|
55 let stara jablon - prorezani (foto) - je to moc?, 4.4.2009 Pěkné |
 |
Nadměrná násada plodů ovocných stromů, 4.4.2009 Ale dělá.
To si vezmete pinzetu a vytrháte z květu tyčinky - mužská sterilace...
Ale vážně. Existují chemické přípravky na probírku plodů, kde když zvýšíte koncentraci, nebudou žádné. |
 |
|
 |
55 let stara jablon - prorezani (foto) - je to moc?, 4.4.2009 Pan Vysloužil má pravdu, ale já si myslím, že takovéto zásahy by se měly provádět dokud je čas a elán.
Pokud strom letos nebude plodit, dá vše do nových přírůstků. Aspoň bude při dalším průklestu z čeho vybírat.
Myslím, že strom je ořezán pěkně. Je... celý příspěvek > |
 |
55 let stara jablon - prorezani (foto) - je to moc?, 4.4.2009 Já už bych to víc neřezal. Myslím, že to je ořezáno dostatečně. To že sem tam nějaká větev převisá nevadí. |
 |
Canna, 27.3.2009 Dobrý den cannu mam taky kvetla mi velmi bohatě na slunném místě ve větším květináči, odkvetlé květy odstřihuji, poradila mi dobrá známá.At se vám daří v pěstování. |
 |
Odrůdy odolnější proti kadeřavosti, 22.3.2009 A už jste letos stříkal?
Bělomasé vinohradnické sorty by měly být odolnější. |
 |
Jojo - odolnost proti šarce , 21.3.2009 Zkušenost nemám, ale slyšel jsem, že je jen do teplých poloh.
Jsou i jiné slivoně, sice né rezistentní, ale tolerantní k šarce. |
 |
prorezavani stromu, 21.3.2009 S ořezáním stromů bych mohl pomoct. Z jaké vesnice jste? |
 |
Řez sakury kdy?, 21.3.2009 Je ten řez opravdu nutný? Sakury se většinou neřežou. Do jejich korun není nutné zasahovat. |
 |
Řez sakury kdy?, 15.3.2009 Třešně se obvykle řežou v květnu, nebo po sklizni. V případě sakur, kdy nám nejde o plody, ale o květy bych počkal po odkvětu.
Doporučil bych ale řezat na čípky (tzv. Zahnův řez). |
 |
|
 |
Clappova Půlpán - zná to někdo?, 7.3.2009 Nejspíš se jedná o člověka, který si stromek objednal. Název odrůdy, či podnože to není. |
 |
Množení jabloní větvemi?, 7.3.2009 U révy se dělají tzv zelené práce. Vždy záleží na míře a době provedení. O vylamování fazochů v zóně hroznů se snad nediskutuje. Odlisťování, pokud je provedeno mírně a ve správný čas také není na závadu. Samozřejmě je rozhodující odrůda poloha ap. |
 |
Jak zmladit jabloň, 1.3.2009
Kromě toho co řekl pan Vysloužil je dobré při zakracování větví dbát na to, aby níže postavené byly delší než výše postavené. V případě jabloní je doporučován vrcholový úhel zmlazení 100-120°
Někdy se zmlazovací řez spojuje s... celý příspěvek > |
 |
kácení ovocných alejí, 28.2.2009 Měl bych také pár poznámek.
Pokud se bavíme o ovocných alejích, tak spojovat ty stávající s Marií Terezií je nesmyslné. To možná ty staré lipové co byly sázené před příkopem.
Ovocné aleje v ČR (mimo hrušňových) jsou většinou výsadby z 50.... celý příspěvek > |
 |
Množení jabloní větvemi?, 28.2.2009 Pravokořenými ovocnými stromy se zabývá pan Svoboda (ekozahrady). Způsob zakopání silné větve je použitelný. Vyrašené mladé letorosty je třeba v průběhu vegetace nahrnovat jako při kopčení.
Některé odrůdy, zejména ty starší nejsou vhodné na M9. V... celý příspěvek > |
 |