Velká rostlina/strom vhodná celoročně do bytu

host - 7.140 (?) 
21.3.2017 10:30

Araukárie

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 240.4 (?), 21.3.2017 12:53

Vyrostli jsme s bratrem v domácnosti obložené různými fikusy a mosterami, nejedli jsme to, žijeme. Kocour rovněž. Moje tři malé děti žijí s vícero drobnolistými fikusy a obří monsterou a okus jedovatých listů je teda nezajímá. Naše tři kočky rovněž ne. Za sebe bych to s tou panikou kolem jedovatosti nehrotila.

Pokud je monstera velká a už ne moc vzhledná, dá se seřezat, zasázet špalíčky, vyroste pěkná nová rostlina. Fikusy jsou asi lepší drobnolisté, sice opadávají, ale ten velkolistý žene hodně nahoru a není to tak pěkné. Ještě se dal napěstovat hezký velký tchýnin jazyk, kapradiny, šeflera, zamioculcas a pokud šlo zavěsit, tak se žumen (cissus). Ale vesměs všecko je to do určité míry jedovaté.

host - 138.206 (?), 21.3.2017 15:13

Díky moc všem za tipy! :-)

S tou jedovatostí se bojím hlavně kvůli těm kočkám, ale ony asi nejsou pitomý. I když třeba vánoční hvězdu okousaly, pozvracely se a dobrý.

Asi bude nejlepší mrknout se do nějaké prodejny, udělat si tam seznam toho, co by se mi líbilo a pak si o tom dohledat nějaké informace.

Nejzásadnější mi přijde, aby ta kytka zvládla celý rok v jedné teplé, prosluněné místnosti. Třeba olivovník to tady moc nedával, tak ho na zimu vozíme k příbuzným, co mají zimní zahradu. Co jsem se dívala, tak hodně rostlin (třeba právě zde doporučovaná Schefflera) potřebuje na zimu trochu chladněji, což je v běžném bytě spíš přesně naopak, když se topí. Nebo máte zkušenost, že i kytky, které by to takhle měly mít, prospívají celoročně v bytě úplně v pohodě? Zase bych to nerada riskovala, malý olivovník se převeze snadnu, ale tahat dvakrát do roka někam nějakou palmu by se mi fakt nechtělo.. :-) Tereza

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 21.3.2017 15:22

Proto jsem vám doporučoval juku. Mám ji už cca 25 let doma v místnosti, nepotřebuje žádnou péči, a zalít, jen když si náhodou vzpomenete. V létě ji teď poslední roky přesouvám pár metrů ven na terasu, ale je to spíš k jejímu neprospěchu, protože má vždy ze silného slunka sežehnutý listy. wink

A když ji libovolně seřežete (třeba kvůli výšce), vždy vám znova obraší. A seřezané kousky, když píchnete do hlíny, z každého se 100% stane malá nová juka. cheeky Můžu sem dát foto, jak to vypadá.

host - 138.206 (?), 21.3.2017 17:55

Děkuju, ta vypadá opravdu zajímavě. :-)

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 232.40 (?), 21.3.2017 19:12

Tady je foto staré a foto pár zapíchlých odřezků.

host - 138.206 (?), 21.3.2017 22:09

Moc pěkný to máte :-) Díky! Tereza

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 22.3.2017 8:04

V prodejnách toho moc neuvidíte, už proto, že specializované skoro nejsou (jen v Praze). To co se běžně nabízí je jen velmi malá část sortimentu, proto jsem doporučoval internet. Nelze sem vložit žádný odkaz, takže si to musíte vygůglit sama...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz