ten míchač byl alespoň z umělé hmoty?Doufám, že ne ocelový! AB |
|
|
|
Oleandr, 17.9.2009 Zuzko, udělám letos pokus: přivezl jsem si zač.června nějaké řízky oleandrů, úspěšně ve vodě zakořenily.Vysadím je do květináčů a na zimu uschovám do skleníku.(doufám, že je nezapomenu občas zalét.!)Příští rok je vysadím na zahradu.Buď půjdou, nebo... celý příspěvek > |
|
Upozornění všem majitelům sekaček pil a dalších přístrojů, 17.9.2009 Jsem rád, že autor tohoto vlákna s touto problematikou přišel.Nedávno jsem otevřel zadní dveře Fabie, abych něco naložil.Kolem hlavy mně prolítlo něco jako kulka a prorazila čistým průstřelem sklo.Ještě že jsem byl mírně sehnutý! Kdo střílel?Na... celý příspěvek > |
|
Jak rozmnožit oleandr, 16.9.2009 Rozhodně rozlouskněte a podívejte se, co lusky obsahují.Zkušenost mám ale jinou.Do vody (a pak do mokrého hadříku na cestu v igelitu) jsem si také přivezl řízky oleandrů.Ponořil jsem je do vody (o výšce 2 cm),předtím jsem řízky namočil do práškového... celý příspěvek > |
|
Šarka, 15.9.2009 Zatím je boj se šarkou velkým otazníkem.Prodávané tolerantní odrůdy se nemají vysazovat do zamořených rajonů.I ty v takovém prostředí špatně odolávají.Zatím se šarka nevyskytuje v několika vyšších polohách, kde je tzv. ovocnářský ráj a kde nikdo... celý příspěvek > |
|
Zlomený stromek, 14.9.2009 Nachci vést kacířské úvahy, občas si při kácení nemocných a jiných stromků dávám tu praci a na cirkulárce provedu příčné nebo podélné řezy místa srůstu roubu s podnoží.Najdu i hnilobné dutiny, které mohou mít vliv na odchod stromku.Srůst roubu s... celý příspěvek > |
|
Čertova hruška (hnilička), 14.9.2009 Slávko, nejsem už dítě, je mně právě ...sát, ale vím, o čem asi píšete.Hrušku opravdu nazýváme hnilička, protože spadne mírně rozkvašená a kvasí dál na zemi, kde se na ni (hlavně na ty poškozené)vrhají včely a vosy, aby holdovaly přírodnímu... celý příspěvek > |
|
Množení ořešáku, 10.9.2009 Každý ořešák z jádra má nádherný kůlový kořen.Přesazením se většinou tento kořen přetne a změní se celý kořenový systém.U roubovanců se tak děje zpravidla vždy, pokud není roubován přímo na místě.. AB |
|
Konec šlechtěných švestek na Valašsku?, 5.9.2009 Moje zkušenost je taková, že jedna malá zachvácená větévka nezpůsobí téměř nic.Přesto se je snažím odstraňovat(pokud větrem nepropadnou samy).Horší následky jsou, je-li zachvácena celá větev.Tam už je ohrožen celý strom.Snažím se rozpoznat zasažené... celý příspěvek > |
|
|
|
Hrušeň na křížaly, 31.8.2009 Trochu sice odbočujeme, omlouvám se, snad nám to ostatní účastníci prominou .Obojí.Na domácí práce síťovou, převažují-li práce v místě, kde není síť, akuvrtačku.Nebo si podle potřeby vzít tu vhodnou z půjčovny.U akuvrtačky je dobré mít... celý příspěvek > |
|
Praská kůra, 31.8.2009 Ovoce není poseto hlavně u stopky drobnými skvrnami? A co list?Strupovitost a její fáze není otázkou jednoho roku. |
|
Hrušeň na křížaly, 31.8.2009 Lituji, o žlučník i s kameny jsem dnes lehčí.Ale snad se najde někdo povolanější.Jsem technik a dnes většinou zahrádkář..Ale moje vzpomínky se váží na šťavnatou aromatickou hruškou... A také je třeba prý pamatovat na recidivu, neboť se časem vytvoří... celý příspěvek > |
|
Pochlubte se zahradou ve svahu, 31.8.2009 Když má někdo hezké terasy, bez kterých se většinou svah neobejde, je to kus náročné práce, za kterou se nemusí stydět. AB |
|
Praská kůra, 31.8.2009 Kůra může praskat vlivem mrazu, ale také strupovitostí.Jak vypadá ovoce a list? |
|