Pěstujete keříčková (determinantní) rajčata?

host - 129.82 (?) 
29.8.2022 11:54

Pěkný den!

Mám jen několik rostlin na lodžii, orientované na východ. Používám kořenáče o průměru 30 cm, tři výhony vyvazuji k dřevěným lakovaným latím 2,5 x 5 x 100 cm. Ploché latě jsou důležité - při jednostranném osvětlení se při použití tenké a kulaté tyčky rajčata vyvracela.

Pěstuji pouze sortiment běžně dostupný v ČR.

Osvědčené jsou drobnoplodé Minigold a Rubínek. Minigold je velmi raný, Rubínek na něj zráním navazuje. Plody dozrávají postupně.

Zkoušel jsem i velkoplodé odrůdy. Dozrávají později a všechny plody najednou.

1. Oranže je velkoplodé, má vynikající chuť, ale silně praská i při rovnoměrné zálivce (i pod střechou lodžie!).

2. Diana je jen 50 cm vysoká, má velké a velmi sladké plody.

3. Hana má středně velké plody průměrné chuti.

4. Jitka plodí pouze na vrcholu výhonů. Velké plody mají podřadnou chuť. Při ochlazení listy trpí chorobami (i pod střechou lodžie!).

Milan Číha

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 28.103 (?), 29.8.2022 18:09

Pěstoval jsem letos keřčková rajčata

šejk

darinka

diana

rubinek

Darinka asi nejsladší, má ale větší šlupku, což mi nesedí. Diana o trošičku méně sladší ale pořád dobré rajče, navíc šlupka nejde cítit. 

Rubinek už pěstovat asi nikdy nebudu, sice plodí ale je na mě moc kyselý. Brix úroveň 6,2.

Šejk, je celkově hnusné rajče. Navíc se mi zdá, že je dost náchylný na plíseň. Ale je nenáročný na pěstování.

Vyzdvihuji Dianu, ale s keříčkovými rajčaty končím kvůli tomu, že chytnou plíseň dříve než tyčkové, ale tak to se může lišit dle stylu pěstování. Pokud máte třeba kapkovou závlahu a pod rajčaty folii a neleží přímo na zemi, tak asi OK.

host - 81.144 (?), 29.8.2022 21:49
Já budu příští rok pěstovat rajčat méně, ale určitě mezi nimi bude keříčková Galera. Sice je poloraná s pevnější slupkou, ale pro kuchynské zpracování výborná. Slupka se při pasírování nerozdrolí a nedostane se pod síto tak je výrobek jemný s nádherně červenou barvou. Chutově mi vyhovuje také, už mám nasušená semínka. Tyčková dávám do skleníku kvůli využití prostoru, ale asi od jejich pěstování upustím úplně.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3047) - 208.138 (?), 30.8.2022 19:04

Letos ověřuji odolnost vůči plísni bramborové u dvou keříčkových odrůd: Galahad F1 a Defiant PhR F1. K jejich odolnosti zatím díky Matce Přírodě nemám co říct, ale zato k chuti a výnosu. Oba jsou to červené bifteky, Defiant vyniká plodností, sice zatím nemám spočítaný celkový výnos na rostlinu, ale už teď je vidět, že bude asi nejvyšší ze všech odrůd, které pěstuji. Chuťově je někde mezi 6 - 7, čili velmi vhodné rajča na konzervování. Plody dozrávají rychle, ale ne úplně najednou. Galahad sice není tak výnosný, ale zato je to výtečné rajče nejlépe k přímému konzumu - přinejmenším osmičkové, ale spíš přes. Ano, sehnat jejich semínka byla poněkud štrapáce, ale stálo to za to. Příští rok bude tutově repríza.

Mám uchovat semínka, i když to pak bude F2? Měl by o ně někdo zájem?

Milan HP

host - 28.103 (?), 31.8.2022 8:53

Jak vůbec se k těm semínkám dostáváte? Dáváte na květ ponožku, než se otevře?

Já jsem strašný skeptik... Já se bojím sebrat semena jen proto, abych neměl křížence. Přeci jen těch druhů mám poblíž sebe vícero.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3047) - 208.138 (?), 31.8.2022 9:24

Měl bych, tedy dávat nějakou tkaninu na květy před otevřením a nechat ji tam až se začnou vyvíjet všechny plody na vijanu. Ale nedělám to. Všiml jsem si, že květy mých rajčat jsou velice na okraji zájmu místního hmyzu a tak počítám, že pravděpodobnost opylení z jiné rostliny je nižší než 3%. Vybírám semínka z pozdějších plodů, tedy z doby, kdy už je aktivita hmyzu snížená. A u F1 je to ještě méně relevantní - stejně není jistota, že budou nezměněné.

Milan HP

host - 28.103 (?), 31.8.2022 9:29

Aha aha, zkoušel tady někdo druhou generaci u startky? Nějak bych se chtěl ústalit a nenakupovat každý rok semena pořád dokola. Stupické se mi letos nějak s plodností zaseklo a teď se zajímavě zase rozjelo, moc to nechápu. Ale startka, ta plodila velmi hezky.

Nezná tu někdo nehybridní rajče s vlastnostmi podobné startce? =)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3047) - 208.138 (?), 2.9.2022 16:14

Nevím o nikom, kdo by se o dehybridizaci Start pokusil. Vzhledem k ceně původních F1 semínek je to obrovská štrapáce bez nějakého finančního efektu. Nicméně si myslím, že když vypěstujete Startku ze svých semínek, tedy F2, nebudete nijak tragicky zklamám. Stabilizace hybridů v nehybridy vyžaduje, pokud vím, asi 7 generací a v každé z nich velký počet rostlin - minimální počet je prý 48 (opravte mne, pokud se mýlím).

O nehybridní odrůdě, podobné Startce, i když o něco méně chutné, vím. Je to stará skotská Ailsa Craig. Semínka budu teprve odebírat, ale bude jich, co hrdlo ráčí. Takže pokud byste měl zájem, stačí napsat. Jsou si podobné vzrůstem rostlin, velikostí plodů, barvou i plodností (AC jako nehybrid pochopitelně mírně nižší). Mám je vedle sebe, takže je mohu porovnávat. AC je asi o stupeň níž na stupnici chuti, rozhodně letos ale 8. 

Stupické rané polní (ale i skleníkové) se pěstuje pro svou ranost a velmi slušnou chuť v dobrých letech. Ve vlhkých a chladnějších letech je ta chuť obvykle o dost horší. Rozhodně nevyniká vysokou plodností. A letos pozoruji "druhý rozjezd" téměř u všech svých odrůd - díky počasí. Má ale podle mé zkušenosti poměrně nízkou toleranci vůči plísni bramborové - nižší než Start F1.

Milan HP

host - 136.213 (?), 31.8.2022 8:43
Letos jsem zkusil Rubínek a zrovna nadšen nejsem. Zjara nechtěl růst, pak se teda rostlinky rozhodly, že budou růst a vzniknul nehezký vytáhlý nepravidelný patvar, který jsem stejně musel vyvázat. Do konce června to neukázalo květ. Teď tam pár rajčat je, ale i když jsou 14 dní červená, chutnají mizerně. Takové Stupické, byť keříkové není, se podmínkám v kbelíku na balkoně a způsobu pěstování na "prales" do výšky plechu vyrovnalo podstatně lépe. A je výborné.

host - 129.82 (?), 22.9.2022 15:08

... a ještě doplňuji, že Jitka při uvedeném způsobu pěstování vůbec nevětví, takže plodí pouze na vrcholu terminálu.

Milan Číha

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025