|
Bohemia nepřekonaná, 29.10.2011  Včera jsem otrhal zbylé plody Bohemie, které jsem na stromě ponechal v rámci postupné sklizně. Jednalo se o drobnější plody, které bych jinak vyřadil a zmoštoval. Rubín a obě Bohemie reagují na postupnou sklizeň výrazným nárůstem... celý příspěvek > |
 |
Uchování jablečného moštu bez sterilace, 29.10.2011 Pokud vylisujete za rok 10 litrů moštu, pak to lze. |
 |
|
 |
Vaše zkušenosti - Pražákovi Droždín u Olomouce?, 29.10.2011 Určitě nemohu říci, že mám s droždínským zahradnictvím samé špatné zkušenosti, sortiment mají široký jako málokdo. Jednou jsem u nich koupil Granatinu a vyrostl z něj hořký parkový jeřáb (nešlo o výhon z podnože, korunka byla zapěstovaná). To se... celý příspěvek > |
 |
Řez broskvoní, 26.10.2011 Já bych broskvoň nyní neřezal ani nesázel. Zakrechtoval bych ji do záhonku a vysadil až v dubnu a poté ostříhal. |
 |
Proč neprorazil General Leclerc, 26.10.2011 Vonku jsem nepěstoval, Děkanku ano. V mých horších polohách má v běžných letech chuť spíš podprůměrnou. Přitom by mělo jít o královnu hrušek. Zřejmě chce lepší polohu. Asi proto není v našich zahradách příliš často pěstovaná. Jestli mají Vonka a... celý příspěvek > |
 |
Slivovice - kvas, 26.10.2011 Nevím, jestli je to dobrý nápad. Aroma švestek se odstraněním dužiny spíš zeslabí a to by bylo škoda. Navíc si myslím, že vylisování se Vám nepodaří. Se švestkami jsem to nezkusil, ale s jablečným kvasem ano. Struktura vykvašené drti je jiná než... celý příspěvek > |
 |
Hrušeň Clappova, 26.10.2011 Mám obě odrůdy na jednom stromku. V chuti jsem rozdíl nezaznamenal, v době zrání prakticky taky ne. Obě dozrávají postupně. Ty červené mi připadají nepatrně menší, ale možná je to jen umístěním větví na stromku. P"oloha není ani zdaleka... celý příspěvek > |
 |
A tuhle znáte? (Identifikujte odrůdu), 24.10.2011 Myslíte Křivici, taky mě tuto hrušku připomíná. |
 |
Stara okna na sklenik, 24.10.2011 Zvažte, jestli je to skutečně dobrý nápad. Vytvořit skleník či zimní zahradu ze starých oken jistě lze. Ale:
1. Nevypadá to hezky
2. Konstrukce skleníku vyžaduje umístění některých oken naležato či mírně šikmo. Kon strukce oken s tím nepočítá,... celý příspěvek > |
 |
Pokaceni tresne, 20.10.2011 Můj ořešák (a spousta jiných) roste v bezprostřední blízkosti dalších ovocných stromů a na jejich plodnosti se to nijak neprojevuje. |
 |
|
 |
Špatná kvalita kupovaných švestek, 20.10.2011 Ono nejde až tak o to, jestli a jak dlouho zralé švestky vydrží v chladírně, ale jak snášejí přepravu. Potom stačí, aby pár měkších prasklo, vytekla šťáva a je zle. |
 |
Špatná kvalita kupovaných švestek, 20.10.2011 Občas ochutnám ze supermarketu jablko které nemám a zřejmě nikdy pěstovat nebudu |(Pink Lady, Braeburn, Grany Smith, Fuji, aj.,). Přiznám se ale, že švestky z obchodu jsem nejedl nikdy. Ani mě to příliš neláká, prodávat dokonale... celý příspěvek > |
 |
Melrose a Gloster, 19.10.2011 Prakticky doslova souhlasím s tím, co pan 153.9 napsal.
Náš vztah ke starým odrůdám je podobný vztahu milovníka aut třeba k Tatře 603. Když otevře kapotu a sedne si za volant, srdce mu zaplesá. Ale na cestování do práce si... celý příspěvek > |
 |
Záchrana jabloně po nešťastném uříznutí kusu kmene?, 19.10.2011 Uložíme-li rouby více způsoby - do trubky, dso ledničky, jen tak do země, určitě neprohloubíme.
Pokud použijeme rouby na roubování kopulací v předjaří, tedy v březnu, nebude s jejich uchovatelností nejspíš potíž. Větší problém může být v... celý příspěvek > |
 |
Záchrana jabloně po nešťastném uříznutí kusu kmene?, 18.10.2011 Listí ze stromu pokáceného zazelena obvykle neopadá, nýbrž zvadne a uschne na větvích. Proto bych rouby nařezal ihned, odlistil a uložil. |
 |