Josefnovotny - (8) 2.7.2006 0:51, zobrazeno: 118731x
Od roku 2001 pěstuji melouny venku v Praze ( jižní svah) na ploše cca 50m2
Loni jsem měl přes 50melounů velikosti 6-12 kg, největší meloun měl 14,15 kg. Jsou mimořádně sladké a šťavnaté. Každému, komu jsem meloun proda/)dal nečekal tak velký rozdíl. Rodina je melouny uplně přesycená
Některé roky ( rok 2003 byl asi nejlepší) jich bylo ještě více.
Několik mých rad (po několika letech zkušeností) pro pěstování :
1. oblast položená maximálně Praha a podobně(níže) položené oblasti (mělnicko,litoměřicko,pardubicko apod.
2. výběr dobré odrůdy
3. zasadně část zahrady, kde je celý den slunce ( rozhodující!! )
4. Vynikající puda, kterou doženeme nepříznivé klima
5. nezaštipovat, vyvine se stejně jen tolik, kolik rostlina uživí - to ale také závisí na odrůdě, některé odrůdy to možná vyžadují.
6. Skleník je malý, možná vhodnější, ale zavrhuji ho
Mam jeden malý tip, je to můj vynález ( byl otištěn i v minulých letech v časopisu "naše krásná zahrada"
Jakmile se vyvine plod alespoň velikosti pomeranče, vytvořím pro něho nádobu, do které ho vložím. Nádoba je ze skla ( tl 8 mm), vlastně hranol, kterému chybí víko. To proto, aby meloun bylo možné vložit včetně připojení k rostlině. Skla musí být pevně spojena a navíc zabazpečena. aby meloun skla od sebe při růstu neodthl.( třeba vazacím drátem)
Výsledek : meloun má více tepla, je sladčí a větší, a hlavně, pokud odhadnete správně velikost skleněného hranolu, je HRANATÝ. Občas překvapím, jaké mám melouny ( 10-12 kg běžně, 14 výjmečně), ale HRANATÝM melounem jsem ohromil i odborníky.
S pěstováním melounu mam velké zkušenosti, ale meloun velikosti 15 kg. jak někdo píše, jsem nevypěstoval. Pokud to bylo venku, a v ČR. po těch mnoha zkušenostech, moc tomu číslu nevěřím ( myšleno meloun vodní)
Novotný Josef
| |
|