Juka - pomoc s pěstováním

anii - (25) - 79.150 (?) 
24.3.2009 7:19, zobrazeno: 36987x

Dobrý den

předem bych chtěla zmínit, že celou diskuzi jsem pročetla a radami ohledně pěstování JUKY v ní jsem se řídila, leč ono je to snad ještě horší, proto prosím o konkrétní radu. V kanceláři máme dvě Juky (nevím, jaký přesný název - na vysokém silném kmínku (3 v jenom květináči) - seřízlé a 2-3 výrostky s listy na každém). Tak před 3mi měsíci začaly schnout - nejdřív se víc zalévalo, poté jsme se dočetli, že je to špatně, nechali proschnout, zalévali méně - poté jsme přihnojili s tím, že nejspíš měla málo hnojiva (3 měsíce se nehnojila). Na listech jsou suché mapy - někde "tečky" uprostřed listu, někde mapy z kraje listu... Ale nevypadá, že by se jim dařilo extra špatně - uprostřed kmínků jim začali pučet nové výrostky. Kancelář je suchá a teplá - listy otíráme vlhkým hadrem. Děkuji za jakoukoliv radu, jak se zbavit nevzhledných proschlých listů - mimochodem ty extrémě suché stříháme - je to dobře? Děkuji Martina (anii)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

anii - (25) - 79.150 (?), 25.3.2009 7:58

Je zajímavé, že najednou nevidím odpovědi na můj dotaz! Neví někdo, čím to je?? Včera večer jsem si všimla, že mi někdo odpověděl, a najednou vidím opět jen svůj dotaz.. mimochodem ty mapky a tečky - jsou tmavě hnědé s žlutým okrajem a den ode dne se zvětšují.. asi to bude nějký breber..

host - 117.119 (?), 25.3.2009 15:47

To jsem psal já, ale vložil jsem odkaz a to se nesmí :-(. No skuste sem vložit foto, pokud možno nerozmazané a za světla. Možná že fotka poví více, ne že byste to popsala málo, ale yuccy mají skoro všechny skvrny stejné. Tak třeba to pomůže, děkuji

host - 79.150 (?), 21.4.2009 9:35

Pěkný den,

ještě jsem se nedostala k tomu nahrát foto. Každopádně dnes jsme po podrobném zkoumání našli i nějaké breberky. Nejsou to svilušky - nikde nejsou pavučinky. Na mšice jsou některé zase velké. Ze spodní strany listů jsou někdě černé tečky, poté jsem našla pár breberek - mušek o velikosti tak půl cm. Můžete poradit nějaký postřik? Děkuji 

host - 117.119 (?), 21.4.2009 15:32

Když se přesně neví o jakého škůdce jde, tak vám asi nikdo neporadí... Půl centimetrový škůdci? to budou pěkně tu kytku vysávat.

host - 79.150 (?), 23.4.2009 14:46

no nejspíš jo, kytky ted odcházejí hrozně rychle a to to vypadalo, že se srovnali.. mají po listech takové hnědé tečky - jakoby hlína, ale není to hlína, něco jako vajíčka.. otřela jsem list po listu hadrem s troskou mýdla, takže ti velcí brouci už tam nejsou - nevidím.. bylo jich na kytkách obouch asi 6 dohromady, třeba nemají s tím že odcházejí nic společného.. na některých listech je u růžice bílý prášek, jakože prach, ale je mi divné, že by se tak brzo zaprášily.. a pak ty hnědý tupiny no... list se nejdřív prosvětlí, jak po vysátí a pak odejde.. asi zkusíme nějaký postřik na žuvočišné škůdce a bude

host - 117.119 (?), 24.4.2009 23:04

Tak z vašeho posledního příspěvku by se dalo pochopit že se jedná o svilušky. Těch 6 velkých broučků mohlo být cokoliv. Já také kolikrát koukám na kytku třeba měsíc než mi dojde že je něčím vysávána, a až při hodně bližším pohledu je uvidím...

beeb - (2) - 33.7 (?), 13.7.2009 18:13

Dobrý den, mám juku asi 5 let a nyní jí ochably stonky, nevím proč. Jinak roste dál a stále je zelená. Poradí mi někdo? Děkuji, B.

Bez názvu
Bez názvu

host - 117.119 (?), 14.7.2009 22:19

No, pěkně nahnilá. Sami se už nenarovnaj, takže nejlepší bude, jí tak 5 cm pod tím ohybem ustřihnout. A pokud je jinak v pořádku, obrazí.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 6.16 (?), 15.7.2009 0:55

Já si nemyslím, že je nahnilá. Vidím, že je vysoká a nemá žádnou oporu. Možná se jedná o zalomení. Možná by stačilo vyvázat ji k nějaké opoře a pojede do výšky dál, i přes to zalomení. Pokud to neuděláte hned, tak kmínek v místě zahnutí zatvrdne a poroste dál, bez větších potíží, ale ne nahoru. Buď ji odřízněte a počkejte na nové výhony, nebo ji narovnejte a přivažte k opoře dřív, než to už nepůjde. Vypadá zdravě, musíte jí jen trochu pomoci. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz