Začiatočník

host - 224.43 (?) 
9.2.2012 16:31, zobrazeno: 24092x

V predpestovávaní priesad som začiatočník. Pokusil som sa o to minulý rok. Iba paradajky, papriku nepestujem. Nemám skleník ani foliovník, takže vysádzam len von.

Prvý výsev som uskutočnil presne 1.2. Semienka vzišli, ale zčali sa ťahať do výšky, tenké a slabučké, väčšina vyhynula, podarilo sa iba zopár priesad, ale oproti tým z trhu od Madarov boli s, ajke rovnako vysoké, oveľa tenšie, slabšie a bledšie.

Druhý výsev 15.3. boli síce priesady nie tak vytiahnuté, ale predsa len časovo oneskorené.

všimol som si, že mnoho učastníkov diskusie tu tých, ktorí kladú otázky, odkazuju, aby si prešli staršie príspevky. Prešiel som si ich, ale tie rady sú dosť rôzne., líšia sa a niekedy neviem, či sú to rady pre poľných pestovateľov alebo skleníkárov.

Takže-paradajk-kedy výsev.

vysievam do takého plastového akože-pareniska. Ked to vzklíči, mám to nechať na parapete v obývačke, kde je 22-23C? Alebo na lodžiu, kde je 18-19?

Zakryté krytom, či odokryté?

Aká teplota, aby sa nevytiahli do výšky?

Prísun svetla asi neovplyvním.

Ďakujem a ešte raz: Staršie príspevky som čítal, ale nezmúdrel som z nich.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 220.182 (?), 9.2.2012 20:38

Vysévám ještě později, až koncem března. Po vzejití v přikryté misce na parapetu (20-22C) přepichuji do kelímků od jogurtu (zasadím až po první lístky) a dávám na parapet do místnosti, kde je 17-18°C co nejvíce na světlo. Ničím nezakrývám. Jakmile by rostlinky byly ve větším teple, moc by se táhly (určujícím faktorem je světlo - jelikož je ho zjara méně, musí být nižší teplota).Po zmrzlých sázím ven (rajčata šikmo do hloubky -ponořím do země skoro polovinu rostliny, vespod v jamce mají hnůj).

Bejbino
Bejbino

host - 134.38 (?), 10.2.2012 9:21

Súhlasím s predchádzajúcim príspevkom. Sadiť neskôr. To, že sadenice boli tenké a vytiahnuté svedčí o tom, že mali málo svetla a živín.  Sadenice nezakrývam vôbec, ani pri klíčení. Mám s tým zlé skúsenosti. Niekedy to môže začať plesnať. Sadenice pestujem na parapetnej doske v klasických truhlíkoch. Rovnako po napikírovaní. Teplota - normálna izbová. Pikírovať po dve sadenice, aby mali navzájom oporu. Tiež sa mi osvedčilo dať už do kelímka trochu kompostu, budú zdravšie, aj mohutnejšie. Pestujem väčšinou odrodu Tornádo to sú dosť vysoké rajčiny, vysoké sú už na okne. Už neriskujem a von vysádzam až po zmrznutých. Aj za cenu, že sú sadenice väčšie. Treba potom dávať pozor, aby sa pri manipulácii nezlomili. Ako bolo v predchádzajúcom príspevku, vonku zasadiť hlbšie. A znovu pridať hnoj - ale nie priamo ku koreňom, trocha hlbšie. Deň, dva vyzerajú dosť biedne, potom sa zoberú a rastú omnoho lepšie ako nejaké maličké priesady.

host - 220.182 (?), 10.2.2012 11:12

Před sázením ven vždy udělám na záhoně v místě řady rajčat menší "příkop" tak min.na hloubku rýče, dospodu dám odleželý hnůj, zahrnu, natluču kolíky a rajčata pak sázím po zmrzlých, jak jsem psala. Mezi ně většinou dávám salát (většinou dřív, než rajčata - díky kolíkům vidím, kam ho mohu dát. Tornáda jsou dobrá, ale my máme raději menší rajčata, tak dávám Bejbina, jsou vynikající.           Lída

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 10.2.2012 14:14

Vysazujte určitě později. Loni jsem vysadila v půlce března, bylo to brzy, letos to dám na konci března. Semínka sadím do takových malých kelímků-viz foto. Ničím nezakrývám, mám je u okna. Okna na sever a východ, takže žádná sláva. Máme poměrně studený dům, maximálně 20 stupňů (když se zadařílaugh). Jednou až dvakrát přesazuji do půllitrových kelímků - po první lístky. Rostliny se mi šíleně vytánou, jsou slabé. Různě je opírám o sebe, o zeď... prostě ostuda. Nicméně když je dám ven, za nějakou dobu zesílí a nikdo by nepoznal, že to byly takové chudinky. Ven po zmrzlých a hluboko. Pěstuji je v kýblech, zalévám každý den, přihnojuji Kristalonem plod a květ.

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 10.2.2012 15:07

To vyťahovanie do výšky slabých sadeníc je tiež môj veľký problém.  Ale do voľnej pôdy obyčajne pár rajčín risknem ešte pred ľadovými mužmi

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 10.2.2012 15:31

Tak já to ještě neriskla. Teď mě napadlo, že kdyby něco, tak bych rajčata mohla přikrýt bílou textilií. Pomohlo by to? Nicméně, i když jsou rajčata slabé a vytáhlé, nakonec to dobře dopadne.wink

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 10.2.2012 16:16

Dopadne to s nimi dobre... ale sú neskôr...

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 10.2.2012 16:33

Bydlím na Vysočině, 520 m n.m. Tady to prostě neuspíším. I když jsou později, jsem za to rádasmiley.

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 11.2.2012 13:32

čiže ani vy, ani nikto iný ti nepoužíva také tie plastové mni-pareniská... mini-skleníčky?...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz