Prosím o radu - co je to za rostliny?

MissVeru - (8) - 77.182 (?) 
22.10.2011 21:47, zobrazeno: 21447x

Dobrý večer všem, doufám, že se najde někdo, kdo by mi poradil - asi před rokem jsem dostala pár kytek od kamarádky, která se stěhovala. Všechny byly dost zubožené, ale podařilo se mi je vypiplat. Bohužel spíš metodou pokus - omyl, protože stále nevím, co to vlastně za kytičky je... Můžete mi poradit při identifikaci? Ať se o ně konečně starám tak, jak chtějí :)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 64.115 (?), 22.10.2011 22:56

Dobrý večer, 

ta fialová kytička je oxalis purpurata neboli šťavel purpurový. Přes léto, když mu dopřejete hodně sluníčka, krásně kvete růžovými květy. S ostatními nemám zkušenosti, tak neporadím. L.

MissVeru - (8) - 77.182 (?), 23.10.2011 9:46

Děkuji, zrovna tahle jediná mi z nich všech dělá opravdu radost - kvete téměř neustále a ze dvou původních, téměř shnilých stonků je najednou plný květináč :) Hodně ji zelévám, je u okna, ale na severní stranu. Tak teď už aspoň vím, jak se jmenuje! Moc děkuju

host - 218.19 (?), 23.10.2011 8:51

obr.1 a 2 bude bambus je hodně druhů

obr. 3 šťavel jak již bylo řečeno

obr. 5 je čínský oves - broméliovitá

host - 218.19 (?), 23.10.2011 9:48

č.4 by mohl být krvokvět - nechce moc zelévat a přes zimu ho nechávám odpočívat a pak krásně kvete

MissVeru - (8) - 77.182 (?), 23.10.2011 9:58

Tak to by sedělo - zalévat opravdu nechce... Ale mám ho už přes dva roky a za tu dobu nevykvetl... Listy jsou podle mě moc měkké a mají sklon ke žloutnutí, nevím, čím by to mohlo být :(Až dosud jsem ho zalévala málo, světla má poměrně dost, i když ne přímé, je asi 3 m od francouzského okna. Ten Váš je nádherný, něco dělám špatně!

host - 218.19 (?), 23.10.2011 11:32

já je mám i v truhlíku na chladné chodbě a celou zimu tam "trucují a čekají na jaro"- opravdu je nechávám a zaliji tak maximálně 2x za celou zimu a oni se mi pak odvděčí a kvetou pěkně, takže chtějí fakt zimní klid

MissVeru - (8) - 77.182 (?), 23.10.2011 11:35

Ok, tak přestávám zalévat, ale chladné místo v bytě nemáme, tak bude muset vydržet v teple...

MissVeru - (8) - 77.182 (?), 23.10.2011 9:49

Děkuji za pomoc - podívám se, jak o ně pečovat. Ten číský oves jsem nedávno hodně ostříhala, protože některé listy byly matné, vypadaly jako zaprášené. Tak jsem nechala jsem lesklé, zdravě zelené listy. Mám ji na docela tmavém místě, tak snad to přežije... Největší starost mi dělá kytka č. 4 - vůbec nevím, co s ní :(Podle obrázků jsem si určila, že by to mohlo být sloní ucho, ale to chce hodně vody a tahle mě přijde, že spíš vodu moc nesnáší...

host - 220.164 (?), 23.10.2011 12:45

1.-2.: musím říci, že to rozhodně není bambus, ale marně vzpomínám a pátrám po tom, jak se tato rostlina jmenuje; není to ani takový "pseudobambus" jako tzv. Lucky Bamboo, což je druh dračinky, ale s opravdovým bambusem nená vůbec nic společného. Sice mi to připomíná rostlinu Synadenium, které se říká gumovník, ale ta nemá tak klikaté výhonky. Prosím o upřesnění: vytéká z této Vaší rostlinky bílé "mléko" při jejím poranění, třeba při ustřižení výhonku nebo odtrhnutí listu? Snad to někdo určí správně.

3. Ano - šťavel - Oxalis.

4. Opravdu to hudně vypadá jako krvokvět bělokvětý - Haemanthus albiflora, tedy zmíněné "sloní ucho". Listy jsou však nějak moc vyčouhlé, vytáhlé a zdá se, že jim chybí ochmýřený okraj listů. Možná je to způsobeno tou vyšší zálivkou a příliš vysokou teplotou.

5. "čínský oves" - bilbergie - Billbergia byla už správně určena. Snese hodně stínu. Šedě šupinaté staré listy jsou u ní normální.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024