Phytophthora infestans
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?), 4.9.2020 23:59
To nestříkání bych mu ani tak nezazlíval. Spíš to, že pravděpodobně nekupoval ošetřenou sadbu a tak se jeho brambory nejspíš staly zdrojem plísně pro celé okolí. Ale už mám vymyšlený diplomatický plán, jak na to. Jen musím najít odvahu ho realizovat.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.244 (?), 6.9.2020 20:44
Zdravím Milane, ač pěstujeme rajčata v podobných podmínkách, nejsou zcela stejné, u nás je toho deště patrně ještě mnohem méně než o Vás. Soudím tak i podle toho, že v obci vzdálené od nás 5 km prší a k nám déšť obvykle nedojde. Je to opravdu už o těch "mikro" podmínkách. Dále na rozdíl od Vás mám "dobré" sousedy. Ti na západě, odkud většinou vane, nepěstují zeleninu vůbec, ti nejbližší nepěstují brambory, a ti vzdálenější buď plíseň neměli nebo od nich ke mně vlivem proudění vzduchu nedorazila. Doufám, že se přání pana Vladimíra splní, a plíseň nás alespoň 5 let mine, bylo by to fajn. Jinak mám letos, jak jsem již uvedl, 17 keřů (15 odrůd) tyčkových a vsadil jsem více na bifteky na úkor drobotiny. Některé mě mile překvapily, jiné nemile (co do chuti), vizuelně byly všechny krásné, a oproti Startu, který je mou jedničkou, méně praskaly. Příští rok budu zkoušet další nové odrůdy, opět převážně bifteky. Zkoušení nových odrůd mě baví, za 8 let jsem vyzkoušel cca 100 odrůd, samozřejmě jsou ta rajčata poněkud drážší, ale je to takové dobrodružsví, co nakonec z těch malých opečovávaných rostlinek vyroste, jak bohatou úradu dají a jak budou plody chutnat. Přeji Vám Milane úspěšnou strategii a všem rajčatářům úspěšné dokončení letošní "rajské" sezony. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.9.2020 12:52
Kdo rychle dává, dvakrát dává, jak se říká. A kdo stříkal v září, dvakrát stříkal. Já jsem usnul na vavřínech, od srpna jsem nestříkal, a nyní, prakticky ze dne na den, i při suchém a teplém počasí, náhle se v porostu rajčat masivně objevila plíseň bramborová. Tady je vidět, jak jsou rajčata držena při životě pomocí chemie, a jakmile účinky chemie pominou, je konec, "Miloši".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.2 (?), 21.9.2020 14:28
jj působení systemiky je tak v řádu 2 týdnů a pak stříkat znovu. Docela se divím, že se vám to pak chce jíst. Já dával na rajčata samé bio - Alginure, Vitisan, měď, Cuprotonic a Polyversum (tomu už nevěřím) a jsou v pohodě. Na jedné rostlině se objevila fytoftora v létě a šla okamžitě pryč. Další se objevila až tento týden ve skleníku a taky šla pryč. Listy odspodu odstraňuji, větrám celou sezonu. Letošní rok byl ale pozoruhodně vlídný i na okurky a to mi nejde s tím deštěm do hlavy. Zato peronospora na révě zničila vše...
Dan.ík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.9.2020 18:24
Rajčata byla a jsou výborná, to by jistě potvrdil i KUKY, který stříkal v podobném rozsahu. Bez té chemie by to tady lehlo už dávno popelem, bohužel. Pěstuju jen klasiku - Tornádo, Start, Orkádo, Bejbino, Mandat, Rubinku, Goldkrone, Grandenberry, Sungold, žádný špeky. Zvláštností je snad jedině Kumato. Paní Jana zaslouží pochvalu za pěknou výstavku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|