Vyhrievany sklenik

host - 34.226 (?) 
4.5.2022 18:52

Milane, díky za vyčerpávajicí objasnění mne jako hazardního hráče a především Tebe, jako rozdvojenou osobnost. Já bych potřeboval, abych měl ne rozdvojenou, ale zrovna roztrojenou osobnost. To proto, aby se mohlo hlasovat.

Ale konec legrácek. Dnes jsem, jak jsem sliboval, zasadil ven cukety, fazole a okurky.Vše v nadmořské výšce asi 230m. Teplotu hlíny jsem zatím neměřil, ale prstem bych tipoval tak 10-13stupňů.V Tvých 570mnm by to asi byl opravdu hazard. Takže Ti nic takového zatím nedoporučuji. Ale jednou se taky dočkáš.

Ahoj Alex

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3114) - 208.138 (?), 4.5.2022 23:20

Alexi, zatím se to vyvíjí dobře. Teplota půdy stoupá - u mne na zahradě je teď přes 12°C, u Tebe musí být o dost vyšší - a předpověď počasí ani nenaznačuje příchod studené vlny, natožpak Zmrzlíků. Takže pevně věřím, že's neudělal žádnou chybu a že budeš odměněn ranější úrodou.

U sebe s paprikami, okurkami a cuketami (ale i fazolemi) počkám, až to vyleze přes 15°C. Když počasí vydrží, jak předpovědi slibujou, nebude to dlouho trvat. Pro informaci přikládám tabulku. Třeba se někomu hodí. Jsem líný, takže je to jen částečně přeložené. Dost na tom, že jsem musel převádět Fahrenheita na Celsia.frown

Milan

Vegetable Minimum (°C) Optimal Range (°C) Optimum (°C)
Asparagus 10 15–29 24
Bean na semeno 15 15–29 29
Bean zelené 15 18–29 27
Beet 4,5 10–29 29
Cabbage 4,5 7–35 29
Carrot 4,5 7–35 27
Cauliflower 4,5 7–35 27
Celery 4,5 15–21 21
Chard, Swiss - mangold 4,5 10–29 29
Corn 10 15–35 35
Cucumber 15 15–35 35
Eggplant 15 24–32 29
Lettuce   2   5-27 24
Muskmelon (cantaloupe) 15 24–35 32
Okra 15 21–35 35
Onion   2 10–35 24
Parsley 4,5 10–29 24
Parsnip - pastiňák   2 10–21 18
Pea, English - cukrový 4,5   5 – 24    24
Pepper 15 18–35 29
Pumpkin 15 21-32 32
Radish 4,5   7–32 29
Spinach    2   7-24 21
Squash 15 21–35 35
Tomato 10 21–35 29
Turnip - vodnice 4,5 15–40 29
Watermelon 15 21–35 35

No, trochu se to zvrtlo v uspořádání, ale pro ty, které to zajímá, je to jasné, nebo ne? Minimální teplota půdy je vždy ta první číslice.

Alexi, jen tak pro zajímavost: přečetl jsem Tě správně jako hazardního hráče, nebo jsem úplně mimo mísu?

host - 47.62 (?), 6.5.2022 18:54

Milane, lichotí mi, že se o mne tak zajímáš. Nejsem na to zvyklý. Ale na Tvou otázku neznám odpověď ani já. Hazardovat se totiž dá ve stovkách nejrůznějších životních situacích. Ale abych Ti alespoň částečně odpověděl - tak sázím jen rostliny do země. Na sportovní výsledky nesázím, Ale rychle zpět do zahrádkářských problému, nebo dostanem od redakce ban. Ta tabulka s teplotou hlíny pro různé rostliny je zajímavá. Nikdy a ani teď se jí ale řídit nebudu. Takový vědec zase nejsem. Mám na práci nejen zahradu, ale mám taky ještě jiné zájmy, takže ty rostlinky tak trochu flákám. Ale takhle mně to baví a to je nejdůležitější.Alex

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3114) - 208.138 (?), 6.5.2022 21:25

Alexi, omlouvám se za tu otázku. Byla nepatřičná.

Ale s tou tabulkou je to tak, že kdybych ji byl znal v minulosti a řídil se jí, byl bych se vyhnul několika totálním nezdarům. Sice jsem vždycky věděl, že teplota půdy je klíčová, ale moc jsem tomu nevěnoval pozornost a taky ji neuměl správně odhadnout. Letošní již vysazená rajčata (k dnešnímu dni 23) to dokazují celkem přesvědčivě: krásně se chytla a rostou (pod netkankou). Takže raději nikdy neříkej nikdy. Ono to totiž nemá s vědou nic moc společného: to měření samo o sobě zabere několik minut a dostaneš tvrdá data, ne jen nějaký odhad - kdo si ve skutečnosti hrábne do 20 či více cm? Takže máš objektivní základ pro své rozhodnutí. A že to tak nikdo nedělá a přesto mají úrodu? Maj dobrej nos a zelenej palec (a taky nejspíš moc nemluví o případných neúspěších). Obojí mi chybí.

No a taky nemůžou přijít s dobrou zprávou: dneska jsem naměřil tam nahoře teplotu půdy v 25 cm 14,2°C. Pro rajčata luxus, pro okurky a cukety tak na hraně. A já počkám, až to s rezervou tu hranu přeleze. Jsem divnej?

Milan

host - 47.62 (?), 11.5.2022 20:15

Tak to čekání na Zmrzlíky dopadlo dobře, teď už to je na 90%, že to dopadne dobře. Doufám, že už máš vše venku. Já už dávno ano. Teď snad nebudou škodit ani slimáci. Tedy pokud nebude teplo a vlhko. Zatím je sucho až moc veliké. Kdo má dost levné vody, má vyhráno. To jsem například já. A jak jsi na tom s vodou ty Milane? Díval jsem se v jiném vlákně na Tvé sazenice a zaujaly mne obzvlášť Tvé exkluzivní sazenice paprik. Na to, že jsi to vypěstoval doma, jsou moc pěkné. Já jsem je letos nedělal, ale koupil jsem jich pár na trhu v Brně.Zase jsem tam s trhovci diskutoval o jedné, nebo dvouch paprikách v kelímku. Nakonec jsem sehnal dvojice za cenu jedné. Dal jsem je do folníku. Tak uvidím, co je první napadne.

Alex

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3114) - 208.138 (?), 12.5.2022 0:20

Alexi, přesně jak říkáš: letos je hrozba Zmrzlíků nejspíš totálně passé, ale kdykoliv se tohle stane, většinou nastává suchý rok. A v tomhle ohledu jsem děsný klikař: mám zdarma přebytkovou vodu ze sousedova sklepního pramene. V normálních letech dostatek na celou sezónu. Ale v roce 2018 ten pramen vyschnul, takže jsem rajčatům i jiné zelenině dovážel vodu z pramene asi 400 m vzdáleného možná déle než měsíc. A ten druhý pramen nikdo nepamatuje, že by vyschnul. Takže v tomhle ohledu se cítím relativně bezpečný. 

Kdepak všechno venku. Ale většina ano. Já to musím, při svých zádech, dělat na etapy, takže 1 den = maximálně 7 vysazených rajčat. Asi by se dalo dělat trochu víc, ale tak nějak necítím potřebu: stejně jsme letos docela napřed. No a papriky i okurky, stejně jako fazolky, stále čekají. 

Ano, kdysi jsem, to ještě když jsem učil na plný úvazek, neměl čas vypěstovat si sazenice paprik. Takže jsem je koupil na trhu. Ten prodejce mi nebyl ani schopen říct, jaké odrůdy. Nedovyvinuté, pozdě zaseté a pochopitelně podle zvyku po dvou i třech v malinkém kelímku. No, byl celkem dobrý rok, takže to nebyla totální katastrofa, ale k úspěchu to mělo hodně daleko. Od té doby si je pěstuju sám, ne vždy docela úspěšně, ale pořád dávají lepší úrodu než ty koupené. Možná hlavně proto, že pěstuju odrůdy pro horší klimatické podmínky - hlavně Lungy a Slávy. A už i ty z výsevu v lednu mají papričky. Ty z listopadu mají některé plody i 10 cm (ty ale zůstanou na balkóně). A to zásadně po jedné. Pravda, dávám jim bambusovou oporu, ale to není zase až tak veliký vopruz..

Moji slimáci jsou šediví Češi a tak se chovají relativně slušně. Hlavně asi proto, že jich zimu přežije jen pár. A žlutí Španělé tu sice pár let byli, to byla hrůza, ale pak přišlo pár tužších zim a měli utrum. Totální. Díky Matko Přírodo.

Milan  

host - 81.144 (?), 25.4.2022 17:02
Nutnost chodit v noci přitápět mě od podobných výsadeb zatím odrazuje, i když mám podlahové vytápění jako ve skleníku v Lednici. U nás občas mrzne, i když nic v předpovědi není hlášeno. Sazeničky mám tak akorát, nepřerůstají a ani nemají problém s velkokostí květináčků. Není kam pospíchat. Držím palce aby vám to nejen na venkovním záhonku vyšlo.

host - 15.243 (?), 26.4.2022 19:00

Zajímalo by mne to Vaše podlahové vytápění. Pokud je elektrické, tak chápu, že Vás to odrazuje. To by v případě používání přišlo jedno rajče tak na deset korun. S předpovědí počasí mám stejné zkušenosti - vždy jsou ranní teploty asi o 1-2stupně u nás nižší, než předpovídají. Ale zatím žádné mrazíky v blízké budoucnosti nejsou hlášeny.  Díky za ty palce.  Alex

host - 81.144 (?), 26.4.2022 20:51

Je na tuhá paliva, pane Alex ale když mrzne topím pod merunkama a každý další ohýnek který není bezpodmínečně nutný nezapaluju. Rajčata narostou i při pozdějším vysazení. Já skleník jednou za čas stěhuju z důvodu unávy půdy a jako prevenci před chorobami a škůdci. A bylo tomu tak i letos, bude tedy ještě nějakou dobu trvat, než všechno zase doladím. Přitápět ale už můžu. Od topeniště zapuštěného v zemi vede kanálem přes celý skleník roura na odtah spalin. Není to nic složitého a tím že teplo jde pod úrovní vysazených rostlin, není nutné podporovat cirkulaci vzduchu, aby se teplo dostalo od stropu dolů, a když kanál v případě nepřitápění překryju deskama, dá se po něm chodit a nikde nic nepřakáží. Kovové rošty by byly fajn, ale to by byla asi nenávratná investice.

host - 15.243 (?), 27.4.2022 8:39

Tak to máte uděláno fantasticky. Hlavně, že to má tah a funguje to rozptýlení tepla rovnoměrně a samovolně po celém skleníku. Já jsem při přitápění plynovým vařičem (1300W) to teplo rozfoukával po skleníku pomocí otáčejícího se ventilátoru.Plně souhlasím s tím, že rajčata narostou i při pozdějším vysazení - ale později. Ještě obdivuji to stěhování skleníku. I s tím topením to musí být hodně pracné. Přidávám aktuální fotku mého skleníku. Půdu taky asi jedenkrát za 2roky také obměňuji ale stěhovat kvůli tomu celý skleník, který má 4x5m je v mém případě naprosto nereálné. Přivítal bych foto Vašeho skleníku.   Alex

studený skleník
studený skleník
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34112:34
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty