|
Chci se napást na zahradě, 4.11.2009 Moruše? To je skvělé krmivo pro chovatele kachen.Napadané plody červených moruší vám rychle pomohou uklidit kachny. A dozrávajících plodů je někdy na zemi husto.Jako děti jsme si sladkých plodů užili! |
 |
Pecky ze švestek - a co s nimi?, 2.11.2009 Pokud necháte pecky na hromádce, poperou se o ni hryzci, hraboši,křečci a podobná garnitura.Odtahají si je svých skrýší a tam je perfektně proděraví.Jádérky se přes zimu živí.Myslím si, že v kompostu by mně zůstaly jen děravé pecky nebo nic.Proto... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pecky ze švestek - a co s nimi?, 2.11.2009 Tento problém řeší každá pálenice, většinou jdou po prosušení jako bioodpad na spálení.Ale možná by po drcení mohly posloužit jako hnojivo švestkám .A to prvky, které byly daným stromem z půdy odčerpány. AB |
 |
Kravský hnůj - kam s ním?, 1.11.2009 Dobrý den, granule rozsypte a zaryjte rycími vidlemi vždy pod obvodem korunky tak, aby se hnojivo dostalo ke kořenům.Na povrchu byste pohnojila hlavně trávu. Jinak je také vhodné nadělat pod obvodem korunky díry a nalít do nich hnojivý... celý příspěvek > |
 |
Prosím o radu pro laika, 28.10.2009 Promiňte záměnu chrupka/srdcovka.Svedl mě k tomu asi samotný název KORDIA.Letos bylo včel jakoby méně, kvetlo všechno najednou.Zato plody Kordie byly více než špičkové velikosti a kvality.Je to jedna z nejlepších třešní u nás . Z jedné... celý příspěvek > |
 |
Prosím radu pro laika - Jojo, 28.10.2009 Kačko,(tak oslovovali její přátelé mou babičku) pěknou korunku a zdravé tmavé listí včetně sladkých plodů má také z novějších tolerantních odrůd např.HAGANTA.Pak mezi vhodné a tolerantní k šarce patří :Gabrovská, Stanley,Hanita a další.JOJO je na... celý příspěvek > |
 |
Podpník MM106, 28.10.2009 Pokud na podnoži není naroubována nějaká bujná odrůda, tomu nevěřím. Dbejte ale na to, abyste roubovaný zával (místo srůstu s podnoží)"neutopil" a nevznikl vám pravokořenný strom. AB |
 |
Prosím o radu pro laika, 27.10.2009 Kaaczo, mám srdcovku jménem KORDIA s opylovačem VAN.Se sousedem bych se domluvil tak, že jeden dáte Kordii a druhý Van. Ranou odrůdu mám také někdy již koncem května, ale nepochutnám si a ani nemohu.Špačci a kosové shazují ovoce většinou na zem.Snad... celý příspěvek > |
 |
Je možné zachránit švestku, když odumřel roub?, 27.10.2009 Dělat si z úhynu jednoho mladého stromku vrásky není třeba.Spíš jde o sbírání cenných zkušeností pro příště. A jak je vidět nejste sám, kdo má v tomto směru už nějaké zkušenosti.Příčin je dost a možná ani nebyly zcela vyčerpány. Ti srnci to bylo jen... celý příspěvek > |
 |
Vlašský orech - výsadba zo semena, 27.10.2009 Jistota je jistota.Jen na okraj chci sdělit moji zkušenost : ze semene mám již druhou generaci ořešáku a je kvalitnější, t.j. větší plody a nadále polopapírák.Jsem nadmíru spokojený.Příroda i někdy čaruje a zahrádkář zírá... Byl to ale risk.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Smůla vytékající z kmene, 27.10.2009 Podezírám i nadměrnou vlhkost a nevhodnou, těžkou půdu.Strom vyčerpaný úrodou snadněji podlehne.Meruňka není v našich krajích původní ovocná odrůda. AB |
 |
Je možné zachránit švestku, když odumřel roub?, 27.10.2009 To všechno je málo.Už mně tady zkušení poradili pušku. |
 |
Je možné zachránit švestku, když odumřel roub?, 27.10.2009 Pane Stanislawe, každý rok se potýkám bezradně se "srnčími otloukači".Spoušť, kterou zanechávají, se dá zhruba přirovnat k obrázkům tazatele.Napřed jsem stromky vyhazoval, teď ale jsem jiného názoru.To ovšem není případ našeho tazatele.Tam... celý příspěvek > |
 |
Smůla vytékající z kmene, 27.10.2009 Tam jde o pryskyřici, ta se ve větší míře objevuje po zásahu pilkou a pod.U listnatých stromů tomu tak není. AB |
 |
Je možné zachránit švestku, když odumřel roub?, 27.10.2009 Pohled2 ukazuje, že roub neodešel stromek žije.Spíš bych mu dal ještě šanci k obnově korunky.Samozřejmě to měl v těch drnech jako úvod do života na novém stanovišti těžké.Dnes se dá (ale v bezplevelném stavu!) už i přihnojit a korunka rychle doroste,... celý příspěvek > |
 |