Pěstování rajčat 2013

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?) 
4.1.2013 22:23

Pani Jiřina, kde robíte výsev, kde pestujete priesady? Zujímajú ma tepelné a svetelné pomery. Tento výsev je určený pre výsadbu do skleníka/foliovníka/voľnej pôdy?  Ako PRESNE postupujete prí řízkování? Ďakujem.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 4.1.2013 23:04

Sazenice pěstuji na parapetu v obývacím pokoji a v ložnici, okna jsou orientována na J-JZ, teplota pokojová dle nastavení termostatu, v noci a v době zaměstnání nižší. Vysévám do výsevního substrátu. Přesný popis je v mých příspěvcích ve vlákně Rajčata tolerantní k plísni bramborové a Zaštípnutí vrcholu rajčete, jsou tam i fotky.

Podle doby, kdy řízkuji, rostliny sázím do skleníku nebo ven. Rajčata příležitostně z vyštípaných zálistků ve skleníku množím již několik let, teprve loni jsem začla s cíleným včasným výsevem semínek pro klonování. Důvodem byla cena a dostupnost semen.    Zdraví Jiřina

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 5.1.2013 9:20

Paní Jiřino přeji pěkný den.Z Vašich předchozích příspěvků je mi jasné, že budete klonovat Philovu, Sladkou děvočku a Tomatoberry. Chtěl bych se zeptat, které jsou ty další tři odrůdy? Ještě by mne zajímalo, jak se osvědčilo klonování determinantní Sladké děvočky (mám pocit, že jste ji loni pěstovala a klonovala přes zimu), jestli klony byly přibližně stejně úrodné jako rostliny z přímých výsevů.Za reakci předem děkuji.

Mr Big

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 5.1.2013 20:43

Ke klonování jsem ještě vysela Red current, Nasťu Slastěnu a Phantasii. Čtyři semínka Phantasie mi zbyla od loňska a protože jde o odrůdu se středně velkými plody typu Tornáda s odolností proti plísni, rozhodla jsem se ji klonovat pro sebe i přátele. Při degustacích loni některým chutnala.

Roku 2011 jsem zasadila v listopadu 10 zálistků Děvočky. Vánoce přežily tři rostliny, do konce března 2012 se dochovala jedna rostlina, kterou jsem koncem března vysadila do skleníku, v té době kvetla, jinak však nejevila přílišnou chuť do života. 9. 4. mi ve skleníku mírně omrzla a z toho je již nevzpamatovala. Květenstvím ukončila růst, náhradní zálistky nevyhnala. Sklidila jsem dvě minirajčátka. Domnívám se, že determinantní rostliny nejsou vhodné k přechovávání přes zimu. Tento závěr vychází z pokusu s jednou rostlinou, což je málo. Letos nic přes zimu nechovám.

Budu pěstovat ještě jiné odrůdy rajčat, kde mám dost semen, tam s výsevy počkám do března. Dále některé odrůdy k vyzkoušení po jedné až dvou rostlinách, těmi zase nechci nikoho trestat, proto je nebudu klonovat. Aby si někdo nestěžoval, co že dostal od Jiřky za rajčata.  J.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 5.1.2013 23:09

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Dle Vašeho hodnocení odrůd od Kiepenkerl jsem si myslel, že tu Phantasii vezmete na milost a pro přátele kterým chutnala ji namnožíte. Sportivo asi byla úplně jiná kategorie. 

Pokud jde o tu Sladkoju děvočku, tak jsem se ptal proto, že tato odrůda je snad determinantní (což dle literatury znamená, že vlastností těchto odrůd je ukončení hlavní i vedlejších lodyh květenstvím, čímž se ukončí i další růst rostliny). Podle mne vedlejší lodyha je to co u indeterminantních rajčat nazýváme zálistek. Proto mne zajímalo jak se tyto uřízlé zálistky (lodyhy) po zasazení chovaly, jestli měly vůbec nějaký vrchol ze kterého dále rostly a nebo se snažily vytvořit květenství a plody a ukončit růst.Musím se ale přiznat, že ačkoliv jsem minulý rok pěstoval víc jak dvace keříčků rajčat, tak jsem si vůbec nevšiml jak to s tím růstem je.

Ještě jednou díky

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 6.1.2013 0:06

Děvočka roste jako plevel a běžně dosahuje více než metrové (150 cm není nic neobvyklého) výšky,  přestože je to determinantní odrůda. Dá to docela práci tuto úrodnou odrůdu udržet v přijatelném stavu. O "zálistky" nemusíte mít obavu, ty se tvoří snad v každém paždí listů, a pokud je neodstraníte tak roste za jejich pomoci dál a dál. Pro názornost přikládám nějaké snímky kde je vysazena v květináči.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 6.1.2013 8:55

mozna bych se Mirku nechal navést na kerickovou a to tuto odrudu :DDD dal bych ji vsak radsi na balkon, mimo dosah latifundie :)

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 6.1.2013 8:59

Mě vlodi Děvočka narostla úctyhodných 235cm. Tady je fotka

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 6.1.2013 9:03

asi by ji meli prekmenovat na Sladkaja divoška :DD

saxifraga - (18) - 60.162 (?), 1.3.2013 19:57

Pěkná práce. Letos se ji chystám také pěstovat, tak si připravím dost místa. Ta vaše rostlina se přibližuje tomuto. smiley

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz