Stefanotis - Věncovec

host - 88.14 (?) 
22.5.2011 10:12, zobrazeno: 31865x

Zdravím.Měla bych dotaz na věncovec! Mám ho asi tři roky.V zimě měl málo lístků a na jaře krásně obrazil! Posledních pár dnů žloutnou lístky a nevím proč... zalévám jednou týdně..zatím nehnojím, mají substrát pro pokojovky a ten nějakou dobu nemám hnojit... prý živiny má... nevím jestli je to zaléváním?Předem děkuju za radu Lucka

Věncovec
Věncovec

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 88.14 (?), 22.5.2011 10:13

Ještě jedno foto :-)

host - 88.14 (?), 23.5.2011 12:40

:-(Hmm, koukám,že mi nikdo neporadí.Chtěla jsem připsat, že zalívám jednou týdně a mám ho na okením parapetu směr na západ.Mám pod květníkem nízkou podmisku kterou plním celou.Už nevím co dělat.Včera jsem šáhla prstem do květníku a do poloviny byl suchý až víc dole byla zemina vlhká.Nevím jestli teda nechat proschnout a pak zalít?Jsem zvyklá všechny kytky zalívat v pátek nebo sobotu...:-)Prosím poraďte než mi celý opadá :-(Děkuji Lucka

host - 126.125 (?), 23.5.2011 13:11

Náročnost pěstování: Rostlina je náročná na pěstování. Nesnáší změnu teploty a stanoviště. V zimě vyžaduje nižší teploty.

Použití: Pro svoji krásnou vůni se používá také do svatebních kytic.

Tvarovani: Rostlině na jaře seřezáváme slabé či nepravidelně rostlé výhonky.

Hydroponie: ano

Trvanlivost: Při správné péči je to dlouhodobá pokojová květina.

Požadavky na pěstování Stefanotis, Stephanotis floribunda:

Světlo: Miluje světlé stanoviště nikoli však přímé slunce.

Teplota: Ideální je běžná pokojová teplota, v zimě by teplota neměla klesnout pod 12 ˚ C.

Voda: Jakmile začnou výhony rašit, vydatně zaléváme odstátou vodou. Aby však vyzrály, zálivku omezíme.

Vlhkost: Rostlina miluje zvýšenou vlhkost vzduchu, bez které jinak neprospívá. Květináč postavíme do misky s vlhkými oblázky. Jinak listy rosíme pravidelně nevápnitou vodou. Květy nerosit!

Hnojení: Od jara do léta hnojíme každých 14 standardním tekutým hnojivem. Pak pomalu hnojení omezíme.

Množeni: Množíme vrcholovými stonky, které vyrostly již minulý rok. Než zasadíme výhonek do květináče se substrátem, ještě jej ponoříme do stimulátoru, aby lépe zakořenil. Květináč přikryjeme igelitovým sáčkem. Zajistíme tak výhonku teplo a vlhko.

Přesazování: V únoru před vyrašením výhonů rostlinu možno přesadit. Mladé rostliny přesazujeme na jaře každoročně, starší každé 2 roky.

Zemina: rašelinový substrát s příměsí pískuProblémy: Pokud rostlina nasazuje květy, s květináčem nehýbejte a ani ho neotáčejte. Poupata by mohla začít

Škůdci: Vysoké teploty v zimních měsících mohou přinést mšice

host - 88.14 (?), 23.5.2011 13:29

Moc děkuju, ale já potřebovala radu pěstitele který ji doma má.Jestli má nějakou zkušenost.:-(Ale děkuju Lucka

vodehnal - (23) - 174.134 (?), 24.5.2011 12:51

Stephanotis mám doma již cca 6 let a pravidelně mi kvete. Zalévám ho jednou denně, ale mám ho na okně na jižní straně. Hnojím jednou týdně.

Většinou mi přes zimu opadá část listů, takže na jaře zastřihám jednotlivé výhony.

Letos jsem ho neostříhal, protože přežil zimu v dobré kondici a zatím potvora nekvete jen roste, takže má některé výhony až dva metry. Zatím je vždy zamotám do sebe a to je možná důvod, proč nekvete a jen roste.

Proč žloutnou listy, může být řada důvodů-málo zálivky, napadení škůdci, moc zálivky. Z vašeho dotazu jsem pochopil, že je čerstvě přesazený-v tomto případě bych nezaléval do misky, ale klasicky do květináče. Květina, která není prokořeněná až dospodní části květináče není schopná získat vodu z misky.

host - 88.14 (?), 24.5.2011 14:11

Strašně mooc děkuju za radu a vůbec za napsání!!!:-)Přesazovala jsem začátkem Dubna myslím, už si to nepamatuju... ale začnu z vrchu zalívat a uvidím... mrzí mě to, byla jsem ráda, že krásně obrostl a teď bohužel žloutne :-(Šlo by dát fotku toho vašeho věncovce?Ráda bych se podívala a alespoň se trochu pokochala :-) Ještě jednou velké dík!!!Mějte se! Lucka

host - 20.52 (?), 10.6.2012 14:53

o této květině vůbec nic nevím, ale reaguji na opad listů. Výše je zmíněno, že chce nevápenitou vodu. Mám svou zkušenost s citrusy, že opadávaly listy a byly chlorotické, když jsem zaléval "tvrdou vodou" což je voda s velikým obsahem vápníku. Klasicky se to projevuje třeba na varné konvici, že má stále vápenité usazeniny na dně.  Píši to proto, že než jsem si tuto možnost připustil, že neni voda jako voda, tak mi málem odešly kytky.

host - 88.14 (?), 10.6.2012 16:29

To je pravda.Já už se ale ponaučila a zalévám jen a jen vodou dešťovou :-) Kytičky krásně rostou a dělají obrovskou radost :-) Lucka B.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz