Tropicke rostliny - vseobecne



Stránky: 1,  2,  3   
Kozicka - (34) - 230.216 (?) 
14.12.2010 18:20, zobrazeno: 47061x


Vite ono je nekdy tezke udelat diagnozu bez presnejsiho popisu a scenario je, ze na me otazky malokdo odpovedel a proto mam pocit, ze si povidam sama se sebou. Asi jsem delala neco spatne, i kdyz jsem se snazila zodpovedne poradit na zaklade mych vlastnich zkusenosti, a ne na tom co jsem treba nasla na internetu.

Ja sice neziji v tropech, spise v polotropech, a pozadavky nekterych tropickych rostlin znam. Orchidy miluji a trvalo mi to nekolik let nez jsem se trochu naucila je pestovat tak aby byly zdrave a spolehlive kvetly. Nekdy se to pochopitelne nepodari a nekolik mi jich umrelo. Ale, to se stava kazdemu neb to je proces uceni. Take narosto chapu, jak je zpocatku tezke se naucit rozdil mezi pestovanim orchideii a pestovanim jinych tropickych rostlin. Take se neda se podcenovat hygiena, insect, bakterialni nemoce nebo fungus na techto rostlinach. Jak je neco spatne clovek nema otalet ani minutu a jednat se musi hned. Kdyz ne, nejenom ze to zabije rostlinu, ale muze to znicit celou sbirku.

Je dulezite prohlizet pozorne rostliny, kdyz se zalevaji a rozhodne casteji kdyz se prinesou domu z kramu. Navic, nema cenu tyto rostliny nutit aby se prizpusobily podminkam v kterych normalne nerostou, ale je dulezitejsi je jim dat co potrebuji aby nezeslably. Orchid, napriklad, nekdy bojuje o zivot nekolik let, nekdy zahyne rychle. Ja z techto dizkuzi odchazim, ale kdyz chcete, muzete mi napsat pokud myslite, z e bych Vam mohla s necim poradit. Vesele Vanoce a Stastny Novy rok Kozicka@bellsouth.net.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 249.24 (?), 14.12.2010 21:13

Tak to me mrzi, ze to tady balite, protoze podle meho nazoru jste jedina, kdo na dotazy odpovida.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 183.242 (?), 14.12.2010 22:50

Dobrý večer, Kozičko, nebalte to. Bylo by to škoda, právě proto, že jste občas jediná, kdo odpovídá a poradí. Ráda Vaše příspěvky čtu, neodpovídám, protože občas jsou natolik vyčerpávající, že není co dodat. Ono spousta chytrých hlav to zde již vzdala z jiných důvodů, a teď před svátky jsou diskkuze trochu prořídlejší - ženské uklízí, pečou a většinou nestíhají ještě internet a navíc, vegetační klid, aspoň v našich zeměpisných šířkách. Prosím, jestli to není moc otázka na tělo, kde vlastně teď žijete? Líbily se mi fotky Vašich orchidek a říkala jsem si, že máte moc pěknou sbírku. Zdravím Vás a těším se na Vaše další příspěvky. Elena

jen tak pro radost
jen tak pro radost
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 15.12.2010 14:38
Zdravím ono jde spíše o to že podobných forum je u nas strašná spousta na to kolik nas pestuje neco zajimavého neobvyklého ten pomer je velky...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Kozicka - (34) - 230.216 (?), 15.12.2010 21:30

Dekuji za povzbuzeni.

Julius,
chapu co rikate, ale problem asi neni jenom v tom, ze je mnoho diskuzi. Konkretne: Jak si mam vysvetlit, kdyz nekdo napise o radu a ja pozadam o presnejsi informace -neb nechci psat ptakoviny - a neprijde ani odpoved? Nerozumim tomu, mrzi me to a navic nerada ztracim cas.

Eleno,
ano, vsimla jsem si, ze pred neco mesici se zucastnovalo vice 'moudrych hlav'. Jaky byl duvod ze odesli? Ja doufala, ze se mi podari zase diskuze trochu rozproudit a proto jsem rychle odepisovala a take, aby meli lidi jistotu, ze jim nekdo poradi a nejsou ignorovani?

Take dekuji za fotku, moc pekny Paph.Gratuluji! Bydleli jsme mnoho let v Washington, D.C. (podobne pocasi jako ve stredni Evrope); poslednich deset let na Floride, kde momentalne mrzne a ja prenasim orchidy a ostatni kytky, i citron, sem a tam, Byla to dost velka fuska, neb tech kvetinacu mam nejak az moc, tvrdi manzel. Takze, jsem jich asi 50 musela nechat venku pod plastikem. Snad par noci preziji.

Dobre, zkusim to jeste jednou a pripojim se k 'diskuzim', kdyz myslite. Jinak, porad nevim co je parapeta a nedovedu si vybavit co znamena kdyz nekdo napise 'mam kytku na parapete'. Zni to i srandovne. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 176.18 (?), 15.12.2010 23:22

Parapet je dřevěná nebo plastová deska (prkno), které je vodorovně položené u vnitřního spodního rámu okna, většinou je pod ním umístěn radiátor ústředního topení.

Jinak jsem moc ráda, že jste zase zpátky. Také už sem nějaký čas píšu, ale nyní jsou oddělené pokojové rostliny od hlavního fóra, kam hlavně chodím, tak se na "pokojovky" vždycky musím specielně mrknout.

Ohledně těch ubývajících přispívajících si myslím, že je to dáno spíš roční dobou, teď se toho na zahrádce moc nedělá a dotazy jsou nyní spíš na zahr.techniku.

A pokud se vám někdo neozve s upřesněním svého dotazu, může to být i tím, že na fóru od té doby nebyl - teď u nás ženské hlavně uklízí a pečou cukroví. Mne ten úklid ještě čeká a vůbec se mi do něj nechce.    Zdraví Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 183.242 (?), 15.12.2010 23:35

Dobrý večer, Kozičko, jsem ráda, že to s námi ještě zkusíte. Taky mne občas mrzí, když někdo z tazatelů neodpoví nebo nedá vědět, jak to dopadlo. Můj syn vždy říká: "Co už s tím naděláš, lidi už jsou takoví." Ale většinou se dodatečně ozvou. To už jste druhá tady na Zahradě z Floridy, na jaře psal do diskuze nějaký pán o vinné révě, taky tu byla tazatelka z Řecka a jedna z Paříže. Je to docela zajímavé. Vám i kytkám přeji aby mrazy brzy polevily a vy všichni je přežili ve zdraví. Elena P.S. mojím chlapům se taky (když na podzim uklízíme kytky z letnění) zdá, že jich máme zbytečně moc a na jaře potom, když květiny někdo pochválí chodí jako pávi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kozicka - (34) - 230.216 (?), 16.12.2010 2:07

Eleno,

ja se vesele zasmala, v dobrem slova smyslu, neb muj manzel se rychle nauci par jmen kvetin a s radosti chodi po sousedech a vytahuje se kdyz kvetou.

Ale, musim priznat, nejcitlivejsi pestovatele orchidu, ktere ja znam, jsou muzi!.

Prekvapuje me, ze Floridian by psal o vinne reve. Tady se fakt vino pestovat neda, mozna tak 'muscadine' coz je tak na marmeladu nebo juice. Najdete si nekoho o 1000 km na sever, stat Virginia nebo i vyse jako stat New York, ktery ma podobne pocasi jako Cechy, ale jakou pudu to nevim.  V jake casti Cech jste, pokud se mohu zeptat?  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Kozicka - (34) - 230.216 (?), 16.12.2010 1:54

Lido, dekuji ale odkud to slovo 'parapet' je odvozene? Tim myslim, jak vzniklo? Ma ta deska diry nebo jde horky vzduch pod nej? Jak je horka, kdyz je zatopeno? Neni dulezite, jsem jenom zvedava, neb se o nem mluvi casto. Hlavni forum je 'zahrada'?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 249.24 (?), 16.12.2010 22:24

Kozicko, tady jsou obrazky parapetu jak vnitrniho tak venkovniho. Jak uz bylo receno, je to rimsa pod oknem a muze nebo nemusi byt pod nim topeni. Podle me od kazdeho okna v zime trochu tahne..

koukala jsem do slovniku a anglicky se to rekne stejne 'parapet', ale asi se to moc nepouziva, kdyz to neznate

Lucie


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Topný kabel10:10
Topný kabel3.7.2024
Topný kabel2.7.2024
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika