Rajčata 2019/2
|
|
|
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 208.132 (?) 27.8.2019 16:32
Vyzerajú super, verím, že aj dobre chutnajú. Žiadne zelené srdce nemám v databáze. To Reinhard´s Green Heart pôsobískvele kontrastne na tanieri, dúfam, že aj tak chutná. Ja mám tento rok zo zelených biftekov vysadené Captain Lucky, ktoré je navyše na priečnom reze trojfarebné a chutí výborne. Zelenkavé odtiene má aj Ananas Noire.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 208.132 (?), 2.9.2019 19:33
Dnes som bola na návšteve u Vladimíra na jeho záhrade v Brne. Počasie našťastie s dažďom počkalo kým som sa pokochala jeho rajčinovým kráľovstvom, niečo pofotila a podegustovala. Zaujali ma najmä jeho španielske bifteky. Väčšina mala bohatú násadu obrovských plodov.Rastliny má pod strieškami, takže ešte aj v tomto čase vyzerajú zdravo. Páčil sa mi aj jeho spôsob vedenia rastlín po závesných špirálach.Záhradu má veľkú - obdivala som čo všetko tam ešte stíha pestovať- nádhernú čínsku kapustu, jesenné šaláty, rôzne druhy fazúľ, hrášok a kaleráb k jesennému zberu, Okru, Hokaida vedené do výšky po špirálach, cukety, papriky...
Pridávam zopár obrázkov, škoda, že dosť záberov nebolo ostrých.
Eva T
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 135.151 (?), 3.9.2019 18:12
To trajče se jmenuje Rosado Zapatón. Bude to asi letos moje největší rajče. Dnes jsem ho utrhl, ale musel jsem ho nechat na zahradě spolu s deseti kily španělskýchn bifteků. Doma potom zvážím. Domů jsem odnesl všechny oranžové 3 kg (většinou Orange Strawberry) a některé růžové a červené (taková všehochuť) celkem něco přes 15 kg. Ty oranžové se během cesty hodně otlačily, nevěděl jsem co s tím a tak jsem je povařil se stejným množstvím červených a udělám z toho šťávu na pití. Na rostlinách zatím zůstaly červené Starty F1 a hnědá Kumata. Asi si to otrhá syn. Odpoledne jsem nafotil a porovnával rajčata na omáčky, teď chci ještě porovnat jejich chuť. Obrázky a porovnání sem dám zítra nebo pozítří.
Vladimír
PS.:Evi, rajčata, která jsi mně dovezla jsem si donesl domů a chutnat budu zítra!!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 135.151 (?), 4.9.2019 16:03
Tento rok g)jsem pěstoval šest odrůd rajčat určených především pro tepelné zpracování na omáčky nebo protlaky. Jejich plody se od sebe moc neliší, jsou podlouhlé zakončené špičkou. Jsou masité s minimem semen a gelu ve kterém semena plavou. Porovnával jsem jejich průměrnou velikost v gramech a také chuť za syrova. Po tepelném zpracování jsem nemohl chuť posuzovat, protože od každé odrůdy jsem měl cca jen půl kila a byla by to hrozná práce. Dnes z nich udělám jeden smíšený protlak. Nejchutnější pro mne bylo Gilbertie, které by se dalo pěstovat i na konzumaci v čerstvém stavu (dovedu si představit rajčatový salát jen z tohoto rajčete). Na opačném konci Scatolone, které ale pro svou konzistenci je jistě nejlepší na sušení, což jsem si ověřil již dříve, když jsem rajčata sušil. Pořadí podle chuti:
Gilbertie (190 g)
Jersey Devil (120 g)
Opalka (175 g)
Andes Horn (120 g)
San Marzano Gigante (160 g)
Scatolone (100 g)
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 208.132 (?), 4.9.2019 16:28
Vladimíre a neporovnával si chuť s tou Auriou, čo som priniesla- síce len 1 plod, mne sa zdala z nich najúrodnejšia, rada by som vedela tvoju mienku, zrejme ju zaradím aj na budúci rok, okrem iného aj pre exotický vzhľad plodov a okrem nej ešte jednu paprikovú a neviem sa rozhodnúť ktorú. Určite to ale nebude Tegucigalpa z Hondurasu, - menšie plody ani tak nevadili, aj úrodnosť dobrá, ale ako jediná dosť trpela zasychaním špičiek plodov pri rovnakom ošetrení Wuxalom.
Eva T
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 135.151 (?), 5.9.2019 20:13
Dnes ráno jsem si dal dva krajíce čerstvého chleba s máslem a rajčaty. Jedl jsem jen ta kečupová rajčata rozkrájená včera a na porovnání jsem přidal tu Auriu od Evy. Pokud jde o chuť, tak s Aurií jsou srovnatelné pouze první dvě odrůdy Jersey Devil a Gilbertie. Pokud srovnám s Gilbertie, tak Auria je trochu sladší, Gilbertie trochu rajčatově výraznější. Auria má maso trochu sušší, Gilbertie šťavnatější. Jak se to projeví v protlaku nevím, Jersey zaostává. Tak dlouho jsem chutnal, až jsem si uvědomil, že by nebylo na škodu ušetřit nějaké semeno z té Aurii, ale na posledním kousku, který mně zbyl byly už jen dvě semena, tak jsem to spolkl. 
Zítra mne čeká testování chuti dalších rajčat, která mně Eva přivezla.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
AniCiz - Stříbrný Zahrádkář (167) - 194.24 (?), 4.9.2019 19:54
Dokonalé, letos jsem zkusila Andine cornue z eshopu dobrasemena, a úrodnost i chuť dobrá, jenže praskají silně, takže už je nebudu na rok pěstovat..
odr. Big mama je chutí průměrná, taky mně neoslovila.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 135.151 (?), 6.9.2019 15:52
Rosado Zapatón 1099 g.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 208.132 (?), 6.9.2019 19:31
Paráda a vyzeral u teba pomerne úrodný. semienka mám už vykvasené, skúsim dať na budúci rok, pestovali ste niekto aj Gigantomo F1? Možno aj ten by som skúsila.Pridávam foto z tohoročného Agrokomplexu.
Vladimíre ako chutnali tie rajčiny odo mňa?
Eva T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 135.151 (?), 15.9.2019 16:24
Dnes jsem to Rosado Zapatón rozkrojil. Je uzrálé akorát, chuť sladká, dostatečně rajčatová, prostě výborná. Neodolal jsem a vyškrábl pár semínek i když květy nebyly chráněné proti křížení (jen tak, kdyby měl někdo zájem o semena). Asi k němu rozkrájím ještě jedno velké rajče a udělám si salát k večeři.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|