Ke klonování jsem ještě vysela Red current, Nasťu Slastěnu a Phantasii. Čtyři semínka Phantasie mi zbyla od loňska a protože jde o odrůdu se středně velkými plody typu Tornáda s odolností proti plísni, rozhodla jsem se ji klonovat pro sebe i přátele. Při degustacích loni některým chutnala.
Roku 2011 jsem zasadila v listopadu 10 zálistků Děvočky. Vánoce přežily tři rostliny, do konce března 2012 se dochovala jedna rostlina, kterou jsem koncem března vysadila do skleníku, v té době kvetla, jinak však nejevila přílišnou chuť do života. 9. 4. mi ve skleníku mírně omrzla a z toho je již nevzpamatovala. Květenstvím ukončila růst, náhradní zálistky nevyhnala. Sklidila jsem dvě minirajčátka. Domnívám se, že determinantní rostliny nejsou vhodné k přechovávání přes zimu. Tento závěr vychází z pokusu s jednou rostlinou, což je málo. Letos nic přes zimu nechovám.
Budu pěstovat ještě jiné odrůdy rajčat, kde mám dost semen, tam s výsevy počkám do března. Dále některé odrůdy k vyzkoušení po jedné až dvou rostlinách, těmi zase nechci nikoho trestat, proto je nebudu klonovat. Aby si někdo nestěžoval, co že dostal od Jiřky za rajčata. J.