Oběma díky za odpověď - v našich podmínkách je asi opravdu moc brzo, nechal jsem se unést únorovými výsevy ve vláknech, která jsem si o rajčatech našel :)
Mr. Big - myslíte, když teď rostliny vystavuji venkovním teplotám kolem 5-10 stupňů, že se to negativně podepíše na jejich budoucím kvetení a plození, nebo prostě jen zaratím jejich růst případně hrozí jejich úhyn? Je to jediná možnost, jak trochu zbrzdit růst, v domě máme radiátory pod okny a není moc reálné je vypínat. Mám koupený jeden mini foliovník a jak venku svítí sluníčko, dám ho na 2m vysokou střechu z černého šindele, která trochu "hřeje" - po víkendu mi sadba lehce zežloutla, ale včera opět zezelenala a vypadá to, že neuhyne. Večer vždy uklízím domů.
Naproti tomu levandule, která je stále doma, tak se tahá za sluncem celkem rychle. Sazeničky rajčat zatím vypadají docela dobře. Ale vidím to tak, že do budoucna v případě většího množství výsevů se bez skleníku neobejdeme.
Co mi vadí na výsevním substrátu, který jsme si koupili, tak udělal někde takovou krustu a když je pohromadě víc semen, tak zvedají celou vrchní část substrátu. Nezalíváme odspodu, zatím jen rosíme zvrchu.