|
Sloupovité jabloně, 23.6.2009 Rondo je skutečně rezistentní proti strupovitosti. Je v tom Topaz. |
 |
Nemoc dřínu, 21.5.2009 Dobrý den, na listech dřínu obecného - odrůdě Jolico se začínají tvořit černé, nekrotické skvrny nepravidlelného tvaru a veliksoti. Je to nějaká houba? Na rubu listů není žádný povlak ani vytrusnice. Čím postříkat? |
 |
|
 |
Broskev Červený císař, 20.4.2009 Má už s touto odrůdou někdo zkušenosti? Juraj Kafka |
 |
Rakytník řešetlákový, 14.4.2009 Samčí rostlina Rakytníku má plodné výhony s nápadně velkými květním pupeny. Jsou to vlastně shluky pupenů(jehněd chcete-li) které už jsou v tuto dobu možná vyprášené. Samičí rostlina má v dospělosti drobné jednotlivé pupeny. |
 |
Stagnace Kamčatské borůvky, 13.3.2009 Podle mě by to chtělo zmladit.Máme na to tři roky a jen čekáme na vavříny. Chce to jako u kanadských bodrůvek a vlastně u všeho první roky zmladit, případné květy nemilosrdně vyštípat. Zimolez je náročný na závlahu v době vegetace. ta je velmi... celý příspěvek > |
 |
Neplodící josta, 13.3.2009 základem stromku angreštu, rybízu nebo josty je pět kosterních větví rovnoměrně na všechny strany. U keře se snažíme vyřezávat více jak tříleté větve. U mladých keřů je dobré začít se třemi výhony, pak s pěti a pak postupně přidávat. Průklest se pak... celý příspěvek > |
 |
Jakou odrůdu malin vybrat?, 13.3.2009 Zdravím, zkuste žluté maliny např. Falgold. To co jim chybí v barvě dohánějí v chuti. Každé dítě vám řekne, že jsou sladší než červené. Plodí na výhonech průběžného roku tedy i na podzim. Velikost plodů je dobrá. |
 |
Broskev na myrobalánu, 24.2.2009 Lze zkusit i St. Julien. Z novinek Ishtaru. Jinak semennou broskvoňovou podnož Monclar.
Juraj Kafka |
 |
Nashi, Hosui, Kumoi, 24.2.2009 Zázraky se nedějí, ale proč nedoporučovat, ať si každý zpestří lídelníček jak chce. Měl jsem možnost ochutnat menší genofond asi 10ti odrůd v Lednici na Moravě. Převážně se jednalo o ty nerzivé, podobné těm z obchodu.I když ty mají zase trošku šišatý... celý příspěvek > |
 |
Řechtáč/řehtáč soudkovitý, 16.2.2009 Prosím vás řechtáč je naprosto správně, nebot neřehtá jako kůň, nýbrž chrastí. Rachtá. Neznáte rachtačky na zelený čtvrtek?No a někde holt rachtání se změnilo na řachtání a posléze na řechtání. Zajímavé je, že chřest zahradní nechřestí. Ale to jen... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?, 12.2.2009 Přátelé taky sběratelé:-)
posedlostí mít sbírku odrůd trpím také. Ale co se týče degustace novinek, jsem omezen na několik málo odrůd. Přesto karmína "moderní železné jablko" ostřejší chuť, bílá dužnina, šťavnatost. Opál a luna dá se říci... celý příspěvek > |
 |
Stromek do květináče, 13.11.2008 podlě mě stačí postupovat podle odpovědi - zkopat i s květníkem do země. Přezimoval jsem takto i broskvoně bezpečně. Volně nechaný květník - k tomu může mráz ze tří stran. K zapuštěnému jen zvrchu.
Juraj Kafka |
 |
Sloupovitá odrůda třešní - popř hrušní, švestek, jabloní a drobného ovoce, 4.11.2008 Až zjistíte, že to je podvod na lidi, tak bude zle. Proč myslíte, že Vám nařídili boční větve ořezávat? To můžete dělat s Burlatem taky a bude to jeden výhon do výše. Otázka je jak dlouho. To samé, když dají do barevných inzerátů sloupovitá hrušeň -... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Idared, 4.11.2008 co vím tak z nových odrůd má sklony při nadúrodě a silné podnoži Topaz, jinak nekorunovaný král zimních jablek současnosti. Velké plody si uchová Rubín, protože plodí jednotlivě na koncích a nikoli ve shlucích, takže každý plod má pro sebe dost listů... celý příspěvek > |
 |
Broskvoň údržba teraz na podzim po zasadení a následná chem. ochrana, 31.10.2008 Pro ty, kdo podzimní výstadbu nedoporučují, pan doc. Peleška na jedné přednášce radil raději podzimní výsadbu, protože je půda teplejší než po zimě. A broskvoň jako teplomilná dřevina koření v teplé půdě. Proto se asi vyplatí buď zasadit hned po... celý příspěvek > |
 |